Már a nagy cégek is használják a közösségi finanszírozást

A nagy cégek, mint a Hasbro, vagy a Sony is rájött arra, hogy egy-egy új terméküket érdemes közösségi finanszírozásban meghirdetni. Eddig főleg a startupok juthattak az emberek eszébe az embernek, ha ilyen weboldalakról hallott, olvasott. Ezért sem futott be még egy ilyen weboldal sem itthon (Erről itt írtam), kiesik az emberek érdeklődési köréből. Külföldön viszont végre a nagyok is felismerték azt, amiről én is írtam már, hogy igazából mindegyik cégnek megfelelő platform lehet a közösségi finanszírozás. Ha úgy nézzük, early bird termékeket még több emberhez el lehet így juttatni, és a média is jobban felkapja a termékeket. Kinek jó ez? Te magánemberként, vagy kis cégként mit tudnál vele csinálni? 

Mindenkinek. A vásárlónak, mert olcsóbban hozzájut a termékéhez. A vállalatnak, mert megspórolja a marketing költség egy részét, így a profitja még nagyobb is lehet, illetve a gyártási költséget is megkapja előbb. Itthon is szép számmal tudnék olyan cégeket mondani, akiknek hasznos lenne egy ilyen crowdfunding oldal. A kuponozáshoz már így is hozzászoktak az emberek, szóval jól tálalva mindenki jól járna.

A Sony átlagos órának álcázott okosórát hirdetett így meg egy japán közösségi finanszírozó oldalon. Na jó, igazából az a cowdfunding oldal a Sony-é szóval hazai terepen hirdette meg. Ettől még nem veszi el a fókuszt arról a tényről, hogy így vezet be egy új terméket.

A Hasbro éppen játékötleteket gyűjt, melyeket az Indiegogo oldalon fog hasonlóan megfuttatni a többi céghez. Vagyis pénzt gyűjt az ötlet megvalósításához, legyártásához. Ez nem is meglepő, mivel legutóbb több milliárd forint gyűlt össze egy macskás kártyajátékra (Exploding Kittens, írtam is róla a Minneren).

Te magánemberként, vagy kis cégként mit tudnál vele csinálni?
A Minner vállalkozás ötletei között ott volt például a saját DIY termék gyártása, értékesítése. Erre jó lehet egy ilyen oldal is. Feltöltöd például azt, hogy raklap ülőgarnitúrát készítesz, vagy polcot… ez mennyibe kerül, erről egy videó és pár kép… Két lehetőséged van, vagy az Etsy-re töltöd így fel (főleg külföldieknek szánod) vagy egy új magyar közösségi finanszírozó oldalra (erről itt írtunk.) A magyar lenne a legjobb, ha itthon akarsz gyorsan eladni 20-30 (vagy akár több száz) darabot. És ez bármilyen hasonló termékre igaz, nem kell az, hogy egyből high tech kütyü legyen. Gondold át, tudod ez csak egy ötletmorzsa. Ha kész, és felteszed valamelyik oldalra, akkor szólj, és megosztom itt a Minneren (ingyen reklám lesz neked, támogatom az olvasóim).

 

Forrás: Index.hu, TheVerge, Sony
Fotó: Hasbro

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!