Már megint a görögök!

Ismerős lehet a mostani eset, mivel 2011-ben is már a csőd szélére kerültek a görögök. Picit furcsa is, hogy közel 4 év alatt nem tudtak kikecmeregni a gödörből. Jelenleg sokan már temették a görög államot, de még 2-3 hétig is elhúzhatják a mostani csődöt. A bankok már korlátozták a pénzfelvételt az országban. Szerintetek, aki már tehette, és okos volt nem mentette ki a pénzét? Dehogynem. Nézzük tovább.

Bajba sodorhatják a görögök egész Európát? 
Az európai bankok folyamatosan vonták ki a tőkéjüket a 2011. novemberi események következményeként. Így a kitettségük csökkent, és nem veszélyezteti bankrendszert, ami jó, mivel nem okoz nagyobb összeomlást.

Euró
Az infláció szárnyalását szerencsére az euró meggátolja, így a csőd bekövetkezése sem lenne olyan nagy volumenű. A drachmáról fognak szavazni a hétvégén, vagyis akár visszatérhetnek a régi devizájukhoz. Ez sem egy rossz lépés, mivel az euróval rendelkező tagországoknak is egy megkönnyebbülés lenne.

Államcsőd
Egy korszak végét is hozhatja egy államcsőd, és nem minden esetben jelent ez rosszat. 1998-ban az oroszok váltak fizetésképtelenné, majd utána gyorsan talpra álltak.

IMF
A fejlettebb országok közül Görögország lett az első, aki nem tud fizetni a Nemzeti Valutaalapnak.

EKB
Az IMF mellett az EKB és néhány európai ország a görög állam finanszírozója, így nem valószínű, hogy a nem fizetés hírére az EKB bedöntené a görögöket.

Miért nem írtam eddig a Görögökről? A mindennapi hírek már erről a csődközeli helyzetről annyira hasonlóak voltak a 2011-hez, hogy szinte már csak akkor érdemes írni róla, ha bekövetkezik a csőd. Például a tőzsdére ránézve azt látjuk, hogy a német DAX index a 2011-es események után megduplázta értékét. A magyar gazdaság nem fogja megérezni a görög drámát, a kitettségünk közel egyenlő a nullához.

Egy esetleges államcsőd lehetséges, hogy helyre is rántaná a görög gazdaságot, és fontos változásokat hozhatna. Több helyen is olvasni olyan pazarló magatartásról, ami nem egy olyan országhoz illik, aki 2011-ben már csőd közeli állapotban volt. Tehát, ha 4 év alatt nem lett semmi változás, akkor ezután várható?

Egy kis érdekesség a költői kérdés után:
Az egyik közösségi finanszírozó oldalon elindítottak egy kampányt, a görög adósság csökkentésére. Maga az ötlet nem is rossz, minden európai fizessen 3 eurót, és akkor vége az egész csődközeli állapotnak. Persze ez nem lenne ilyen egyszerű, miért fizesse ki a többi ország a nagy lábon élő görögök életmódját? Na mindegy, ez már csak elvi kérdés. Maga a közösségi finanszírozó kampány tetszik, és már közel 600 ezer euró gyűlt össze (180 millió forint). Az Indiegogo weboldala le is fagyott már, mivel sokan nézik az ötletet. Jó persze a támogatásért cserébe termékeket is kapunk, így picit a kezdeményezés megítélése is átfordulhat a jó irányba.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!