Már megint hülyének néznek minket?

A Goldman Sachs elemzői szerint az amerikai részvénypiacok nem fognak emelkedni az elkövetkező egy évben. Az ilyen kijelentésekkel óvatosan kell bánni, hiszen már egyszer leírtuk, hogy ezek a cégek mind-mind pozícióból beszélnek. (ők is spekulálnak)  Legutóbb a euró/dollár keresztárfolyamra adtak ki elemzést, és emlékszik valaki rá? Az a helyzet, hogy pozícióból beszéltek, és szépen meghülyítették a népet, buktak is rajta a befektetők. 

Most is hülyének néz minket a Goldman Sachs?
Szerintük túlértékeltek a piacok, vagyis az amerikai részvények. Ez lehet részben igaz is, de nem mondanám őket nagyon drágának. Az amerikai befektetők az utóbbi egy évben áthelyezték a tőkéjük egy részét Európába, mivel a kötvényvásárlási program miatt a részvények szárnyaltak. Ennek ellenére (tőkekivonás) az amerikai részvények is emelkedtek.

Nézzünk a dolgok mögé!:

  • A nagyobb cégek, pl Apple, Cisco…mind-mind úgy juttatják vissza a kint parkoltatott hozamot (USA-n kívül), hogy saját részvényeket vásárolnak. Szerinted ők magas áron vásárolnák vissza a saját részvényeiket? Inkább tényleg fizetnének osztalékot, illetve azután adót, mint ekkorát kockáztassanak. Tehát, ők bíznak a hosszútávú emelkedésben.
  • Igen egy kis korrekció belefér, hiszen az emelkedés nagy volt.
  • Hiába alacsony az USA-ban az infláció még a Nasdaq is bőven a reálérték alatt van. 
  • Mi történik akkor, ha a második bekezdésben említett tőke visszavándorol az USA részvénypiacaira?

Mit jelent tehát ez számunkra? Hogy érdemes lesz szépen vásárolni a részvényekből, ha éppen korrekció lesz. A részvények között találni fogunk olyat, amit meg lehet fogni. Persze, valamelyiknél esésre fogunk játszani, hiszen így mindkét irányból profitálhatunk.

Kövesd továbbra is a Tőzsde rovatot, mert érdekes cikkekről olvashatsz. Pl ez: Tudtad, hogy a Walt Disney-nek van egy egész luxus kisvárosa? (Na jó, ez csak egy elemzés felvezetése volt, de érdekes.)

Fotó: Wall Street farkasa

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!