Mark Zuckerberg saját okosotthon projektjében egy startup ötletet rejtett el, és nem is tud róla

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg 2016-ban azt vette a fejébe, hogy a házukat megpróbálja okosotthonná tenni, sőt úgy, hogy kommunikálhassanak is egymással az otthoni eszközök. Ez nagyjából sikerült is Zuckerbergnek úgy, hogy szinte csak a Facebookhoz köthető fejlesztéseket használta fel. 100 órát foglalkozott vele összesen. A címben írtam, hogy elrejtett egy startup ötletet, amiről valószínűleg nem is tud. Nos, ő már tapasztalt vállalkozó, így valószínűleg tudja, hogy ami probléma, az egyben üzleti lehetőség is (a projekttel nem is az volt a célja, hogy startup ötletet adjon, de így sikerült). Szemfüleseknek áll a világ, tudod!! Nézzük mire célzok!

Mark egy Facebook jegyzetben számolt be a fejlesztéséről (illetve egy videóban, amit a cikk végén meg tudsz nézni), aminek a címe: Building Jarvis. Ami a Vasember c. filmből lehet ismerős, a Vasember szuperintelligens személyi asszisztensét szerette volna megteremteni, vagy legalább ahhoz hasonlót megvalósítani. Az alábbi ábrán látható, hogy a FB Messenger Bottal (üzenetküldő robot, programozható robot) irányítani tudja a rendszert, de a Facebooknál már lefejlesztett arcfelismerő is jól tudott együttműködni a hálózatra kötött kamerákkal. A kép alatt folytatom!

zukckerberghomeai

Kiderültek a rendszer főbb problémái is:
– A hangokat nehezebben különböztette meg, vagyis azt, hogy ki mondja az adott utasítást. A hangvezérlés még messze van a tökéletestől, ezzel sok problémája volt.
– A legnagyobb problémát mégis az okozta, hogy a legtöbb eszközt egyszerűen nem tudta együttműködésre bírni. Nagyon sok időbe tartott az, hogy a legfontosabb eszközöket rákösse a rendszerre, illetve az is, hogy egymással kommunikáljanak. (Mi ez, ha nem egy jó startup ötlet). Erről szól részben a Minner 8. startup ötlete:  Okos otthon, IoT eszközök a lakásban

Zuckerberg szerint ezzel is bizonyította, hogy nem kell félni még a mesterséges intelligenciától, mert messze vagyunk még a tökéletes AI-tól, nagyon-nagyon messze.

A projektről egy szemléletes videó:

Forrás: Mark Zuckerberg, Fast Company

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!