Másoljuk le a környező országok jól menő startupjait, vagy hozzuk be őket

Gondolj bele! Egy cseh startup, vagy mondjuk egy lengyel elég könnyen tudna piacot szerezni itthon, vagyis hasonló piacot találna, mint otthon. Mi lenne, ha te hoznád be őket és ezzel megteremtenél magadnak egy állást? Nem egy példát láttunk már erre. Persze a másolás is opció lehet, elvégre ha azon a piacon működik, akár itthon is jó lehet.

Teremts magadnak egy állást – hozz be egy startupot

A másoláson is elgondolkodhatsz, de lehet jobb ötlet a következő. Egy korábbi cikkben (link a bekezdés végén) már írtam részletesebben erről. A lényege az, hogy egy külföldi startupnak vagy kezdő vállalkozásnak úgy segítesz a hazai terjeszkedésben, hogy te, mint hazai képviselőjük leszel jelen, vagyis állást teremtesz magadnak. Több példát is hoztam a belinkelt cikkben, több üzleti ismerősöm is vitt már véghez ilyet. A cikk:   Így szerezz magadnak biztos állást (kb.) egy évre – 3. rész – Hozz be…

Milyen céget hozz be? Hol keress?

Egy másik korábbi cikkben arra adtam tippet, hogy a Crunchbase oldalon le tudod hívni, hogy melyik startupba mennyi tőkét fektettek, sőt kik azok, akik most kaptak friss pénzt. Ez azért fontos, mert értelemszerűen náluk sokkal nagyobb eséllyel tudsz kopogtatni, hogy hahó a magyar piacot ismerem, én tudnálak itt titeket képviselni. Mondjuk a piacismeret érdekes egy dolog. Tapasztaltam, hogy a hazai cégek sem ismerik a saját piacukat, vásárlóikat (célközönségüket) teljesen. Na szóval egy startup többek között azért is kap friss tőkét, hogy terjeszkedjen, ami neked jó lehet. Ez egy lehetőség, más (vagyis sokan nem) nem csinálja, szóval csináld te!

Itt találod a környező országok startupjait: 

A startupranking.com oldal egy elég aktív startup adatbázist tart fent. Rákattintasz egy országra és ott rangsorolva látod a startupokat a leírásukkal együtt. Ahogy az alábbi képen a lengyel példában (bal oldalt a globális helyezés, jobb oldalt a helyi rangsort látod). Végignézed, majd kutakodsz a Crunchbase oldalon, majd a következő lépés felmérni a terepet itthon, felkeresni őket (egyeztetés közben kutass többet, előtte azért ne végezz felesleges melót). És ahogy említettem ötletmerítésnek sem utolsó az oldal.

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: Lenalensen

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás