Meddig esik az olaj?

30 dollár alá is csökkent januárban az olaj árfolyama. Mindenkit meglepett az ilyen extrém alacsony olajár. A kitermelők nem csökkentették a termelést, hanem még növelték is azt. A kínálatot tehát folyamatosan növelték (készleteket), míg a kereslet nem növekedett ilyen ütemben (Ennek egyik fő oka az, hogy a kínai gazdaság növekedése lassult.) Nos, ez okozta azt részben, hogy az olaj világpiaci ára leszáguldott a mélybe.

Már felröppentek arról hírek, hogy az olajkitermelő vállalatok leépítik a beruházásaikat, ez jelenleg még nem látszik a kitermelésen. Összeesküvés elméletek is felröppentek, hogy a szaúdiak  nyomták le az árat, hogy így újra nagyobb %-ot hasítsanak ki a piacból. Ez viszont több ponton is sántít, mivel nekik sem annyira rózsás az alacsony olajár, bár az is tény, hogy 30 dollári olajár mellett 3-5 évig is kihúzza a gazdaságuk.

Az alábbi ábrán az olajhoz kapcsolódó Google keresések számát láthatjuk. Az ábrán jól látszik, hogy a keresések száma jóval meghaladja a 2015-ös adatot, sőt már közel van a 2008-as csúcshoz. Ami azt jelenti, hogy akár lassan a csökkenő trend is kifulladhat.

Google Trends olaj keresések elemzése - Minner.hu
Google Trends olaj keresések elemzése – Minner.hu

Az alábbi árfolyamon pedig azt látjuk, hogy a nagy befektetők (olajtársaságok) egyrészt kezdik leépíteni a short (eladási pozícióikat), másrészt vételi pozíciókat helyeznek el. A kis befektetők pedig pánikolnak, és éppen a süllyedő hajót hagyják el.

Olaj elemzés - finviz.com
Olaj elemzés – finviz.com

Fotó: Richard Masoner/Flickr

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!