péntek, január 15, 2021

Meddig esik az olaj?

30 dollár alá is csökkent januárban az olaj árfolyama. Mindenkit meglepett az ilyen extrém alacsony olajár. A kitermelők nem csökkentették a termelést, hanem még növelték is azt. A kínálatot tehát folyamatosan növelték (készleteket), míg a kereslet nem növekedett ilyen ütemben (Ennek egyik fő oka az, hogy a kínai gazdaság növekedése lassult.) Nos, ez okozta azt részben, hogy az olaj világpiaci ára leszáguldott a mélybe.

Már felröppentek arról hírek, hogy az olajkitermelő vállalatok leépítik a beruházásaikat, ez jelenleg még nem látszik a kitermelésen. Összeesküvés elméletek is felröppentek, hogy a szaúdiak  nyomták le az árat, hogy így újra nagyobb %-ot hasítsanak ki a piacból. Ez viszont több ponton is sántít, mivel nekik sem annyira rózsás az alacsony olajár, bár az is tény, hogy 30 dollári olajár mellett 3-5 évig is kihúzza a gazdaságuk.

Az alábbi ábrán az olajhoz kapcsolódó Google keresések számát láthatjuk. Az ábrán jól látszik, hogy a keresések száma jóval meghaladja a 2015-ös adatot, sőt már közel van a 2008-as csúcshoz. Ami azt jelenti, hogy akár lassan a csökkenő trend is kifulladhat.

Google Trends olaj keresések elemzése - Minner.hu
Google Trends olaj keresések elemzése – Minner.hu

Az alábbi árfolyamon pedig azt látjuk, hogy a nagy befektetők (olajtársaságok) egyrészt kezdik leépíteni a short (eladási pozícióikat), másrészt vételi pozíciókat helyeznek el. A kis befektetők pedig pánikolnak, és éppen a süllyedő hajót hagyják el.

Olaj elemzés - finviz.com
Olaj elemzés – finviz.com

Fotó: Richard Masoner/Flickr

 

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek