Meddig tart a bika piac? Meddig emelkednek a részvények? – 1. rész

Itt-ott már olvasni, hogy kongatják a vészharangot a részvénypiacoknál. Mások azt mondják, a piac tovább emelkedik… Abban egyetérthetünk, hogy óvatosan kell tőzsdézni, mivel már régóta emelkedik a piac, így a kockázatunkat jól kell tudnunk kezelni. Egy ábrát készítettem, melyben a bika, vagyis az emelkedő időszakokat vizsgáltam az amerikai részvényeken.

Szerencsére fellelhetők olyan adatok, melyeket könnyen fel tudtam használni.

A mostani emelkedő trend 74 hónapja tart már és 242% -os emelkedést jelent. Az amerikai részvénypiacot vizsgáltam, ennek adatait részben itt, és részben a finance.yahoo-ról töltöttem le. Látható, hogy már a mostani piac az átlag felett van időtartam és emelkedés mértéke alapján is.

Bika piac statisztika (2)

Az is igaz, hogy a piaci körülményeket is érdemes összehasonlítani. Elemzők szerint a kisbefektetők még nem tértek vissza a részvényekhez, így a piacok nem túlfűtöttek. Olvasd el a Tőzsde rovatban írt cikkeket, mert könnyen érthető, logikus elemzéseket, cikkeket olvashatsz a Minneren.

Érdemes megnézni a cost average effektusról szóló cikket is:
Mennyi hozamot érhetsz el havi 50 dollár befektetésből?

A bika piac megállapításánál a következő definíciót használtam: akkor tekintek bika piacnak egy időszakot, ha a csökken trend aljától számítva 50%-ot emelkedik, és ez tartósan legalább 6 hónapig tart. Csökkenő trend pedig az, amikor egy nagyobb emelkedés után 20%-ot csökkent az ár tartósan, minimum 3 hónapon keresztül. Ezt használja több nagyobb elemző is.