Megéri itthon Youtube ügynökséget üzemeltetni? Mennyi bevételt lehet belőle elérni? Van még hely a piacon?

A bloggerek sokszor áhítattal néznek a videóbloggerekre (Youtube videósokra), mert eszméletlen pénzeket tudnak megmozgatni, vagyis átlagban sokkal többet  A nagy cégek is érdeklődnek az influencer marketing iránt. Egy cikkben olvashattad már a Minner-en, hogy a vloggereknek megéri olyan ügynökséghez fordulni, akik segítenek a szponzorok szerzésében, most azt mutatom meg, vajon mennyire jövedelmező itthon ez a terület ügynökségként, és mennyit keresnek a legnagyobbak. Így láthatod, mit lehet kihozni ebből a piacból.

Amit tudnod kell a hazai Youtube ügynökségekről:

 • A legnépszerűbb, legnagyobb ilyen cégek 2015. után alakultak.
 • Bevételeik nem csak a videóbloggerekkel való együttműködésből származik, hanem több fronton is kiszolgálják a szponzorokat (reklámozókat). Például egyéb Youtube kampányok, videók készítése, hirdetések kezelése…
 • Ez azt is jelenti, ha te ilyenben gondolkodsz, akkor hasonló üzleti modellben kell gondolkodnod.
 • A reklámozó cégek már szeretik azokat a vloggereket, influencereket is, akik egy szűk csoporthoz jutnak csak el. Megfigyelhető, hogy mostanában ezek a kampányok hatékonyabbak is lehetnek, mintha egy több százezres követőtáborral rendelkező populáris témában videózó youtubost bíznának meg. Tehát ez neked azt is jelenti majd, hogy bátran fel tudsz építeni olyan vlogger portfoliót, amiben a vloggereknek átlagosan csak 5-20 000-es követőtáboruk van.
 • A cégek attól ügynökségek, hogy hozzájuk csatlakozott videósok kapnak háttértámogatást is. Például videók készítésében segítség, ötletelés….
 • A bevétel nagy részét tovább utalják a videósoknak.

Mennyire jövedelmező az ilyen ügynökségeknek a hazai Youtube piac?

Star Network MCN Kft. 
Az egyik legnagyobb hazai Youtube ügynökség. A legnépszerűbb vloggerek tartoznak hozzájuk.
Éves árbevétel (2016): 375 millió forint
Adózott eredmény: 40 millió forint

Special Effect Media
A céget felvásárolta a Centrál Média csoport. Ezt nevezem én gyors sikernek. Sajnos pontos adat nincsen a bevételekre, mert Ltd.-ként, külföldi cégként működik. A hazai Zrt. eredményeit írom ide.
Éves árbevétel (2016): 52 millió forint
Adózott eredmény: 13 millió forint

MrBugTv:
Szintnén külföldön bejegyzett cégről van szó. A cég egyébként részben a Klikkmániához tartozik, de az üzleti tevékenységet a Click2Digital Ltd cégen keresztül végzi, a MrBugTv csak brandnév. Azért tettem ide, mert ők is nagyobb piaci szereplők. Megnéztem a Klikkmánia bevételeit, mivel ahhoz a cégcsoporthoz tartozik. A reklámügynökségnek tavaly 197 millió forintos árbevétel mellett 9,4 millió adózott eredménye lett.

4 Kids Network
Az egyetlen egy veszteséges cég. Ez számomra meglepő, mivel rengeteg népszerű csatorna is hozzájuk tartozik: 2015-ben még 150 millió forint árbevételt értek el és 22 millió forint adózott eredményt, 2016-ben viszont megcsappant mindegyik érték. Továbbá 2016-os mérlegük “eredménytartalék” során -121 millió forintjuk van, ami számomra rémisztő összeg.
Éves árbevétel (2016): 54 millió forint
Adózott eredmény: -7,5 millió forint.

Konklúzió

Látható, hogy a Youtube bevételek miatt a legtöbb ilyen ügynökség külföldi alapítású cégként dolgozik itthon. A Minner 120. vállalkozási ötletének létjogosultságát a számok alátámasztják. A legnagyobb ügynökségek szép nyereségekről számolnak be, és csak egynél figyelhető meg veszteség, de ez más piacon még akár rosszabb is. Ahogy fent is említettem, a cégek keresik az olyan Youtube csatornákat, ahol a célcsoport jobban behatárolható, és az sem zavarja őket, ha az csak pár ezer fős. Erre már lehet építeni. Ehhez kapcsolódó vállalkozási ötlet: 120. ötlet – Vlogger, videóblogger keltető

A cikksorozat további része: 

Fotó: Special Effect Media

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek