Melyik munkahelyekre jelent veszélyt a 3D nyomtatás? Fuvarozás, varroda, építőipar

Itt ez az új technológia, szép kis dolgokat lehet vele nyomtatni, sőt még hasznosakat is. De a 3D nyomtatásnak is vannak árnyoldalai. Sajnos nem tud majd annyi munkahelyet teremteni, mint amennyit valószínűleg elvesz. Egyik legnagyobb vesztese a fuvarozás, szállítmányozás lehet. A 3D nyomtatásnak alapvető funkciója, hogy helyben akár minden alkatrészt ki tudunk nyomtatni, és már csak össze kell raknunk az adott tárgyat, eszközt. Tehát adott alkatrészeket még csak le se kell szállítani, na ez a veszély. Persze ez még a legtávolabbi, ami veszélyezteti majd az állásokat, mivel még 5-10 év kell ahhoz, hogy teljesen jól használhatóak legyenek a 3D nyomtatók.

Írtunk egy cikket a fehérnemű nyomtatásról, ami kihathat a ruhaiparra, a textilgyárak működésére, munkahelyekre. Ahogy gyorsul a nyomtatási idő (késztermék elkészülési idő), úgy válik a ruhaipar fontos részévé a 3D nyomtatás is. Véleményem szerint ez a leginkább veszélyeztetett szektor, mivel legközelebb van ahhoz, hogy néhány éven belül elterjedjen, mivel már sokféle anyagot (akár textilt) fel tudnak használni a nyomtatás során.

Az építőiparban is érdekes dolgok mehetnek végbe, mivel itt akár a téglagyárakat is érintheti a munkahelyek számának csökkenése, de akár kompletten az építőipari kivitelező cégeket is. Áprilisban már házat is nyomtattak, sőt egyszerre többet is fel tudtak húzni. Egy ház 4800 dollárba került, eleve csak néhány ember dolgozott rajta, és 24 óra alatt kész lett.

Az előbb említett munkahelyeken, cégeken, szektorok kívül még továbbiakat is veszélyeztethet, sőt még tovább is gyűrűzhet. Legutóbb hasonlókat olvastam a robotok elterjedéséről is, ott is munkahelyek elvesztéséről írnak.

Persze van előnye is a 3D nyomtatásnak, pl a csuklósin.

[sam_ad id=”78″ codes=”true”]

fotó: 3ders.org

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!