Mennyi hozamot érhetsz el havi 50 dollár befektetésből?

Ebben a cikkben bemutatom azt, hogy egy olyan befektetési “termékből’ (instrumentumból) is ki lehet hozni profitot, nem is keveset, ami 15 év alatt nem is olyan régen tért vissza a kiindulási értékére. Tehát aki, az elején fektetett be egyösszegben, még most lenne a pénzénél, vagy még most sem (infláció miatt). Ezzel szemben havi azonos összeg befektetésével még a 2008-as válság ellenére is pluszban lenne.

Lehet, hogy erről már hallottál, de nem véletlen, hogy sokan alkalmazzák a cost average effektust. Ez azt jelenti, hogy például havonta azonos összeget fektetünk be, és így beátlagoljuk a befektetésünket. A következő példa a Nasdaq indexre (amerikai részvényindex) vonatkozik. Azért is, mert a 2000-es dotcom lufi után 2015-ben tért vissza az árfolyam újra az 5000 ponthoz, 15 év alatt.

Először is nézd meg ezt az ábrát. Mi az érdekes benne? Igen, ami lefelé 78% mínusz, az ugyanarról az árról vissza emelkedve 351% profit-ot jelent. (Ezért imádom a matekot). Viszont, ha az 5000 pontot nézzük, akkor még csak most tért vissza az árfolyam, tehát sokáig mínuszban tartózkodtunk volna. Erre megoldás a cost average stratégia.

nasdaq_1

 

Amennyiben 2000-től folyamatosan 50 dollárt fektettél be havonta, akkor most 114%-os profitban lennél a teljes tőkédre nézve. 9050 dollárt fektettél be elosztva, és 19 330 dolláron állna az egyenleged 15 év után. Ez 5,4%-os éves hozam úgy, hogy az árfolyam csak visszatért az eredeti szintre.

nasdaq_costav

 

Mi a tanulság ebből?

  • Először is, a havi megtakarítás nem rossz ötlet, beátlagolod az eredményeket, ezt bármelyik kisbefektető meg tudja tenni.
  • A cost average effektust érdemes alkalmazni tőzsde indexeken.

Megjegyzem a Nasdaq Composite index még inflációval növelt értéken nem tért vissza teljesen, szóval reálisan valahol 7000 pont környékén mondanám azt, hogy oké, már a pénzénél van az, aki 2000-ben befektetett egyösszegben.  Ez azt is jelenti, hogy még van benne emelkedési potenciál.

Regisztrálj be a HotForexhez, mert náluk tudsz kereskedni a tőzsde indexekkel.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek téged még:
Nevezz tőzsde versenyekre, és keress valódi pénzt!
Ezt kell tudnod első körben a robot kereskedésről, automatizált tőzsdéről

Olvasd el az 2016-os Online Tőzsde Expo további cikkeit is a Minneren: Kattints ide!

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!