Mennyi idősen indították vállalkozásaikat a milliárdosok?

Dátum

Megosztás

Legutóbb kaptam egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy hány évesen érdemes vállalkozást indítani. Egyrészt eszembe jutott egy régebbi Halácsy Péter (Prezi) videó (link alul), de utána azt mondtam magamban, hogy érdemes megvizsgálni ezt a kérdést, mivel a videóban csak annyi tipp van, hogy először dolgozz és utána vállalkozz. Utánajártam, hogy vajon mennyire köthető a korhoz egy cég sikeressége. A fiatalok által alapított vállalkozások sikeresebbek? Továbbá, azt is láthatod, hogy például Steve Jobs, Jeff Bezos, vagy éppen az IBM alapítója Flint hány évesen alapította a vállalkozását.

Megdőlt az a mítosz, hogy többségében fiatalon alapítják a vállalkozásaikat a sikeres cégvezetők

Nem szokásom húzni az időt a cikkekben, így már a bekezdés címében láthatod, hogy bizony nem kell hozzá fiatalnak lenned, hogy sikeres céget alapíts. Az MIT kutatói összegyűjtötték a sikeres vállalkozások, startupok alapítóinak életkorát és az átlag 45 év lett. Mindez azért is érdekes adat, mert például a TechCrunch startup versenyeit megnyerő startupok átlagos életkora csak 31 év. Lehet, hogy idősebbeknek is ott kellene lenniük ezeken a versenyeken?

Miért lehet ez? Mi van még a kutatás mögött?

Egyrészt bizonyítja azt, hogy igenis kell munkatapasztalat, sőt iparági tapasztalat, hogy adott piacon tényleg nagyon jól működő vállalkozást indítsunk el. Ezért is több a sikeres vállalkozó, startupper a középkorúak között, mert ők már már kellő tapasztalttal rendelkeznek. Mindamellett az is igaz, hogy a kutatásban a már eredményes vállalkozásokat látjuk és nem vették figyelembe a korábban alapított cégeiket az alapítóknak. Tehát ettől még lehet, hogy előtte volt fiatalon alapított sikertelen vállalkozásuk.

Jöjjenek az évek – Ki, mennyi idősen alapította a vállalkozását

Bill Gates – Microsoft – 19 évesen
Mark Zuckerberg Facebook: 19
Steve Jobs – Apple: 21
Jeff Bezos – Amazon: 30
Oprah Winfrey  – Harpo: 32
Reed Hastings – Netflix- : 36
Bernie Marcus – Home Depot: 50
Charles Flint – IBM: 61
Harland Sanders – KFC: 65 évesen

Vállalkozz, amikor te jónak látod!

A kutatás nem azt jelenti, hogy fiatalon ne vállalkozz. A konklúzió az, hogy igenis jó az, ha van iparági tapasztalat. Például Steve Jobs 52 volt, mikor bemutatta a legsikeresebb termékét, vagy Jeff Bezos 45 volt, amikor igazán beindult az Amazon.
Inspirálódj a Minner cikkeiből, vállalkozás ötleteiből! Folyamatosan frissülő, közel 200 üzleti ötlet vár rád az oldalon!

Halácsy Péter videója: Ne alapíts vállalkozást huszonévesen? Legyél alkalmazott! Igaza van a Prezi társalapítójának, Halácsy Péternek? (videó)

Forrás: Harvard Business Review
Fotó: David Gair/Youtube

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!