Mennyi ipari drónt tudnál eladni Magyarországon?

Több ezren olvastátok már az ipari drón vállalkozási ötleteket a Minneren (link itt és a cikk cégén). Jó is, hogy itt vagy, mert minél előbb tudsz ezekről az információkról, annál előbb tudsz lépni. És mint láthattuk az előző cikkben, pont most kezdődik a felívelő szakasz ebben a technológiában, pont az az időszak, amikor érdemes rá vállalkozást építeni. Na, de mi a matek? Mennyire keresik a cégek? És mekkora a piac? Ennek néztem utána, és ezt becsüljük meg.

Ahogy már olvashattad a Minneren egy cikkben, a piacismeret az egyik tényező, ami kell egy sikeres vállalkozáshoz. Nos, ennek adunk most egy löketet. Az ABZ Drone csapatát kerestem, hogy a talált kutatásokat, anyagokat, információkat ellenőrizzék. És a segítségükkel be is tudunk lépni az ipari drón piacra. Lássuk!

Az egyes területeken a cégek mekkora hányada használja ki az ipari drónt? És milyen eredménnyel?

A Skyward drón szoftverrel és technológiával foglalkozó cég 2018-as kutatásában azt vizsgálták, hogy a cégek mekkora hányada használja ki az ipari drón technológiát, és az megtérül-e nekik. Az alábbi területeken használják a drónt: 

 • építőipari felmérés
 • mezőgazdaság:
  • permetezés
  • vadkár-felmérés
  • növény- vagy talajállapot elemzés (kultúra fizikai állapota)
 • Biztonságtechnika és polgárvédelem
 • filmipar
 • napelem tisztítás, napelemparkok felmérése (pl. hőkamerával látni a hibás paneleket, vagy túlhevült részeket…)
 • tetőtisztítás
 • területbejárás
 • Energetikai felmérések
 • AI technológiákkal szerelt kamerák

Az alábbi ábrán, kutatásban sajnos a mezőgazdasági terület nincs benne, pedig az az egyik legnagyobb területe az ipari drónoknak, és ha nézzük a múltkori cikkben található Goldman Sachs kutatást, akkor körülbelül fele a építőipari felhasználásnak. Nos, utóbbi az érdekes adat, mert a Skyward felmérése szerint a nagyobb vállalatok 35%-a használt ipari drón technológiát az építőiparban már 2018-ban. Ha becsülni kellene az alábbi ábra alapján, a mezőgazdaság valahol 10-20% között lenne (arány a mezőgazdasági vállalkozások között). 

A megkérdezett cégek 92%-a pozitív megtérülésről számolt be az ipari drón beruházásukkal kapcsolatban már az első évben. A kutatás rámutat, hogy már ott tart az ipari drón technológia fejlettségi szintje, hogy a vállalatoknak sem jelent nagyobb kockázatot. 

Drón kihasználtság az egyes szektorokban – Skyward Report

Mit szerveznek ki a cégek a drónozásban? 

Ez azért érdekes, mert látszik rajta, hogy a többség invesztál saját drónba. A Skyward kutatásából kiderül, hogy a cégek alig 20%-a az, aki kiszervezi például a repülést. Igaz itt olyan nagyobb cégeket (a felső 10%-ot vizsgálták), ahol a drón beruházás nem nagy összeg. 

Mit szerveznek ki a cégek az ipari drónok esetében? Skyward Report

Mekkora a piac Magyarországon? 

Itt először is az arányokat kell nézni, és az egész piacot, amiből a kicsi magyar piacot nézve azt is levonhatjuk, hogy a top 5% lesz majd a célcsoport. 

Mezőgazdaság: 469 000 vállalkozás foglalkozik mezőgazdasággal (ami egyébként a cégek 25%-a). A top 5%- tehát 23 450 vállalkozás. 

Építőipar: 118 000 cég / egyéni vállalkozó foglalkozik ezzel a területtel. A top 5%, 5900 vállalkozás.

A top 5%-ot azért nézzük, mert ebből a piacból fogsz főleg dolgozni, és hasítasz ki magadnak egy részt. Ebbe beletartoznak már a nyereséges cégek, akik megfelelő volumennel dolgoznak és megéri nekik a drón. 

Adjunk el ipari drónt – viszonteladói piac, kereskedelem

A piac egészen biztosan új lehet neked, érdemes is beletanulni. Az ABZ Drone-nál van profi szakértők által szervezett drónképzés, ami nemcsak abban segít, hogy tudd irányítani a drónokat, hanem megfelelő piaci ismeretet ad számodra, hogy sikeres kereskedővé válj. 

Szerviz. Erre gondolsz most igaz? Mivel technológiai eszköz, így bizony biztosan szükség lesz szervizelésre. Az ABZ Drone viszonteladójaként bekapcsolódsz a magyarországi szervizhálózatukba is, ami nagyban versenyképessé tesz téged a hazai piacon.

Összegezve tehát a leírtakat, befektetőként bőven van potenciál ezen a piaci szegmensen belül.

Amennyiben úgy érzed, szeretnél bővebben megismerkedni a témával, akkor az összegyűjtött oldalakon részletesebben olvashatsz az ABZ Drone által kínált lehetőségekről.

Forrás: Skyward / Uavcoach.com 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!