Mennyi ipari drónt tudnál eladni Magyarországon?

Dátum

Megosztás

Több ezren olvastátok már az ipari drón vállalkozási ötleteket a Minneren (link itt és a cikk cégén). Jó is, hogy itt vagy, mert minél előbb tudsz ezekről az információkról, annál előbb tudsz lépni. És mint láthattuk az előző cikkben, pont most kezdődik a felívelő szakasz ebben a technológiában, pont az az időszak, amikor érdemes rá vállalkozást építeni. Na, de mi a matek? Mennyire keresik a cégek? És mekkora a piac? Ennek néztem utána, és ezt becsüljük meg.

Ahogy már olvashattad a Minneren egy cikkben, a piacismeret az egyik tényező, ami kell egy sikeres vállalkozáshoz. Nos, ennek adunk most egy löketet. Az ABZ Drone csapatát kerestem, hogy a talált kutatásokat, anyagokat, információkat ellenőrizzék. És a segítségükkel be is tudunk lépni az ipari drón piacra. Lássuk!

Az egyes területeken a cégek mekkora hányada használja ki az ipari drónt? És milyen eredménnyel?

A Skyward drón szoftverrel és technológiával foglalkozó cég 2018-as kutatásában azt vizsgálták, hogy a cégek mekkora hányada használja ki az ipari drón technológiát, és az megtérül-e nekik. Az alábbi területeken használják a drónt: 

 • építőipari felmérés
 • mezőgazdaság:
  • permetezés
  • vadkár-felmérés
  • növény- vagy talajállapot elemzés (kultúra fizikai állapota)
 • Biztonságtechnika és polgárvédelem
 • filmipar
 • napelem tisztítás, napelemparkok felmérése (pl. hőkamerával látni a hibás paneleket, vagy túlhevült részeket…)
 • tetőtisztítás
 • területbejárás
 • Energetikai felmérések
 • AI technológiákkal szerelt kamerák

Az alábbi ábrán, kutatásban sajnos a mezőgazdasági terület nincs benne, pedig az az egyik legnagyobb területe az ipari drónoknak, és ha nézzük a múltkori cikkben található Goldman Sachs kutatást, akkor körülbelül fele a építőipari felhasználásnak. Nos, utóbbi az érdekes adat, mert a Skyward felmérése szerint a nagyobb vállalatok 35%-a használt ipari drón technológiát az építőiparban már 2018-ban. Ha becsülni kellene az alábbi ábra alapján, a mezőgazdaság valahol 10-20% között lenne (arány a mezőgazdasági vállalkozások között). 

A megkérdezett cégek 92%-a pozitív megtérülésről számolt be az ipari drón beruházásukkal kapcsolatban már az első évben. A kutatás rámutat, hogy már ott tart az ipari drón technológia fejlettségi szintje, hogy a vállalatoknak sem jelent nagyobb kockázatot. 

Drón kihasználtság az egyes szektorokban – Skyward Report

Mit szerveznek ki a cégek a drónozásban? 

Ez azért érdekes, mert látszik rajta, hogy a többség invesztál saját drónba. A Skyward kutatásából kiderül, hogy a cégek alig 20%-a az, aki kiszervezi például a repülést. Igaz itt olyan nagyobb cégeket (a felső 10%-ot vizsgálták), ahol a drón beruházás nem nagy összeg. 

Mit szerveznek ki a cégek az ipari drónok esetében? Skyward Report

Mekkora a piac Magyarországon? 

Itt először is az arányokat kell nézni, és az egész piacot, amiből a kicsi magyar piacot nézve azt is levonhatjuk, hogy a top 5% lesz majd a célcsoport. 

Mezőgazdaság: 469 000 vállalkozás foglalkozik mezőgazdasággal (ami egyébként a cégek 25%-a). A top 5%- tehát 23 450 vállalkozás. 

Építőipar: 118 000 cég / egyéni vállalkozó foglalkozik ezzel a területtel. A top 5%, 5900 vállalkozás.

A top 5%-ot azért nézzük, mert ebből a piacból fogsz főleg dolgozni, és hasítasz ki magadnak egy részt. Ebbe beletartoznak már a nyereséges cégek, akik megfelelő volumennel dolgoznak és megéri nekik a drón. 

Adjunk el ipari drónt – viszonteladói piac, kereskedelem

A piac egészen biztosan új lehet neked, érdemes is beletanulni. Az ABZ Drone-nál van profi szakértők által szervezett drónképzés, ami nemcsak abban segít, hogy tudd irányítani a drónokat, hanem megfelelő piaci ismeretet ad számodra, hogy sikeres kereskedővé válj. 

Szerviz. Erre gondolsz most igaz? Mivel technológiai eszköz, így bizony biztosan szükség lesz szervizelésre. Az ABZ Drone viszonteladójaként bekapcsolódsz a magyarországi szervizhálózatukba is, ami nagyban versenyképessé tesz téged a hazai piacon.

Összegezve tehát a leírtakat, befektetőként bőven van potenciál ezen a piaci szegmensen belül.

Amennyiben úgy érzed, szeretnél bővebben megismerkedni a témával, akkor az összegyűjtött oldalakon részletesebben olvashatsz az ABZ Drone által kínált lehetőségekről.

Forrás: Skyward / Uavcoach.com 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!