A magyar dróntörvény még segítheti is a drónos vállalkozásokat

A 2021 január 1-jén hatályba lépő hazai dróntörvény sajnos ellehetetleníti majd a hobbi drónozást. Továbbá ez érinti majd azt is, hogy mivel picit több minden kell majd egy felszálláshoz, így az üzleti drón szolgáltatások előtérbe kerülhetnek. Mi fog változni 2021-ben a drónpiacon? És mik azok a drónos vállalkozások?

A dróntörvény összefoglalva

 • 2021. január 1-jén lép hatályba a dróntörvény (addig még jön új információ, a nyilvántartásba vételi díjat nem tudjuk, a képzés díját, módját nem tudjuk).
 • 120 gramm alatti, kamera nélküli drón: pilóta nélküli játék légijárműnek minősül, ami maximum 100 méterre reptethető. Erre a kategóriára nem vonatkozik majd nyilvántartásba vételi kötelezettség. A legnagyobb baj, hogy a legtöbb drón (főleg a kamerások 120 gramm felett vannak (rá is kérdezek a kínai importra Csépe Gábornál, ideje kisebbet importálni…!)
 • 120 gramm-ot elérő és meghaladó drónok és/vagy kamerával felszerelt drónok használatához már vizsgát kell tenni (1 napos), továbbá repülés esetén nyilvántartásba veszik a drónt (fizetni kell). A vizsgához kapcsolódóan még semmilyen információnk nincsen.
  Fontos a kamera, ha az már van a drónon, akkor az már ebbe a kategóriába tartozik, függetlenül a súlyától.
 • A törvény előírja, hogy a drónozáshoz a HungaroControl Zrt. alkalmazását kell majd használni (értelemszerűen a 120 gramm felettiek esetében).
 • Lakott terület felett a pilóta nélküli játék légijármű kivételével eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. Az eseti légtér kijelölésére irányuló eljárást a katonai légügyi hatóság folytatja le. A szabályozás értelmében alkalmanként maximum hét napra jelölhető ki eseti légtér.
 • Bérelt pilóta nélküli légijármű rendszer és repülőeszköz nyilvántartásba vétele esetén a tulajdonos hozzájárulása szükséges a nyilvántartásba vételhez.

hvg.hu korábbi összefoglalója szerint naponta nagyjából ezerszer száll fel drón Magyarországon, viszont a röptetések nagy része törvénytelen. Ezek 80%-a hobbi drónos, tehát napi 200 reptetést csinálnak a vállalkozások (videózás / mezőgazdasági drón / földmérés…).

A drón appról és a törvényről még további információkat hallhatsz Magyarósi Csaba vlog videójában:

Hogy érinti ez a drónos vállalkozásokat?

Már olvashattál több cikket is a drónpiacról a Minner.hu-n, amelyet közösen az ABZ Drone csapatával készítettünk, sőt, több Minner vállalkozó is belevágott a drónpiacba az ipari drón viszonteladó piactól a földmérő drónokon keresztül, a permetező drón szolgáltatásig.

Aki ipari drónnal akart foglalkozni, eddig is részt vett képzésen, gyakorolt és már a szigorúbb szabályokat követte a repülések alatt, tehát azt a piacot úgymond nem érinti a szabályozás, sőt mondhatni végre megalkották azt a törvényt, amire vártunk (nem a törvényre, hanem arra, hogy végre történjen valami, legyen szabályozás). Igaz a hazai az egyik legszigorúbb szabályozás az EU-ban. Beszélgetve ipari drónosokkal arra jutottunk, hogy picit talán még pozitívan is érintheti ezt a piacot, főleg a szolgáltatási szektort.

A drónos ötleteket itt találod:

Forrás: Jogászvilág
Fotó: ABZDrone

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Egy éttermes / szakács csoportban lepődtem meg, hogy milyen poztiívan nyilatkoztak a robotpizzakészítő fejlesztésről. Mindkét oldalról, tehát munkavállalói és üzemeltetői oldalról is. Feltettem magamban a kérdést, hogy lehet nem is baj? Legalábbis olyan területen álltak munkába, ahol a munkavállalók nem a legjobb munkát végezték, ahol nagy a fluktuáció. Azt is mondhatjuk munkát nagyon nem vesz el. Nézd meg a videót!

A Youtube videó ha nem töltene be, akkor ide kattintva éred el.

MinnerInstant

Még korábban a Minneren is beszámoltunk, hogy 2022 májusától, a kettős minőséget szankcionálni fogják. A jogszerű és objektív tényezőkkel indokolható különbségekről a vásárlót tájékoztatni kell. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének akár öt százalékát is kiteheti. Persze ez néha betudható a gyártásnak is, vagy összetevő különbségnek, illetve adott országban hozzáigazítják-e az ízvilágot a fogyasztókhoz. Na, de kimutatták sokszor már például a konzervkukoricánál, vagy éppen a mosószereknél, hogy tényleg van minőségbeli különbség, állagban, összetételben, helyi alapanyagok használtata miatt…. 

A NÉBIH  megvizsgált termékek 25,6 százaléka esetében, vagyis nagyjából minden negyediknél, találtak minőségbeli eltéréseket az Európai Unió tagállamain belül. 

A fő kérdés a jövőre nézve, hogy mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrekten tájékoztatni a fogyasztókat.
A véleményem az, hogyha változna is valami, akkor csak úgy lehetne, hogy messzebbről jön a termék, ami dráguláshoz vezetne. 

Forrás: Nébih, HVG

MinnerInstant

Az Emag és a Mastercard izgalmas fejlesztése, hogyha elállunk a vásárlástól, visszaküldjük a terméket, akkor akár 30 percen belül is a kártyánkon lesz az összeg. Persze ehhez (és itt jön a trükk a dologban) az emagon menteni kell a kártyánkat. Ami ugye később lesz fontos az e-kereskedelmi óriás szempontjából, mert nagyobb eséllyel vásárolsz, fejezed be a vásárlást, merthát könnyebb fizetni, be se kell pötyögni a kártyádat.

A másik még korábbi hír, de lehet elsiklottál felette. Az OTP, Erste Bank is lehetőséget ad az ügyfeleinek, hogy Mastercard kártyáiknál akár bolti vásárlásnál, akár internetes tranzakciónál is bejelöljék a részletfizetési lehetőséget. A POS terminálon feljön egy ilyen opció miután a pin kódot megadtuk és 20 000 feletti vásárlásról van szó. Bejelölöd a részletek számát és így csak az első részletet vonja le, természetesen kiírja a kondíciókat. Online vásárlásnál szintén a bankkártya adatok megadása után jön fel ez az opció az érintett bankok esetében.

Forrás: Fintechzóna, Mastercard

MinnerInstant

A kormány még tavaly novemberben enyhítette a 27%-os adó mértékét az elviteles és házhoz szállított ételek és italok esetében, amikor a járvány miatt szigorú intézkedéseket hoztak, például a vendéglátóegységek bezárását. A NAV tájékoztatása szerint azonban augusztus 1-jétől visszatér a 27%-os áfakulcs, mivel az ilyen jellegű ételek és italok nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősülnek, így az adókedvezmény erre többé nem vonatkozik.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Izgalmas hetek elé nézünk! Az üzleti esettanulmányunk is halad, képzések is változtak, cikkekben is fejlődtünk! 

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek