A magyar dróntörvény még segítheti is a drónos vállalkozásokat

Dátum

Megosztás

A 2021 január 1-jén hatályba lépő hazai dróntörvény sajnos ellehetetleníti majd a hobbi drónozást. Továbbá ez érinti majd azt is, hogy mivel picit több minden kell majd egy felszálláshoz, így az üzleti drón szolgáltatások előtérbe kerülhetnek. Mi fog változni 2021-ben a drónpiacon? És mik azok a drónos vállalkozások?

A dróntörvény összefoglalva

  • 2021. január 1-jén lép hatályba a dróntörvény (addig még jön új információ, a nyilvántartásba vételi díjat nem tudjuk, a képzés díját, módját nem tudjuk).
  • 120 gramm alatti, kamera nélküli drón: pilóta nélküli játék légijárműnek minősül, ami maximum 100 méterre reptethető. Erre a kategóriára nem vonatkozik majd nyilvántartásba vételi kötelezettség. A legnagyobb baj, hogy a legtöbb drón (főleg a kamerások 120 gramm felett vannak (rá is kérdezek a kínai importra Csépe Gábornál, ideje kisebbet importálni…!)
  • 120 gramm-ot elérő és meghaladó drónok és/vagy kamerával felszerelt drónok használatához már vizsgát kell tenni (1 napos), továbbá repülés esetén nyilvántartásba veszik a drónt (fizetni kell). A vizsgához kapcsolódóan még semmilyen információnk nincsen.
    Fontos a kamera, ha az már van a drónon, akkor az már ebbe a kategóriába tartozik, függetlenül a súlyától.
  • A törvény előírja, hogy a drónozáshoz a HungaroControl Zrt. alkalmazását kell majd használni (értelemszerűen a 120 gramm felettiek esetében).
  • Lakott terület felett a pilóta nélküli játék légijármű kivételével eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. Az eseti légtér kijelölésére irányuló eljárást a katonai légügyi hatóság folytatja le. A szabályozás értelmében alkalmanként maximum hét napra jelölhető ki eseti légtér.
  • Bérelt pilóta nélküli légijármű rendszer és repülőeszköz nyilvántartásba vétele esetén a tulajdonos hozzájárulása szükséges a nyilvántartásba vételhez.

hvg.hu korábbi összefoglalója szerint naponta nagyjából ezerszer száll fel drón Magyarországon, viszont a röptetések nagy része törvénytelen. Ezek 80%-a hobbi drónos, tehát napi 200 reptetést csinálnak a vállalkozások (videózás / mezőgazdasági drón / földmérés…).

A drón appról és a törvényről még további információkat hallhatsz Magyarósi Csaba vlog videójában:

Hogy érinti ez a drónos vállalkozásokat?

Már olvashattál több cikket is a drónpiacról a Minner.hu-n, amelyet közösen az ABZ Drone csapatával készítettünk, sőt, több Minner vállalkozó is belevágott a drónpiacba az ipari drón viszonteladó piactól a földmérő drónokon keresztül, a permetező drón szolgáltatásig.

Aki ipari drónnal akart foglalkozni, eddig is részt vett képzésen, gyakorolt és már a szigorúbb szabályokat követte a repülések alatt, tehát azt a piacot úgymond nem érinti a szabályozás, sőt mondhatni végre megalkották azt a törvényt, amire vártunk (nem a törvényre, hanem arra, hogy végre történjen valami, legyen szabályozás). Igaz a hazai az egyik legszigorúbb szabályozás az EU-ban. Beszélgetve ipari drónosokkal arra jutottunk, hogy picit talán még pozitívan is érintheti ezt a piacot, főleg a szolgáltatási szektort.

A drónos ötleteket itt találod:

Forrás: Jogászvilág
Fotó: ABZDrone

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!