KezdőlapGazdaság és üzletMennyi legyen a tanácsadói, konzultációs óradíjam? Árazd be a tudásod!

Mennyi legyen a tanácsadói, konzultációs óradíjam? Árazd be a tudásod!

-

Az árazás mindig érdekes és fontos kérdés, főleg ilyen területen, mint tanácsadói, szakértői óradíj. Több olyan vállalkozási ötletről olvashattál a Minneren, aminek része lehet az, hogy te mint tanácsadó dolgozol (üzleti ötletek a cikk végén). Ha olyan üzleti modellben vagy, hogy be kell áraznod az óradíjad, akkor ez a cikk most segíteni fog. Nézzük végig a lehetőségeket!

Árazás könyv

Első tippem, hogy olvasd el az Óriási Profittartalmú Árazási Stratégiák Vállalkozóknak – Dan S. Kennedy & Jason Marrs könyvet. Nehéz beszerezni, de megéri! Itt már rengeteg tippet kapsz. De azért, hogy addig is számolni tudj, jöjjenek a további tippek.

Hasra ütés szerinti vagy piaci ár

Ez a legegyszerűbb módja az ár meghatározásának. Nem is bonyolult, és még újat sem mondtam neked. Keress rá, hogy más ugyanabban a szektorban, kb. hasonló tudással mennyit kér. Valószínűleg nem ez lesz viszont a megfelelő ár, amit te szeretnél, mert benne van az is, hogy ő rosszul áraz, ő látja rosszul az árat.

5000 forintos óradíj alatt nem vesznek komolyan

Több száz tanácsadói óra után azt tudom mondani, hogy 5000 forint/óra alatt nem is állnának szóba veled az emberek. Nem gondolják, hogy annyiért te jó dolgot tudsz nekik mondani.
Számoljunk csak:
5000 Ft/óra
Heti 30 órával számolva (többi 10 óra elmegy utazásra….) – 4x30x5000= 600 000 forint bevétel.
Ennyit tanácsadóként minimum meg kell keresned, ha nem, akkor rosszul dolgozol, olcsó vagy, illetve kevés lehet az ügyfeled. Azt nem is számolva, hogy egy jó tanácsadó fel is készül, tehát vannak extra órák a foglalkozáson (személyes találkozón) kívül.

Mennyit akarok keresni?

Na ez már jó megközelítés lehet. Úgy számolj, hogy havonta minimum 1 millió árbevétellel kalkulálj.
Ez a fenti számítás alapján 1 millió forint / 4 x 30 óra= 8333 Ft / óra >>> 8500 Ft/óra
Azért is ennyivel, mert így a kevés ügyfélből is könnyedén összejön a megfelelő bevétel.

Mennyi jelenleg 1 óra alatt a bevételed? Mennyiért vagy nélkülözhető az egyéb munkádból?

Ha a tanácsadás mellett más terméked, szolgáltatásod is van, akkor könnyen kiszámolhatod a havi bevételedből, hogy mennyit jelent egy óra kiesés. Én ez alapján határoztam meg a saját óradíjamat is. Így lett 10 000 forint. (egy kicsit kevesebbért is adom én, mert kapcsolt terméket tudok értékesíteni. (következő bejegyzés)). Egyébként 13 000 forint lenne most akkor, ha nem lenne ráépülő szolgáltatásom.

Találj ki jó üzleti modellt, így lehetsz jó áron tanácsadó

Nem véletlen, hogy 10 000 forint az óradíjam. Ez is egy úgynevezett belépő termék nálam. Ekkor tudok még jobb ajánlásokat szerezni, ha nem tudok egyéb szolgáltatást éppen “adni”, “eladni”. A konzultációkról, mindenki úgy jön el, hogy wow. Teljesen más nézőpontba helyezem az adott ügyfél üzletét, üzleti modelljét, marketingstratégiáját. Emiatt jönnek is az ajánlások akár másik szolgáltatásomra is. Igen, jól látod, a kapcsolatépítésért még pénzt is kapok 🙂 , közben pedig csak beszélnem kell. Ahogy egy ügyfelem mondta “Milliókat spóroltam neki már fél óra után, és természetesen milliókat hozok az új megközelítésekkel.”

Tanácsadói üzleti ötletek:

Sok egyéb ötletet is lehetne még hozni, van amit nem dolgoztam még ki a Minneren. Több olyan is lehet, hogy a tanácsadó szolgáltatásod beépül egy másik termékedbe, szolgáltatásodba, üzleti modelledbe. Gondold tovább ezeket az ötleteket!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek