Mennyi pénz van Magyarországon – 2. rész: Ennyi pénze van a (leendő) vevőidnek

A cikksorozat első részét még hírlevélben küldtem ki. Azért, hogy arról az információról se maradjál le, a hírlevél szövegét a cikk végére bemásoltam, így el tudod olvasni. Szóval folytassuk is a sorozatot! Találtam egy tanulmányt, ami pont kapóra jön ahhoz, hogy motiváljon téged a vállalkozás indítására. Lásd, igenis van itthon vásárlóerő. A Vagyoneloszlás Magyarországon című tanulmány készítői kitettek magukért, és részletesen kiszámoltak mindent. Néhány elemet ki is emelek.

Először is mi a vagyon, vagyis mi az, amit ők viszgáltak: Amikor a magánháztartások vagyonát szeretnénk felmérni, akkor a következő fő elemeket kell számba venni: 1. lakóingatlan; 2. egyéb ingatlan; 3. járművek; 4. egyéb ingóvagyon; 5. pénzügyi vagyon; 6. vállalkozói vagyon; 7. adósságok. A nettó vagyont úgy kapjuk meg, hogy az iménti felsorolás első hat elemének összegéből kivonjuk a hetedik elem értékét. Szoros értelemben véve a vállalkozói vagyon a pénzügyi vagyon része, de a jelen tanulmányban igyekszünk elkülöníteni a kettőt. 

Jóll állnak a Magyarok pénzügyileg!!!

Igaz, hogy az utóbbi években GDP-ben elhúztak mellettünk a szomszédos országok, viszont pénzügyi vagyonban még ott vagyunk az első helyen!!! Ezt mennyi olvasómnak, ismerősömnek mondtam már, nos végre alá is tudom támasztani. Menjünk is tovább! Folytatom a kép alatt!!

magyarokvagyona

Mégis mennyi az annyi? Mennyi pénze van a magyaroknak?

Az előző képből nem tudtunk meg sokat, mert átlag számokat láttunk csak. Így az alábbi kép lesz az, amiből könnyű lesz kiindulni, és érdemes lesz szorozgatnod. A kép után ki is emelek egy fontos részt a tanulmányból.

Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon Kolosi Tamás – Fábián Zoltán - Tarki
Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon
Kolosi Tamás – Fábián Zoltán – Tarki

A felső 5% (kerekítve 200 ezer háztartás) egynegyede a privátbanki számlával rendelkezők száma, tehát 175 ezer háztartás vagyonáról feltételezzük a 70 és 150 millió közötti értéket, 12500 háztartásnál a 150 és 300 millió közötti vagyont, és mintegy 12500 háztartás vagyona lehet 300 millió felett. A különböző Top 100-as, Top 150-es listák alapján a 3 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező háztartások számát maximum 150–250 közé tesszük, 9 Pareto feltételezése szerint a jövedelem és a vagyon esetében az az általános helyzet, hogy a felső 20% rendelkezik a jövedelem és a vagyon 80%-ával. Erről bővebben lásd Vermeulen (2014). 103 10–11 ezer háztartás tehát a 300 millió és a 3 milliárd forint közötti vagyoni sávba esik. (Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon
Kolosi Tamás – Fábián Zoltán – Tarki)

– Minner hírlevél – Mennyi pénz van Magyarországon 

Arra keressük a választ a mai hírlevélben, hogy vajon van-e itthon elég vásárlóerő, hogy vállalkozást építs itthon.

Azzal, hogy KSH adatokat mutogatok, nem tudnál semmit se kezdeni, igaz? Vagy a hazai vásárlóerő mutatóval? Ismersz, mindig olyan szemszögből viszgálom a dolgokat, amivel tudsz is mit kezdeni. Azt találtam ki, hogy nézzük meg néhány általad is ismert cég árbevételét, amiből már láthatod, igenis érdemes itthon is vállalkozni. Az e-beszamolo.im.gov.hu/ oldalról néztem az adatokat.

Trio Group: Budapesten az aluljárókban főleg pizzaszeleteket árulnak:
2014. év árbevétele: 33,4 millió Ft
2014. év nyereség/veszteség: -367 ezer Ft
2015. év árbevétele: 114 millió Ft
2015. év nyeresége: 4,8 millió Ft
Ebben az évben vajon mekkora ugrás lesz?

iStyle Hungary Kft – Apple terméket forgalmaznak
2014. év árbevétele: 8,9 milliárd Ft
2014. év nyereség/veszteség: 106 miliió Ft
2015. év árbevétele: 8,9 milliárd Ft
2015. év nyeresége: 115 millió Ft
Elég méggyőző számok igaz? Ezek után még az is eszembe jutott, hogy újra ránézek az Apple részvényre. Erről cikk a Minneren: Mikor vegyél Apple részvényt? Érdemes venni?

Optimonk – Webshop Marketing Kft: : Startupnak is mondhatjuk őket, mivel külföldön is használják már a fejlesztésüket, de a vevőik többsége még mindig magyar.
2014. év árbevétele: 81 millió Ft
2014. év nyereség/veszteség: 10 miliió Ft
2015. év árbevétele: 173 millió Ft
2015. év nyeresége:  40 millió Ft

Szárnyaljon a fantáziád. Nézd meg te is a cégeket. Ezen az oldalon le tudod hívni az adataikat.
e-beszamolo.im.gov.hu/
Fontos! Az eredménykimutatást nézd, annak legelső sorát. Értékesítés nettó árbevétele. Utána pedig az adózott eredményt érdemes nézni.

Iratkozz fel a hírlevélre!!! Minden hétvégén érdekes tartalomat küldök! Kattins ide! 

Fotó: Frank Schmidt / Flickr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!