KezdőlapGazdaság és üzletMennyi pénz van Magyarországon - 2. rész: Ennyi pénze van a (leendő)...

Mennyi pénz van Magyarországon – 2. rész: Ennyi pénze van a (leendő) vevőidnek

-

A cikksorozat első részét még hírlevélben küldtem ki. Azért, hogy arról az információról se maradjál le, a hírlevél szövegét a cikk végére bemásoltam, így el tudod olvasni. Szóval folytassuk is a sorozatot! Találtam egy tanulmányt, ami pont kapóra jön ahhoz, hogy motiváljon téged a vállalkozás indítására. Lásd, igenis van itthon vásárlóerő. A Vagyoneloszlás Magyarországon című tanulmány készítői kitettek magukért, és részletesen kiszámoltak mindent. Néhány elemet ki is emelek.

Először is mi a vagyon, vagyis mi az, amit ők viszgáltak: Amikor a magánháztartások vagyonát szeretnénk felmérni, akkor a következő fő elemeket kell számba venni: 1. lakóingatlan; 2. egyéb ingatlan; 3. járművek; 4. egyéb ingóvagyon; 5. pénzügyi vagyon; 6. vállalkozói vagyon; 7. adósságok. A nettó vagyont úgy kapjuk meg, hogy az iménti felsorolás első hat elemének összegéből kivonjuk a hetedik elem értékét. Szoros értelemben véve a vállalkozói vagyon a pénzügyi vagyon része, de a jelen tanulmányban igyekszünk elkülöníteni a kettőt. 

Jóll állnak a Magyarok pénzügyileg!!!

Igaz, hogy az utóbbi években GDP-ben elhúztak mellettünk a szomszédos országok, viszont pénzügyi vagyonban még ott vagyunk az első helyen!!! Ezt mennyi olvasómnak, ismerősömnek mondtam már, nos végre alá is tudom támasztani. Menjünk is tovább! Folytatom a kép alatt!!

magyarokvagyona

Mégis mennyi az annyi? Mennyi pénze van a magyaroknak?

Az előző képből nem tudtunk meg sokat, mert átlag számokat láttunk csak. Így az alábbi kép lesz az, amiből könnyű lesz kiindulni, és érdemes lesz szorozgatnod. A kép után ki is emelek egy fontos részt a tanulmányból.

Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon Kolosi Tamás – Fábián Zoltán - Tarki
Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon
Kolosi Tamás – Fábián Zoltán – Tarki

A felső 5% (kerekítve 200 ezer háztartás) egynegyede a privátbanki számlával rendelkezők száma, tehát 175 ezer háztartás vagyonáról feltételezzük a 70 és 150 millió közötti értéket, 12500 háztartásnál a 150 és 300 millió közötti vagyont, és mintegy 12500 háztartás vagyona lehet 300 millió felett. A különböző Top 100-as, Top 150-es listák alapján a 3 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező háztartások számát maximum 150–250 közé tesszük, 9 Pareto feltételezése szerint a jövedelem és a vagyon esetében az az általános helyzet, hogy a felső 20% rendelkezik a jövedelem és a vagyon 80%-ával. Erről bővebben lásd Vermeulen (2014). 103 10–11 ezer háztartás tehát a 300 millió és a 3 milliárd forint közötti vagyoni sávba esik. (Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon
Kolosi Tamás – Fábián Zoltán – Tarki)

– Minner hírlevél – Mennyi pénz van Magyarországon 

Arra keressük a választ a mai hírlevélben, hogy vajon van-e itthon elég vásárlóerő, hogy vállalkozást építs itthon.

Azzal, hogy KSH adatokat mutogatok, nem tudnál semmit se kezdeni, igaz? Vagy a hazai vásárlóerő mutatóval? Ismersz, mindig olyan szemszögből viszgálom a dolgokat, amivel tudsz is mit kezdeni. Azt találtam ki, hogy nézzük meg néhány általad is ismert cég árbevételét, amiből már láthatod, igenis érdemes itthon is vállalkozni. Az e-beszamolo.im.gov.hu/ oldalról néztem az adatokat.

Trio Group: Budapesten az aluljárókban főleg pizzaszeleteket árulnak:
2014. év árbevétele: 33,4 millió Ft
2014. év nyereség/veszteség: -367 ezer Ft
2015. év árbevétele: 114 millió Ft
2015. év nyeresége: 4,8 millió Ft
Ebben az évben vajon mekkora ugrás lesz?

iStyle Hungary Kft – Apple terméket forgalmaznak
2014. év árbevétele: 8,9 milliárd Ft
2014. év nyereség/veszteség: 106 miliió Ft
2015. év árbevétele: 8,9 milliárd Ft
2015. év nyeresége: 115 millió Ft
Elég méggyőző számok igaz? Ezek után még az is eszembe jutott, hogy újra ránézek az Apple részvényre. Erről cikk a Minneren: Mikor vegyél Apple részvényt? Érdemes venni?

Optimonk – Webshop Marketing Kft: : Startupnak is mondhatjuk őket, mivel külföldön is használják már a fejlesztésüket, de a vevőik többsége még mindig magyar.
2014. év árbevétele: 81 millió Ft
2014. év nyereség/veszteség: 10 miliió Ft
2015. év árbevétele: 173 millió Ft
2015. év nyeresége:  40 millió Ft

Szárnyaljon a fantáziád. Nézd meg te is a cégeket. Ezen az oldalon le tudod hívni az adataikat.
e-beszamolo.im.gov.hu/
Fontos! Az eredménykimutatást nézd, annak legelső sorát. Értékesítés nettó árbevétele. Utána pedig az adózott eredményt érdemes nézni.

Iratkozz fel a hírlevélre!!! Minden hétvégén érdekes tartalomat küldök! Kattins ide! 

Fotó: Frank Schmidt / Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek