Mennyi pénz van Magyarországon – 2. rész: Ennyi pénze van a (leendő) vevőidnek

A cikksorozat első részét még hírlevélben küldtem ki. Azért, hogy arról az információról se maradjál le, a hírlevél szövegét a cikk végére bemásoltam, így el tudod olvasni. Szóval folytassuk is a sorozatot! Találtam egy tanulmányt, ami pont kapóra jön ahhoz, hogy motiváljon téged a vállalkozás indítására. Lásd, igenis van itthon vásárlóerő. A Vagyoneloszlás Magyarországon című tanulmány készítői kitettek magukért, és részletesen kiszámoltak mindent. Néhány elemet ki is emelek.

Először is mi a vagyon, vagyis mi az, amit ők viszgáltak: Amikor a magánháztartások vagyonát szeretnénk felmérni, akkor a következő fő elemeket kell számba venni: 1. lakóingatlan; 2. egyéb ingatlan; 3. járművek; 4. egyéb ingóvagyon; 5. pénzügyi vagyon; 6. vállalkozói vagyon; 7. adósságok. A nettó vagyont úgy kapjuk meg, hogy az iménti felsorolás első hat elemének összegéből kivonjuk a hetedik elem értékét. Szoros értelemben véve a vállalkozói vagyon a pénzügyi vagyon része, de a jelen tanulmányban igyekszünk elkülöníteni a kettőt. 

Jóll állnak a Magyarok pénzügyileg!!!

Igaz, hogy az utóbbi években GDP-ben elhúztak mellettünk a szomszédos országok, viszont pénzügyi vagyonban még ott vagyunk az első helyen!!! Ezt mennyi olvasómnak, ismerősömnek mondtam már, nos végre alá is tudom támasztani. Menjünk is tovább! Folytatom a kép alatt!!

magyarokvagyona

Mégis mennyi az annyi? Mennyi pénze van a magyaroknak?

Az előző képből nem tudtunk meg sokat, mert átlag számokat láttunk csak. Így az alábbi kép lesz az, amiből könnyű lesz kiindulni, és érdemes lesz szorozgatnod. A kép után ki is emelek egy fontos részt a tanulmányból.

Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon Kolosi Tamás – Fábián Zoltán - Tarki
Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon
Kolosi Tamás – Fábián Zoltán – Tarki

A felső 5% (kerekítve 200 ezer háztartás) egynegyede a privátbanki számlával rendelkezők száma, tehát 175 ezer háztartás vagyonáról feltételezzük a 70 és 150 millió közötti értéket, 12500 háztartásnál a 150 és 300 millió közötti vagyont, és mintegy 12500 háztartás vagyona lehet 300 millió felett. A különböző Top 100-as, Top 150-es listák alapján a 3 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkező háztartások számát maximum 150–250 közé tesszük, 9 Pareto feltételezése szerint a jövedelem és a vagyon esetében az az általános helyzet, hogy a felső 20% rendelkezik a jövedelem és a vagyon 80%-ával. Erről bővebben lásd Vermeulen (2014). 103 10–11 ezer háztartás tehát a 300 millió és a 3 milliárd forint közötti vagyoni sávba esik. (Forrás: Vagyoneloszlás Magyarországon
Kolosi Tamás – Fábián Zoltán – Tarki)

– Minner hírlevél – Mennyi pénz van Magyarországon 

Arra keressük a választ a mai hírlevélben, hogy vajon van-e itthon elég vásárlóerő, hogy vállalkozást építs itthon.

Azzal, hogy KSH adatokat mutogatok, nem tudnál semmit se kezdeni, igaz? Vagy a hazai vásárlóerő mutatóval? Ismersz, mindig olyan szemszögből viszgálom a dolgokat, amivel tudsz is mit kezdeni. Azt találtam ki, hogy nézzük meg néhány általad is ismert cég árbevételét, amiből már láthatod, igenis érdemes itthon is vállalkozni. Az e-beszamolo.im.gov.hu/ oldalról néztem az adatokat.

Trio Group: Budapesten az aluljárókban főleg pizzaszeleteket árulnak:
2014. év árbevétele: 33,4 millió Ft
2014. év nyereség/veszteség: -367 ezer Ft
2015. év árbevétele: 114 millió Ft
2015. év nyeresége: 4,8 millió Ft
Ebben az évben vajon mekkora ugrás lesz?

iStyle Hungary Kft – Apple terméket forgalmaznak
2014. év árbevétele: 8,9 milliárd Ft
2014. év nyereség/veszteség: 106 miliió Ft
2015. év árbevétele: 8,9 milliárd Ft
2015. év nyeresége: 115 millió Ft
Elég méggyőző számok igaz? Ezek után még az is eszembe jutott, hogy újra ránézek az Apple részvényre. Erről cikk a Minneren: Mikor vegyél Apple részvényt? Érdemes venni?

Optimonk – Webshop Marketing Kft: : Startupnak is mondhatjuk őket, mivel külföldön is használják már a fejlesztésüket, de a vevőik többsége még mindig magyar.
2014. év árbevétele: 81 millió Ft
2014. év nyereség/veszteség: 10 miliió Ft
2015. év árbevétele: 173 millió Ft
2015. év nyeresége:  40 millió Ft

Szárnyaljon a fantáziád. Nézd meg te is a cégeket. Ezen az oldalon le tudod hívni az adataikat.
e-beszamolo.im.gov.hu/
Fontos! Az eredménykimutatást nézd, annak legelső sorát. Értékesítés nettó árbevétele. Utána pedig az adózott eredményt érdemes nézni.

Iratkozz fel a hírlevélre!!! Minden hétvégén érdekes tartalomat küldök! Kattins ide! 

Fotó: Frank Schmidt / Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

A digitális világban folyamatosan újabb trendek ütik fel a fejüket, amiket nehéz lekövetni és persze nem is mindig szükséges, de nem árt néha kísérletezgetni. Ezzel a küldetéssel nem azt mondjuk, hogy cseréld le teljesen a weboldalad dizájnját, apróbb módosításokkal is konverziónövekedést tudsz elérni. Például a Minner is 2018 óta apróbb módosításokat alkalmaz. Adunk pár támpontot, hogy milyen változtatásokat érdemes eszközölni:

 • Konverzióra optimalizált oldalak, a főoldal kivételével minden aloldalon csak egy CTA (call-to-action) lehetőség van, pl. vásárlás gomb, kosár, email-cím űrlap, kapcsolatfelvétel, stb.
 • Nagy, lapozható borítóképek (sliderek) a főoldalon.
 • Piktogramok, jelölések, tanúsítványok: segítik az információ feldolgozását, a látogató több ideig böngészik az oldalon.
 • A folyószöveg legalább 15-ös, de inkább 16-os betűméretű. A cím vagy kiemelt szöveg ennél nagyobb.
 • Színátmenetes háttér két színnel, lehetőleg a márkád színeinek kombinációjával.
 • Ha pedig a promóciós oldalad kinézetét frissítenéd, a Themeforest oldalon rengeteg sablon közül választhatsz.

Még több ehhez hasonló tippet, ötletet olvashatsz az alábbi cikkekben:

Milliárdos forgalmuk van. Mit csinálnak online?

Ideje redizájnolni a weboldalad. Akár WordPress oldalad van, akár más

MinnerInstant

Áprilisban, a Digitális Ninja hetek alatt számtalan nagyszerű szoftvert mutattunk be, amelyek segítenek új szintre emelni a digitalizációt a cégeden belül. Egyik leghasznosabb közülük a LastPass, egy online jelszószéf szoftver, amit nem csak a vállalkozásodban használhatsz, hanem magánszemélyként is. Az elfelejtett jelszó dühítő, és még hátráltat is, éves szinten akár órákat vehet el tőled az új jelszó igénylésének folyamata. Ne engedd, hogy ilyen apróságok visszafogják a hatékonyságod! Ha bizalmatlan lennél, ne adj meg érzékeny információt (pl. bankkártyaadat), de általános belépésekhez nyugodtan használhatod.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan tudod beállítani: Az összes jelszavad egy helyen, biztonságos jelszószéfben – LastPass használata

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek