KezdőlapTőzsdeMennyi pénzt kereshetek a sikeresebb techcégekkel? Google, Apple, Yahoo, Twitter, Cisco...

Mennyi pénzt kereshetek a sikeresebb techcégekkel? Google, Apple, Yahoo, Twitter, Cisco…

-

Tudod mi az a részvénykibocsátás? Szerintem tudod. Adott cég, amikor tőzsdére megy, akkor nyílt részvénykibocsátást hajt végre, így bárki tud venni a cég részvényeiből. A techcégek esetében a tőzsdére lépés egy cél is, mivel a korai befektetők és alapítók valódi befektetési összege, és profitja a kibocsátáskor realizálódik, vagyis legalább pontosan tudják, mennyit is ad a piac az ő részesedésükért. De ez mindegy is, a mi szempontunkból. a kérdés az, hogy mennyit kereshetünk mi?

A számolásaim dollárban lesznek, ha gondolod átszámolhatod forintban is, de annyit elárulok, hogy az összeg csak több lesz 🙂 (a forint gyengülése miatt). A cégek esetében az osztalékot se számoltam bele, ha azt is nézném, még több lenne a bevételed.

A Google.  (Alphabet)
Egyszerűen megkerülhetetlen. Igaz? Tudod mennyi céggel beszélek, akik bevételük nagy részét azért szerzik, mert a Google reklámozási lehetőségét használják (Google Adwords).
2004-ben léptek a tőzsdére (11 éve), azóta 1000 dolláros befektetésünk már 14 700 dollárt érne.
Olvasd el a Google részvény elemzését is. Kattints ide! 

Twitter
Ez a cég egy kicsit talány. Azért is tettem be ide, mert láthatod, hogy nem mindig profitálunk (igaz a cég még nagyon fiatal). A Twitter nálunk nem olyan népszerű, mint külföldön. A cégre akkor érdemes majd figyelni, ha valami nagy fejlesztést jelentenek be. Vagy új területre is betörnek.
2014-ben bocsátották ki a részvényt (november 7-én). És az 1000 dolláros befektetésünk most 994 dolláron állna.

Facebook
Egyik kedvenc részvényem, mivel alul értékeltnek is tartom. A cég 2012. májusában ment tőzsdére, és azóta 1000 dolláros befektetésünk már 2800 dollárt érne. Szerinted a Facebook 10 év alatt lesz akkora, mint a Google? Amint láthatod, még van fejlődnie addig a részvénynek is, ami azt is jelenti, ebből még profitálhatunk. A legújabb elemzésemet itt olvashatod, kattints ide! 

Yahoo
Már 1996-ban tőzsdére lépett és azóta a befektetésünk 1000 dollárról 60 000 dollárra ugrott volna. Nem rossz. A cég új területekre kezdett belépni, az Alibaba kínai ecommerce cégből nagy bevételre is szert tett, és befektetése megtérült. Ez tartotta életben a céget. Hamarosan új részvény elemzést készítek róla.

Intel
Biztos látni akarod a számot? Miből mennyi lett? 1000 dollárodból 280 000 dollárod lenne, ha 1971-ben veszel a részvényből. Persze ki az, aki tudná addig tartani? Jah, hogy a számolásban nincs benn az osztalék? Ha azt is beleszámolnánk, akkor még több lenne ez az összeg, mert évente 1-5% közötti osztalékot fizetett a cég.

Apple
És még tudom fokozni! Az Apple 1980-ban lépett tőzsdére, és 1000 dolláros befektetésed most 300 000 dollárt érne! A céget nem kell bemutatnom remélem, a Tőzsde rovatban több elemzést is olvashatsz, tudod Minneres lényegre törő elemzést.

Cisco
Remélem ismered a céget. Az 1000 dolláros befektetésed az 1990-es részvénykibocsátás óta 400 000 dollárra hízott volna fel, plusz a rengeteg osztalék, amit negyedévről negyedévre megkaptál volna a cégtől.

És most kapaszkodj meg!
Microsoft
A Windows operációs rendszer most volt 30 éves. De a lényeg! Ha a részvénykibocsátás után vettél részvényt 1986-ban 1000 dollár értékben, akkor most 740 000 dollárod lenne! (osztalékot nem számolva). Hát ezért Bill Gates a világ leggazdagabb embere. A cég most újul meg, olvasd el legutóbbi részvényelemzésem. Kattints ide! 

Tudom,
hogy nehéz lenne megtartani a részvényt ilyen hosszú ideig. De ugye azt is tudod, hogy még nagyobb hozamod lenne, ha néha kiszálltál volna, majd újra be… tehát közben realizáltál volna profitot is. De ki hiányzik a kis listámról? Hát azok a cégek, akik közben elbuktak, és valószínű, ha vettünk volna a részvényükből, akkor mi is bukunk. Nos ezért is jött lére a Minner.hu, hogy ebben is segítsek. Viszont ha azokból a cégekben buktál 100%-ot is, a fenti részvényeken több 100, néhol több 1000, vagy 10 000 %-os hozamod lett volna. 

Láthatod, hogy a nagy giga cégek, mint a Microsoft, vagy a Intel milyen nagy profitot hoztak a részvényeseknek. A Facebook még most jár az elején ennek az útnak! Ezért is emelem ki. Sőt mondhatom azt, hogy Zuckerberg nagyon jól forgatja a lapokat, és a hadrver piacra való betöréssel tovább növeli a részvények értékét. Nem túlzás azt állítani, hogy hamarosan ő lesz az új Bill Gates.

Fotó: REUTERS / Stephen Lam

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek