Mennyibe kerül tőzsdére vinni a cégünket? Mennyi pénzt lehet vele szerezni

Content carefree young bearded man in sunglasses enjoying yachting with friends: he sitting on deck and contemplating seascape

Amikor az álmodat igazán pénzzé teszed, az a tőzsde bevezetés. El is adod a céged, de mégis megtarthatod az irányítást, külsős tőkét kapsz, amiből jut neked is pénz, de még a cégednek is, tőled függ, hogyan osztod el. Izgalmasan hangzik igaz? Akár te is tőzsdére viheted a cégedet, presztízs értékű és valójában nincs is olyan magas költsége, mint gondolnád. Vágjunk is bele!

Röviden: Veszteséges céget is tőzsdére lehet vinni, nem kell lezárt üzleti év, már néhány száz milliós részvénykibocsátás is megvalósítható. Xtrend piacon be lehet vezetni kisebb céget is a tőzsdére (ez kell nekünk). Költség az elején 300 000 Ft (bevezetési díj), utána évente 300 000 Ft a forgalomban tartási díj.

Tőzsde bevezetés előnyei

Azt szokták mondani, hogy kell egy jó sztori és ha ez megvan, akkor a befektetők imádni fogják már a részvény bevezetés idején is a cégedet.
A tőzsdén jegyzett céged részvényeinek megvásárlásával bárki tulajdonosa lehet a cégednek. Ám sokkal lazább kapcsolat a befektetők között ellenben egy kockázati tőkéstárssal vagy a klasszikus befektetővel szemben. Tehát nagyon kevés a lehetőségük beleszólni a részvényeseknek a céged működésébe, de mégis adnak pénzt. Persze pont a részvény vásárlásával vagy eladásával tudják jelezni, hogy hahó, rossz irányba megyünk! De tudod mi a legjobb? Hogy még kisebbségi részesedéssel is meg tudod őrizni az irányítási jogokat.

Ahogy már fent írtam, presztízs értéke is van a tőzsdei bevezetésnek, hiszen rengeteg ingyenes médiamegjelenést kapsz, továbbá üzleti partnerek is még komolyabban vesznek, kinyílnak az ajtók. A bankok jobb feltételeket adnak számodra például hitelt. Továbbá a részvény egy nagyon jó fizetőeszköz, akár másik cégvásárlásokra, vagy éppen munkavállalói extra javadalmazásra (jutalom, motiváció).

Arról nem is beszélve, hogy a tőzsdei jelenlét közben sokkal likvidebben, gyorsabban meg tudnak válni a tulajdonosok a tulajdonrészüktől (vagy egy részétől), mintha mondjuk más formában (nem tőzsdén lévő cégként) tennék azt .

A részvénykibocsátás során bevont tőkét nem kell visszafizetni, nincs tehát visszafizetési kötelezettség.

A tőzsde bevezetés hátrányai

Ami persze lehetne egyben előnye is, de inkább a legtöbben a hátrányhoz soroljuk, hogy innentől a cég túlságosan is transzparenssé válik. Tehát a nyilvánosság, a konkurencia sokkal jobban belelát a cégünkbe. De mint láthatjuk a tőzsdén lévő cégeknél ez igazából nem nagy gond. Leírtam, mert ez biztos felmerül benned, de mint látod nem egy nagy hátrány, sőt sok esetben serkenti a cégünk még stabilabb működését.
Tőzsdei cégként lesznek felmerülő költségeink, mint például a forgalomban tartási díj vagy a közzétételek díja.

+információ: A kisebb cégek a Budapesti Értéktőzsde Xtrend piacán tudják tőzsdére vinni a cégüket. Lejjebb erről is lesz szó!

Mennyibe kerül a tőzsdei bevezetés? Mekkora összegben lehet gondolkodni?

Először is nézzük, mekkora tőkében gondolkodhatsz. Értelemszerűen nem 20-50 millió forint begyűjtése a cél, hanem több száz millió, sőt akár több milliárdos kibocsátás. Akár veszteséges cég is tőzsdére mehet, nincs ezzel kapcsolatban előírás (feltétel).

A Budapesti Értéktőzsdére való bevezetéssel kapcsolatos információkról lesz szó most, hiszen itthon ez az egyedüli tőzsde.

A tőzsdei jelenlét költségei (Forrás BÉT):

Először a Prémium és Standard kategória díjai (magasabb kategória, főleg több milliárd értékű cégeknek, kisebb cégeké lejjebb)

Az alábbi ábrán az éves forgalomban tartási díjat látod, amit fixen meg kell fizetni a cégnek. A kapitalizáció egyenlő a céged összes részvényének darabszámát szorozva az aktuális árral, ami valójában a céged aktuális piaci értéke is egyben. Az alábbi ábrán tehát látható, hogy több millió forinttal kell számolnod minden évben. (Tipp: Menj fel a Bet.hu -ra és nézd meg a cégek aktuális kapitalizációs értékét – Adott részvény / kereskedési adatok fül!)

Közzétételek díja (Prémium és Standard kategóriában):

Hozzátartozik a tőzsde jelenléthez, hogy a cégeddel kapcsolatos fontosabb történésekről be kell számolnod a tőzsde oldalán (bet.hu), mint az időszakos jelentések, befektetői tájékoztatók vagy éppen ha valamelyik kulcspozícióban lévő tulajdonos tőzsdei tranzakciót hajt végre. Ennek díja évente kb. 30.000 Ft és 1.465.000 Ft között alakul – minél több a közleményed annál több az összeg.

Xtrend piac díjai – (ez a kisebb cégek piaca)

És még évente 500 000 Ft Xtrend tanácsadói díj, amit a BÉT jelöl ki, de ez még hasznos is lesz számodra, nem kidobott pénz.

Már kisebb vállalkozásként is tőzsdére tudsz menni az új Xtrend kategóriában. Sőt ott könnyített követelményekkel és gyorsabban tudod tőzsdére vinni a vállalkozásodat.

*Az Xtend piac a Tőzsde által üzemeltetett multilaterális kereskedési platform, amely a BÉT szabályozott piacához képest könnyített feltételrendszert alkalmaz. 

Mire lesz majd szükséged?

Kell majd találnod egy közreműködő brókercéget, aki lebonyolítja a tőzsdei kibocsájtást (Xtrend piacon nagyobb segítséget kapsz a BÉT-től). Természetesen könyvvizsgálóra, jogi tanácsadókra és komolyabb marketing és PR szakemberre is szükséged lesz. Utóbbi érthető is, meg kell tervezni a részvénykibocsátást, annak kommunikációját, hiszen minél nagyobb a hype annál többen vesznek majd a részvényből. És tudod a jó sztori! Ezek szintén felmerülő költségek, de az Xtrend piacon való megjelenésnél ezekben is sok segítséget kapnak a cégek. Látod fent, hogy még lezárt üzleti év sem kell az Xtrend piachoz.

Érdemes megnézni az Xtrend piac tájékoztatókat, mert valószínűleg a legtöbb Minner olvasó ebben fog gondolkodni.

Mennyibe kerül ….

Fotó: Envato

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!