Mi történik? A cégek a befektetők zsebét tömik?

A Goldman Sachs kiadott egy kimutatást arról, hogy a részvénytársaságok a nyereségüket mire is fordítják. Tudtad, hogy az utóbbi néhány év tőzsdei emelkedéséhez az is hozzájárult, hogy a nagy cégek a saját részvényeiket vásárolták? Miért teszik ezt? Az amerikai cégeknél megfigyelhető, hogy a bevételük egy részét a külföldi cégeiken keresztül számolják el, majd nem viszik haza a pénzt, hanem inkább részvényt vásárolnak (sajátot), ezzel emelve a cég részvényárfolyamát (így juttatják vissza a pénzt a befektetőknek). Ha osztalékot kéne fizetniük, akkor utána több adót is kellene fizetniük, ez a befektetőknek sem lenne jó.

Az is megfigyelhető, hogy az utóbbi időben a nyereségükhöz képest kevesebbet költenek fejlesztésekre, beruházásokra. 2013-as év után csökkent le ez a szint 60% alá. Az ábra alatt folytatom!

sp500-cash-use

 

És itt jön egy kis érdekesség. Most az árfolyamokat részben a részvény visszavásárlási program is felhajtotta, és körülötte kialakult eufória. Lassan viszont a cégek beruházásokra kényszerülnek, ami azt eredményezi majd, hogy a várakozások hajtják fel jobban az árfolyamot.

Ha olvastad többször is a tőzsde rovatot, akkor olvashattad ez a cikket is: Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek?
Jól figyelj! Most volt egy nagyobb korrekció. Gondolhatnád nagyobb és akkor ránézel erre a grafikonra. Szerinted csúcson van a részvényindex? Akár az is lehet, de úgy is az esésből is keresni fogsz később. A legérdekesebb az, hogy a kisbefektetők távolmaradtak a részvényektől, így nincs ki lehúzza az árfolyamokat. Én nem is azt mondom, hogy most tedd rá minden pénzed. Tudod elosztva. Volt erről több cikk is a Minneren. Amikor beesik az index, akkor úgy is ugyanannyi összegért több darabot kapsz 🙂

SP500 index elemzés - finviz.com
SP500 index elemzés – finviz.com

 

Fotó: Mike Mozart/Flickr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!