KezdőlapTőzsdeOnlineTőzsdeExpoMiért emelkednek hosszú távon a részvényindexek?

Miért emelkednek hosszú távon a részvényindexek?

-

Több helyen is félreértelmezik az indexek hosszútávú emelkedését. Úgy tűnhet, átlagban hosszú távon a részvények nagyon jól teljesítenek, és így a részvényindexekben ez tükröződik. Ez részben igaz is lehet, csak ott jön be az, hogy az indexek összetétele folyamatosan változik.  Mindig a legjobb részvények kerülnek bele, vagyis a legjobban teljesítő, legértékesebb vállalatok. Lehet, még mindig nem tudod, mire szeretnék kilyukadni, nem baj, olvasd tovább, majd újra térj vissza erre a részre.

Erre legjobb példa a régóta adatokkal rendelkező Dow Jones Index (Az USA 30 legjobban teljesítő vállalatának indexe). Már 1896 óta váltakoznak benne a részvények. Jelenleg a legrégebb óta a General Electric található benne, 1907-től része az indexnek (109 év). Ez mit is jelent? Amennyiben azokat a részvényeket is beleszámolnánk, amik kikerültek, akkor összességében elég silány eredményt tudnának felmutatni. (vállalatok megszűntek, csődbe mentek, átalakultak, adott szektor már nem teljesít jól…) Így viszont a legjobbak maradnak benn mindig, tehát az indexek ténylegesen egy olyan portfóliót jelentenek, amiben aktuálisan a legjobban teljesítő részvények szerepelnek, így tudunk ebből profitálni.

Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek?
Azért, mert összetételük folyamatosan változik, és mindig a legjobban teljesítő részvények szerepelnek benne. Ezek a stabil cégek folyamatosan hozzák a bevétel és nyereség várakozást. Ettől még a nagyobb recessziókat ezek a cégek is megérzik, így az indexek is. De ennél jobb portfóliót nehéz összeállítani.

Ebből kiindulva, az alábbi számítás is megállja a helyét, és a legjobb portfólióból átlagolod be a beszállási árakat:
Mennyi hozamot érhetsz el havi 50 dollár befektetésből?

Fotó: finviz.com

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek