KezdőlapTőzsdeMiért éri meg részvénybe fektetni? Mennyire kockázatos? Rövid vagy hosszú táv?

Miért éri meg részvénybe fektetni? Mennyire kockázatos? Rövid vagy hosszú táv?

-

Remélem olvastad már a Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek? című cikket, mert abban az esetbe még könnyebben meg fogod érteni ezt a cikket. Sokszor hallom azt, hogy a részvény kockázatos. Pedig ezzel vitatkoznék. Nem kockázatosabb, mint bármely más vállalkozás, sőt sok esetben biztonságosabb is. Apropó vállalkozás…

A részvények attól részvények, hogy tulajdonjogot testesítenek meg. Így te tulajdonosa leszel egy cégnek, ha veszel a részvényéből. Furcsa, de igenis ezt el kell magyarázni, lehet te is tudod, de ténylegesen gondolj is bele. Szóval a Facebooknak te ugyanolyan tulajdonosa lehetsz, mint Mark Zuckerberg. Igaz szavazati jogod nem lesz, de ugyanannyi pénzt tudsz kivenni belőle, mint ő. Szuper ezt tisztáztuk. Értesz valamelyik területhez? Képben vagy a cégekkel, nagyobb márkákkal, brandekkel? Akkor azon a területen már érdemes is lesz részvényeket keresned. Mindig gondold át: Lennél az adott cég tulajdonosa, örülnél neki, ha tiéd lenne a cég?

Kockázat
A részvénynek megvan az a tulajdonsága, hogy mondhatni kiszámíthatatlan. Vagy mégsem? Figyeld csak meg a legnagyobb, multinacionális cégek részvényét. Kilengésekkel tarkítva, de emelkednek. Nem is olyan régen hallottam egy olyan sületlenséget, hogy itt nagy-nagy összeomlás várható 2016-ban (nagyobb a 2008-asnál is). Ha az bekövetkezne, akkor az mindenre kihatna. Nem azzal foglalkoznál, hogy a részvényed hogy áll, hanem nem lenne állásod, nem lenne ételed, rengeteg áru nem jönne be az országba, sőt megtorpanna az egész világ. Egy kisebb korrekció bármikor lehet, de jelenleg a tőzsde egy meghatározó pont a gazdaságban, és nincs mi pótolja azt. Mondhatni a mai társadalmat eléggé visszataszítaná néhány 100 évvel. Ez elég utópisztikus volt, de így tudom jobban megértetni veled.

Rövid vagy hosszú távon fektessek be?
A kockázattal szorosan összefügg a befektetés hossza.
Rövid távon csak akkor fektess részvényekbe (rövid táv kb. 6 hónap alatt befektetés), ha kellően ismered az adott részvényt, szektort, és a tőzsdézést. Nagyobb időtávon kényelmesebben tudsz befektetni. Nézz csak rá a tőzsdeindexekre, 5-10 éves viszonylatban is szép hozamot tud produkálni. Azért is írtam ezt a cikket: Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek
Ha pedig még alacsonyabb áron is be-be tudsz szállni, akkor pedig még nagyobb hozamod lehet. Hidd el a nagy tőzsde guruk trükkje is csak ennyi.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek