Miért éri meg részvénybe fektetni? Mennyire kockázatos? Rövid vagy hosszú táv?

Facebook részvény elemzés - Minner.hu - Finviz.com
Facebook részvény elemzés - Minner.hu - Finviz.com

Remélem olvastad már a Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek? című cikket, mert abban az esetbe még könnyebben meg fogod érteni ezt a cikket. Sokszor hallom azt, hogy a részvény kockázatos. Pedig ezzel vitatkoznék. Nem kockázatosabb, mint bármely más vállalkozás, sőt sok esetben biztonságosabb is. Apropó vállalkozás…

A részvények attól részvények, hogy tulajdonjogot testesítenek meg. Így te tulajdonosa leszel egy cégnek, ha veszel a részvényéből. Furcsa, de igenis ezt el kell magyarázni, lehet te is tudod, de ténylegesen gondolj is bele. Szóval a Facebooknak te ugyanolyan tulajdonosa lehetsz, mint Mark Zuckerberg. Igaz szavazati jogod nem lesz, de ugyanannyi pénzt tudsz kivenni belőle, mint ő. Szuper ezt tisztáztuk. Értesz valamelyik területhez? Képben vagy a cégekkel, nagyobb márkákkal, brandekkel? Akkor azon a területen már érdemes is lesz részvényeket keresned. Mindig gondold át: Lennél az adott cég tulajdonosa, örülnél neki, ha tiéd lenne a cég?

Kockázat
A részvénynek megvan az a tulajdonsága, hogy mondhatni kiszámíthatatlan. Vagy mégsem? Figyeld csak meg a legnagyobb, multinacionális cégek részvényét. Kilengésekkel tarkítva, de emelkednek. Nem is olyan régen hallottam egy olyan sületlenséget, hogy itt nagy-nagy összeomlás várható 2016-ban (nagyobb a 2008-asnál is). Ha az bekövetkezne, akkor az mindenre kihatna. Nem azzal foglalkoznál, hogy a részvényed hogy áll, hanem nem lenne állásod, nem lenne ételed, rengeteg áru nem jönne be az országba, sőt megtorpanna az egész világ. Egy kisebb korrekció bármikor lehet, de jelenleg a tőzsde egy meghatározó pont a gazdaságban, és nincs mi pótolja azt. Mondhatni a mai társadalmat eléggé visszataszítaná néhány 100 évvel. Ez elég utópisztikus volt, de így tudom jobban megértetni veled.

Rövid vagy hosszú távon fektessek be?
A kockázattal szorosan összefügg a befektetés hossza.
Rövid távon csak akkor fektess részvényekbe (rövid táv kb. 6 hónap alatt befektetés), ha kellően ismered az adott részvényt, szektort, és a tőzsdézést. Nagyobb időtávon kényelmesebben tudsz befektetni. Nézz csak rá a tőzsdeindexekre, 5-10 éves viszonylatban is szép hozamot tud produkálni. Azért is írtam ezt a cikket: Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek
Ha pedig még alacsonyabb áron is be-be tudsz szállni, akkor pedig még nagyobb hozamod lehet. Hidd el a nagy tőzsde guruk trükkje is csak ennyi.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!