Milliók látták a TikTok videóm, hogyan tovább?

Dátum

Megosztás

Az algoritmus által felkapott TikTok videó, az özönlő lájkok és kommentek különleges érzés, igazi dopamin áradat. Ugyanakkor vállalkozóként vagy social media szakemberként természetesen azt szeretnénk, hogy a mindennapjaink része legyen, és minél több videónk érje el a virális státuszt. Viszont gyakran kimarad a tervezésből az érem másik oldala: mit tegyünk, ha jönnek a milliós megtekintések, hogyan használjuk ki a legjobban a hirtelen figyelmet? Ennek járok utána ebben a cikkben.

A cikk szerzője Márton Viktor, a MinnerAkadémia szakértője, a „TikTok képzés az első videódtól a 10 000. követőig” tudásanyag oktatója.

Ha TikTok tartalomkészítő vagy, akkor egy sok százezres/milliós megtekintésű virális videó olyan, mint a várva várt első sz… randi. Nagyon izgulsz, vajon összejön-e, hogy fog sikerülni? Próbálsz felkészülni, tippeket keresel a neten vagy körbekérdezed a haverokat, a nagy nap pedig igazi érzelmi hullámvasút. Ha pedig jól sikerül, akkor lesz még sok további randi, amikre egyre rutinosabban érkezel.

Segítség, virális lettem!

Még tisztán emlékszem az érzésre, amikor először volt részem a milliós megtekintésekben. Persze sokat hallottam róla és volt egy kialakult elképzelésem, hogy miket kell csinálnom miután bekövetkezik. Elsősorban az alapokat igyekeztem szem előtt tartani: rendszeres minőségi posztolás. Azonban ezen túl nem sok ötletem volt, hogy a hirtelen jött momentumot hogyan tartsam meg, használjam ki – ezeket menet közben kellett megtapasztalnom.

Hiába találunk rengeteg tippet az interneten, hogyan lesz több százezer megtekintése a videóinknak (azt most hagyjuk, hogy ezek a random tippek mennyire megalapozottak), a virális videóknak van hátulütője is. Néhány negatív aspektus, probléma amit a hirtelen rád szegeződő figyelem okozhat:

 • Ha valóban kiakarod használni a lehetőséget, akkor rettentő sok munkád lesz hirtelen, az összes komment megválaszolása 3-4 órát is igénybe vehet
 • Egyszeri lehetőségnek tekintesz rá, túl tökéletesen akarsz mindent csinálni
 • Szorongás, aggodalom hogy vajon meddig nőhetnek még a számok? Mikor lesz vége a növekedésnek?
 • Érzelmileg kötődni fogsz a számokhoz: ha valami nem teljesít ilyen jól, akkor csalódást és kiábrándultságot érzel 
 • Leblokkolsz, mert annyira félsz hogy nem lesz virális a következő videód hogy inkább nem is posztolsz

Persze nem akarom ezeket beléd beszélni, de én ezekkel találkoztam az elmúlt közel 2 évben. Úgyhogy, ha hasonló érzéseid vannak, ne aggódj, nem vagy egyedül! Próbálj pozitívan hozzáállni, és olvass tovább, hogyan tudod valóban kihasználni a virális pillanatodat anélkül, hogy megbénulnál a hirtelen jött sikertől.   

Tennivalók virális TikTok videó esetén

Miután megvolt az első sokk és egy fokkal tisztábban tudsz gondolkodni, ezeket mindenképp tedd meg:

 1. Ha eddig nem volt, azonnal töltsd ki a profilod! Legyen egy jó BIO-d, hogy a csatornádra érkező látogatók tudják mit csinálsz, mire számíthatnak tőled.
 2. Ha elérted az 1000 követőt akkor tegyél linket a leírásodba! Ez lehet a weboldalad, webshopod, vagy ha csak most kezdesz, akkor egy Google űrlap, amivel leadeket tudsz gyűjteni.
 3. Tanulj magadtól! Elemezd ki a sikeres videód és vond le a tanulságokat. Kérdések, amiket fel szoktam magamnak tenni ilyen helyzetben:
  1. Mi volt ebben a videóban kiemelkedően jó, amitől virális lett?
  2. Miben tér el ez a videó azoktól, amik kevesebb figyelmet kaptak? (Képi világ, tartalom, téma, audio, posztolás időpontja, call to action, van vagy nincs hangalámondás, látszik-e az arcom vagy sem… szedj össze minél több gondolatot)
  3. Mit tudnék még javítani a jövőbeni videóimon?
 4. A videóhoz érkező összes kommentre reagálj – akár csak pár emojival, de az érdekes vagy ismétlődő kérdéseket új videóban is megválaszolhatod.
 5. Ülj fel a hullámra és készíts hasonló videókat! Ha alaposan csináltad az elemzést a 3. pontban, akkor már van is egy kiindulási alapod, hogyan állj neki a következő videónak.
 6. Fókuszálj az alapokra, a rendszeres minőségi tartalom készítésre, a számok majd jönni fognak ha értékes és élvezetes tartalmakkal rukkolsz elő.

A virális videód továbbgyűrűző hatása

Egy szerencsés mellékhatása a felkapott videónak, hogy jó hatással lehet a többi videód nézettségére. A képen jelöltem, hogy mely videóim nézettségét dobta meg egy, a FYP-re került tartalom:

Ne feledd, egy virális videó nem garancia arra, hogy a jövőben minden tartalmad ekkora megtekintésre tesz szert. Én azt kívánom neked, hogy minden videód így sikerüljön, de ha mégse lenne így akkor ne keseredj el. Benne van a pakliban, hogy a százezres megtekintések mellett pár tízezres megtekintéseid is lesznek. Tegyél meg mindent azért, hogy ez ne így legyen, de fogadd el ezt a lehetőséget is. A TikTok amellett, hogy jó lehetőség márkaismertség építésére, lead generálásra, ügyfélszerzésre, azért valamennyire egy nagy játszótér is: érdemes tesztelni, kísérletezni, szórakozni vele, és végső soron a tartalmaid minőségén is meglátszik, ha jól érzed magad tartalomkészítés közben.

TikTokozni szeretnék! Van még hasonló tartalom?

Fotók: @mzviktor és saját