4 nap alatt 1200 követő és virális videó a TikTokon ezzel a trükkel [esettanulmány]

Dátum

Megosztás

Ismered az érzést, amikor előtted egy ízletes spagetti, tudod hogy fenséges lehetne, de valami hiányzik… A tetejére szórt friss bazsalikom lesz, ami teljessé varázsolja az ízélményt. Hasonló érzéseim voltak, amikor elkezdtünk Zolival (@mesefalak) együtt dolgozni. Tudtam, hogy amit csinál azzal kiemelkedő eredményeket tudnánk produkálni a TikTokon. Őszintén szólva még az út elején vagyunk, de úgy érzem az eddig befektetett munka meghozta az első gyümölcsöket.

Lássuk, hogy dolgoztunk együtt, és mi volt a TikTok siker titka!

Kezdeti lépések a TikTokon

Az esettanulmány tárgya Zoli, aki egy szerelemprojektet szeretne megvalósítani. Csináld magad stencileket készít, amikkel festőművészi véna nélkül is bárki könnyen egyedivé varázsolhatja az otthonát a konyhától a gyerekszobáig. Mielőtt elkezdtünk együtt dolgozni – és megütöttük volna a főnyereményt – Zoli egy-egy videója 1-2000 megtekintést kapott. Más social media felületen egy új oldal esetében ez jó elérés lenne, de TikTokos viszonylatban valljuk be, nem volt túl sok.

Ne szaladjunk előre a sikerig, nézzük meg a kezdeti lépéseket, hogyan tudsz egy ötletből virális tartalmat készíteni a TikTok-ra. Ha neked is az a célod, hogy tízezreket elérjen a tartalmad, menj végig ezeken a lépéseken – és találd meg a saját „bazsalikomodat”.

Piackutatás, konkurencia elemzés

Meghatároztuk az együttműködés célját, majd felmértük a jelenlegi helyzetet egy alapos piackutatással. A TikTokon fellelhető konkurencia csatornáit kielemeztük: milyen videókat posztolnak? Mi az aminek nagy a nézettsége? Mi az, ami nem működik nekik? Milyen aktívan posztolnak? Főleg a magyarokkal és releváns angol nyelvűekkel tettük ezt.

Tipp: A tartalom típusok mellett a jellemző audiókat, zenéket, népszerű trendeket, hashtageket is figyeld meg!

TikTok profilbeállítások

Természetesen az alapvető teendők mellett nem mehetünk el szó nélkül. Még a videókészítés előtt írtunk egy kapós bio-t.

Majd a posztolás során (erről bővebben a következő bekezdésekben) előre lekutatott hashtageket használtunk, frappáns leírást adtunk a videókhoz, teszteltük a posztolás időpontját valamint az összes kommentre válaszoltunk. Ezeket mindenkinek ajánlom beiktatni a digitális rutinba, aki sikereket szeretne elérni a TikTokon!

TikTok tartalomgyártás stratégia

Ezután jöhetett a tartalomkészítési stratégia felállítása. A piackutatás alapján meghatároztunk 2-3 videótípust, hogy kezdetben ezeket teszteljük. Itt fontos szempont volt, hogy Zoli maga készítse a felvételeket.

Az egyik típus videó amivel indítottunk: trendi zene alatt egy stencil megfestése, azaz a termék használat közbeni bemutatása. Adott egy vizuálisan jól tálalható sztori, ami kellően vonzó ahhoz, hogy akár kommenteljenek, de mégse jött meg az áttörés…

A nyerő stratégia

Éreztem, hogy valami még hiányzik, valami még nem jó – és ekkor jött az Isteni szikra, ami a mi „fűszerünk” lett!

Egy apró változtatást eszközöltünk a videókban. Igazán nem nagy dolog volt, de az eredmény elképesztő lett: az eddigi összes megtekintést megszázötvenszerezte egyetlen videó. Sőt, az az egy Neked oldalra kerülő videó annyi érdeklődőt hozott a profilunkra, hogy a régi, rosszul teljesítő videók nézettsége is megháromszorozódott (azaz az új látogatók végignézték sorban a korábbi tartalmainkat).

Ez volt a megoldás: A jó vizuális tartalom mellé tettünk egy érdekes szöveg alámondást.

Hasonlót már láttam korábban TikTokon, például amikor egy étel elkészítése közben sztorikat mesél az alkotó. 

Így néz ez ki a Mesefalaknál

A mi konkrét esetünkben a videóban egy nevet festettünk stencillel a falra. Közben pedig hangalámondással az adott névről egy érdekes és értékes sztorit meséltünk. És voilà! a figyelmet két fronton ragadtuk meg – kész is lett a virális tartalom. 

https://www.tiktok.com/@mesefalak/video/7113075269346364678?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=6974132672109397510

Egyszerűen ennyi: jó vizuális tartalom (hatásosan felépített videó) + szöveges alámondás (kellően érdekes és értékes, motivál a hozzászólásra, mindezt 15-20 mp-ben) + trendi zene. A neveknél kimondottan segít az emberek természetes egója, hiszen ki ne szeretné a saját nevét látni felfestve/elmesélve?

Hogyan tovább? 

Most, hogy megvan a formula, rálépünk a gázra. Jobbnál jobb videókat készítünk ezzel a technikával. Hogy ne csak nézettséget érjünk el, a videók végére becsempészünk egy erős CTA-t alámondással és feliratozással. A virális videók készítése mellett a monetizáción is hamarosan elkezdünk dolgozni – hiszen természetesen a követőszám nem minden.

Ha már 50 videót posztoltál és még akkor sincs eredmény, akkor valamit nem csinálsz jól. A meglátásom szerint ha valakinek nem működik a TikTok akkor még nem tesztelt eleget – ezért téged is arra bíztatlak, hogy próbálkozz többféle tartalommal, amíg meg nem találod azt a receptet ami sikerre visz. (Ha ehhez nincs kedved, vagy időd, persze az is lehet, hogy a platform nem neked való – azzal sincsen semmi baj!)

Ültesd a gyakorlatba!

Kövesd az alábbi tennivalólistát hogy virális legyen a következő tartalmad:

 1. Piackutatás – milyen hasonló virális angol tartalmak vannak a témádban?
 2. Profi videó felépítés megalkotása 
  1. Legyen oktató, hasznos vagy humoros a videód, de mindenképp adjon valamilyen értéket
  2. A néző több érzékszervére legyél hatással (például képi világ + hangalámondás, vagy felirat + zene)
  3. Váltsa ki azt az érzést hogy Én most kommentelni akarok (ne feledd, az emberek szeretnek magukról beszélni!)
 3. Az elején az értékadásra fókuszálj az értékesítéssel szemben
 4. Tesztelés – tesztelés – tesztelés
 5. Összes komment megválaszolása (főleg akkor, ha egy videód bekerül a Neked oldalra)

Végül egy kis update Zoli projektjéről: Újabb két videót posztoltunk hasonló technikával. Mindkét videót felkapta az algoritmus. Az elmúlt 1 hétben 2000 új követőre tettünk szert.

Hajrá, kísérletezz te is, legyél te a következő ilyen sikersztori!

Tanulnék még a TikTokról!

Fotók: Solen Feyissa / Unsplash; Brindza Zoltán