KezdőlapTőzsdeMilyen hatással van az USA elnökválasztása a tőzsdére? Mikor kereshetsz vele sokat?

Milyen hatással van az USA elnökválasztása a tőzsdére? Mikor kereshetsz vele sokat?

-

A politika is nagy hatással van a tőzsdére, így érdemes megvizsgálni, hogy az amerikai elnökválasztás milyen irányú mozgásra bírja az árfolyamokat. Ami most a legfontosabb lehet számunkra, hogy a választás évében milyen mértékben emelkedhetnek (természetesen eshetnek is) a részvény árfolyamok.

Az alábbi ábrán azt láthatod, hogy az S&P500 index az átlagos éves emelkedéséhez képest  a választás évében átlagosan nagyobbat emelkedett. Ez már jó kiinduló pont lehet. Mivel átlag, így nem biztos, hogy ebben az évben is tudja hozni az átlagot, vagyi 8,8%-ot. Az ábra alatt folytatom!

elnokvalasztas_vs_arfolyam

Jelenleg 2%-os mínuszban áll az Sp500 index a 2016-os évben. A fenti ábrán látszik, hogy az év utolsó negyedévében emelkedett átlagosan a legnagyobbat az index árfolyama (a választások évében). Nagyobb árfolyamesés csak a 2008-as válság idején volt megfigyelhető (jelenleg pánik nem figyelhető meg, és nagyobb gazdasági katasztrófa sem).

A Deutsche Bank elemzői azt figyelték meg, hogy akkor tudta az átlagon felüli éves árfolyamváltozást produkálni az index, ha előző évben kimagasló változást mutattak a gazdasági adatok. 2015 az olajár zuhanás ellenére is jó év volt.

Ezeket az információkat így használd fel!
1. Én nem azt mondom, hogy vegyél az indexből most azonnal, hanem azt, hogy ha oldalazik is az árfolyam, akkor is inkább emelkedik, mint csökken. A jelenlegi -2%-hoz képest év végéig +5% fölé is emelkedhet. Ha ránézel az árfolyamra, abszolút benne lehet, hogy 2140 pontig emelkedik az S&P500 index (futures), ami a jelenlegi árhoz képest 7,8% profitot jelentene, míg 2016. nyitóárhoz képest 5,6% profitot. Bele is férne a felső táblázatba.
2. Nem kell annyira félni a tőzsdekrachtól és a kétszámjegyű árfolyam eséstől, mint azt a média, és néhány “tőzsdeguru” sugallja.
3. Ha ki akartál szállni a részvényekből, akkor ez egy kicsit meggyőzhet arról, hogy még várjál vele, told el legalább az év végéig.

sp500_2016_usa_elnokvalasztas

 

Forrás: Deutsche Bank
Fotó: Hjl/lickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek