Milyen részvényt vegyünk tőzsdei krach, nagyobb részvénypiaci esés után?

Egy érdekes cikket találtam a CNNMoney-n, ami arról szól, hogy milyen részvényt vegyünk tőzsdei krach esetén. Első olvasatra azt mondtam, de király kis lista, és az érvek is teljesen meggyőzőek. Aztán picit belegondoltam, biztosan jó e a következtetés?

Bevallom a CNNMoney-t szeretem olvasni, mert érdekes cikkeket írnak tőzsdei témában, is, és sokszor hivatkozok is rájuk. Most viszont picit furcsán néztem erre a cikkükre. Aztán tüzetesen átnézve, láttam ez egy szponzorált cikk egy elemző cégtől. Olyan volt az érzésem, mintha a cikkben egy ugyanolyan válságra írnák az elemzéseket, mint a 2008-as évben bekövetkezett krach volt.

Miért lenne most más egy krach?
Jelenleg a világpiacon, főleg Amerikában a tőzsde picit előrébb tart, mint a gazdaság. A teljesítménye nagyobb, de ez főleg azért is, mert egyrészt az alacsony alapkamat fűtötte a piacokat, másrészt a várakozások is felhajtják az árfolyamot. Egy neves magyar származású tőzsde guru André Kosztalany ír erről részletesebben. Mármint arról, hogy a tőzsde néha felülteljesíti a gazdaságot, majd visszakorrigál, néha alul is teljesíti, de hosszútávon egy irányba haladnak.
Ebből is következik, hogy jelenleg a gazdasági mutatók jobb alakulása miatt, inkább korrekcióra számíthatunk, így a CNNMoney példája alapján nem a Wall-Mart lehet vonzó számunkra a részvényválasztásnál.

Akkor mit is vegyünk egy korrekciónál?
Erre megoldást nyújt, ha követed a Minner tőzsde rovatát, mert folyamatosan olvashatsz az alul árazott részvényekről is.

Ha, mégis lenne nagyobb tőzsde krach a Wall-Mart mellett melyik részvényt érdemes venni?
Meglepő lesz, de pont a bank papírokat érdemes venni. 5-6 nagyobb bankrészvényt, vagy bank részvényeket összesítő, lekövető ETF-et.

Ehhez a témához ajánlom figyelmedbe ezt a cikksorozatot:-
Meddig tart a bika piac? Meddig emelkednek a részvények? – 1. rész
Folytatás! – Meddig tart a bika piac? Meddig emelkednek a részvények? – 2. rész

Fotó: FullyFunctnlPhil/Flickr

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)