Minden vállalkozás alapja, hogy értéket adjon, de mi az az érték?

Régi üzleti filozófia, hogy bármit csinálj is, akkor leszel sikeres, ha -nagybetűs- értéket tudsz nyújtani valakinek. Az érték persze tág fogalom, kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy ha van egy “fájdalma” a vásárlónak (pain point), amit mi “orvosolni” tudunk, akkor máris értéket teremtettünk számára, így fizetni fog.

Erre azt szokták mondani értelmes üzletfilozófiai viták keretében, hogy a vágy arra, hogy megnézzünk egy jó filmet, nem túl nagy fájdalom, egészséges ember számára semmiképp. Valóban nem okoz akkora problémát, mint egy hirtelen jött csőtörés, aminek hatására tíz percen belül hívjuk a szerelőt, hogy mindegy mennyiért, de csinálja meg.

Azonban a film példája visszarepít minket az érték kategóriához, ugyanúgy, ahogy értéket ad számunka, ha a csőtörés megszűnik, nem ázik tovább a lakásunk. Fájdalom a fogprobléma, méghozzá szó szerint, élmény a nyaralás, a művészet gyönyörködtet, az étel örömet okoz, a zene érzelmeket ad. Ezek megoldása, ha úgy tetszik kielégítése mind-mind ÉRTÉK a vásárlónak, ha egy vállalkozás nem tud értéket adni, akkor már le is húzhatja a rolót.

Ma egy olyan vállalkozás típust fogunk bemutatni, ami igazán szép, lelki értelemben vett értéket ad, ez nem más, mint az emlékmentés. A különböző “szórakoztató elektronikai” eszközök bő száz éves múltra tekintenek vissza, eleinte még kézzel kellett tekerni a kamerát felvétel közben, ezért van az, hogy az ősrégi felvételeken néha egy kicsit “fura” sebességgel sétálnak az emberek, majd mintha egy kicsit lelassulnának, az operatőrnek nem mindig sikerült egyenletes sebességgel “kurblizni”.

Később már elektromos motor hajtotta a fényérzékeny filmeket tekerő orsókat, ezekbe például 8MM-es szalag kerülhetett, megint pár évtizedet ugorva jöttek az első VHS kamerák, majd megjelentek az első digitális adatrögzítővel ellátott megoldások. Mondanunk sem kell: ma, amikor mindenkinek van a zsebében egy HD kamera, mindez már csak technológia történelmi érdekesség.

Vagy mégsem!

Mégsem, hiszen mind a mai napig előkerülnek padlásokról, pincékről, fiókok mélyéről 8MM-es, és egyéb felvételek, amikkel az emberek nem tudnak mit kezdeni. Gyakran egy levél, feljegyzés, vagy valakinek a visszaemlékezése miatt adott az információ arról, hogy mi látható a filmen, könnyen lehet például, hogy egy rég eltávozott családtagról készült az anyag.

Egyből vissza is tértünk az érték fogalmához, a családnak szép, kedves érték az, ha láthatják az illetőt, viszont egy 8MM-es filmet már nem igazán lehet befűzni az almás telefon legújabb modelljébe. Naná, hogy vannak vállalkozások, amik megoldást nyújtanak!

Nem kell hozzá más, mint -sok- szakértelem, korabeli, vagy utángyártott lejátszó, pontosabban vetítő gépek, a digitalizáláshoz szükséges modern eszközök, az előbbi kettő leleményes házasítása, célszoftverek, kiegészítők. Ezek a szolgáltatások még azt is vállalják, hogy feljavítják a fényeit a felvételnek szoftveres úton, kiválaszthatjuk, hogy milyen minőségben szeretnénk megkapni a felvételt.

Vihetünk hozzájuk a már említett 8MM-es szalagokon túl VHS kazettákat, CD-ket, egyebeket egyaránt, de nem okoz problémát egy régi dia, kazetta, orsós hangszalag, bakelit lemez, egyéb sem. Más kérdés, hogy mekkora ez a piac, azonban mivel hosszú évek óta működnek itthon is, külföldön is, ezért biztosak lehetünk abban, hogy nyereséges modellről van szó!

Az érték nehezen meghatározható fogalom, egy ügyes vállalkozónak “éreznie” kell, hogy mivel teremt értéket, és pontosan kinek, és mivel nem. Az emlékmentés példája pedig rávilágít arra, hogy aki keres, az bizony talál, a világ annyira szerteágazó és sokszínű, annyi tárgy, szolgáltatás, és annyi probléma, vagyis pain point van körülöttünk, hogy kellő kitartással biztosan találunk egy olyan vállalkozást, amivel sikeresek lehetünk!

Kapcsolódó üzleti ötlet: 11. üzleti ötlet – Fényképek előhívása, online rendelés

Fotó: Pixabay

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.