Mindenki nyugodjon le! Nem lesz magasabb a kávé ára.

A kávé világpiaci ára nem rég látott magasságokba emelkedett az utóbbi időben. Brazíliában a kávéültetvényekbe sok kár keletkezett. A kávé harmada az előbb említett országból származik. Sok elemző riogat azzal, hogy ha felmegy az árfolyam, többe kerül a reggeli kávénk. Részben lehetne igaz, de ez nem így működik, és alig érezzük meg. Egy részét az árfolyam kilengésnek lenyelik a termelők, másikat a forgalmazó belekalkulálja. Nem megyek bele a részletekbe, röviden elmagyarázva: a forgalmazók felvesznek különböző határidős pozíciókat, opciókat, hogy bevédjék az árfolyam kilengést.
Tehát így a fogyasztó nem fogja, vagy csak nagyon minimálisan érezni az áremelkedést.

[sam id=”8″ codes=”true”]
Hirdetés

És akkor nézzünk rá erre a grafikonra, mert ebbe bent van minden, amit fent említettem.
Először is 2011-ben volt az 300-is, azóta lejjebb van! (baloldali piros karika).  Nem meglepő, de az árfolyamok mozognak.
Másodszor, a jobb oldali piros karikában szemléltetem, hogy a forgalmazók (egyes termelők) (zöld vonal) szintje már a 0 szint alatt van, ez azt jelenti már védik magukat az árfolyam kilengéstől!
További szép reggeleket! És ha drágább kávét akar rájuk sózni az eladó, vagy pincér, mutassák meg a cikket neki!
Most itt nem a kávé árfolyamáról van szó, ez nem elemzés. A fogyasztói árról szól a cikk.

kave

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!