MLM: Átverés? Jó biznisz? – Tegyük tisztába a dolgokat

Előre szólok, hiába próbálok majd MLM témakörben pártatlan maradni, szerintem nem fog sikerülni. Sajnos nálunk ezt a fajta marketinget szinte a csalással is azonosítják. Volt már olyan, hogy rég nem látott osztálytárs, ismerős kerül elő hirtelen, hogy meginna veled egy kávét, tehát, üdítőt? Ugye-ugye. Aztán a beszélgetés közben kiderül, hogy egy csoda bizniszben van, nemrég kezdett bele… a többit ismered igaz?

A fenn említett rég nem látott ismerős esete viszont felvet egy másik dolgot is. Legalább az ismerős próbál tenni valamit, igaz sajnos pont MLM-be fogott bele és nagy az esély rá, hogy nem korrektebb céggel dolgozik együtt. Tehát én felnézek arra, aki belevág ilyenbe, és max akkor szólok rá, ha látom azt, hogy a háttér céggel valami probléma van.

Az MLM-et sokszor keverik a piramisjátékkal. Ez nem véletlen, mivel sajnos több kókler MLM-es cég is az előbb említett rendszeren alapszik. Én azt mondom, bontsuk ketté a dolgot, átverős és valós cégekre.

Átverős MLM
=========
Ez egy elég tág fogalom is lehet, nehéz megállapítani egy cégről, hogy átverés. Ehhez a marketing megoldáshoz hozzá tartozik az, hogy az ügynököket oktatni kell, máskülönben nem tudnának eladni. Ezek a cégek viszont annyira durván csinálják az agymosást, hogy még hatni se lehet az emberekre, hogy szálljanak ki. Onnan ismered meg azt, aki átverős MLM-be van,

  • hogy ő csak az ő igazát hajtogatja, és elvakult is. Sőt van egy példa, amit elő-elő húznak, hogy igazából ha te valós munkahelyen dolgozol akkor, te is MLM-ben vagy.. Na ez akkora hülyeség, hogy arra nem tudok szavakat. Onnan ismered fel még ezt, hogy a termékük másik oldalán lehet nincs is normális fogyasztó (sokszor nagy nevekkel dobálóznak…).
  • Abból is leszűrheted, hogy átverés áldozata vagy, ha a jutalékelosztást sem érted, látod át, mert igazából csak arról beszélnek. Egy “láb” meg még egy “láb”… (ha voltál már ilyen prezentáción tudod miről beszélek.) A termék igazi valós felhasználásáról szó sem esik.
  • A másik érdekes dolog az, amikor azt mondják, hogy aki ellenzi az MLM-et, vagy rosszat mond az adott cégről, akkor ő irigy. Könyörgöm kire irigy? A legtöbben sikertelenek az MLM-ben, és sokszor a naivitásuk miatt kerülnek be. Kihasználják a naivságot, a mohóságot….
  • Passzív jövedelemről hablatyolnak és nem arról, hogy neked minden infrastruktúrát megadnak, csak eladnod kell, meg néhány embert beszervezned. Passzív jövedelem, tényleg elhiszed, hogy van ilyen? Maximum a zeneszerzők, írók mondhatják el ezt magukról. Ha becsődöl a cég hol van a passzív jövedelem?

Valós MLM
=========
A hálózat ereje egy nagyobb cégnél tényleg megvalósul, főleg akkor, ha ehhez hozzápárosul egy jó termék. Az Avon is valamennyire MLM-ben értékesít bár inkább már-már direkt marketingnek hívnám azt, amit ők csinálnak. Talán a legjobb pozitív példa a Herbalife. Van termék, normális célok. És nem hajtogatják mindig, hogy milliomos leszel. Mert itthon tényleg keveseknek sikerül ebből álom fizetést elérni. Mekkora piacuk van az MLM cégeknek? Ha minden bevételt számolunk (tagdíj, termékek eladása, infrastruktúra fenn tartása…), akkor a jól menő cégeknek éves 200-400 milliós bevétele van itthon (forrás: Opten). Ebből lejönnek a költségek, meg az adók, és kb. azon osztoznak a benn dolgozó ügynökök. Számolj csak! Ki jön az, hogy egész évben alig pár tízmillión osztoznak? Hm, látod? Kicsi a piac itthon.

Akkor mi a legfőbb probléma?
Az, hogy pont a fizetőképes kereslet az, aki jobban átlát a szitán. Pont ő miattuk nem fog mindenki sokat keresni az MLM-ben. Sőt még tudod mi miatt? Akik a munkahelyükön sem tudnak kitörni, akkor az MLM-ben igen? Furcsa lenn igaz? Persze van akinek sikerül, de a többségnek nem fog. A sok rossz hírű cég miatt az emberek előítélete is megnőtt. És egy-egy ilyen kávézós invitálásos találkozó alkalmával már azon gondolkodnak “Ó Istenem miért nem mondtam azt, hogy nem érek rá”.  Sajnos a legtöbb esetben ez is hozzájárul, hogy egy jó, normális MLM cég nem tud rendesen kitörni. És persze a másik, hogy itthon kb 2 millió fizetőképes ember van, és őket célozza mindenki. További probléma, hogy a naiv embereket könnyű elámítani. Mennyi ilyen emberrel találkoztam, és nem lehet meggyőzni őket, így további hülyéket vonnak be a kókler cégekbe. És arról még nem is esett szó, amikor rájön az illető, hogy átverés áldozata, és már azért hajt, hogy legalább visszajöjjön a betett pénz.

Miért lehet előnyös az MLM?
Azt is alá kell írni, hogy előny is van neki. Mivel olyan infrastruktúrát ad, amit más nem tud megadni. Ott a termék, ott reklám anyagok… nem kell semmivel se törődnöd, csak az eladással. Ami sok szempontból előnyös lehet, például otthon ülő anyukának, vagy egy diáknak. De tudni kell azt, hogy az értékesítés a legnehezebb szakma. Ezért is kevesen sikeresek. Sok elutasítás…

Na, de mit adtak nekünk az MLM cégek?
Az viszont aláírhatjuk, hogy tanulni is lehet tőlük. Én már lestem el tárgyalási trükköket MLM ügynöktől (általában azért találkozok velük), amit a “rendes” vállalkozások esetében lehet használni. Talán ennyit.

Sajnos el kell mondjam, hiába olvassa el ezt egy MLM-es, akkor sem hiszi el, amit leírok. Itthon a kialakult ellenérzés miatt nem tudsz jobban kitörni ezen a területen.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!