KezdőlapTőzsdeNem jött be a szaúdiak és az OPEC terve? A nagy olajár...

Nem jött be a szaúdiak és az OPEC terve? A nagy olajár mutyi

-

Sok elemző szerint a szaúdiak az olajár leverésével szerették volna elérni azt, hogy az USA-ban egyre több palaolaj kút zárjon be, így nem csökkenne az ő piacuk. A fracking technológiával (erről videó a cikk végén) felhozott palaolaj kitermelése már veszélyeztette a szaúdiak piacát. Bár a drasztikus olajár esés részben elérte célját, és több palaolaj kút bezárt, viszont valami más is történt.

Az ilyen technológián alapuló termelés nem csökkent olyan mértékben, mint ahogy azt a szaúdiak várták. Sőt, még hatékonyabb lett a kitermelés. Nézd csak meg az alábbi ábrát! Láthatod, hogy az elmúlt 15 év alatt többszörösére nőtt a palaolaj kitermelés, tehát a drasztikus olajár csökkenés hirtelen nem fogja kiütni őket a nyeregből. (Kép alatt folytatom)

usa_fracking

Vége az olajár esésnek

Az olaj ára szépen lassan kúszik vissza, és már 45-50 dollár között ingadozik, sőt azt is mondhatjuk emelkedő trendben van.  Kiderült az is, hogy az eddig hitt 70 dolláros minimum ár, amiért még megéri a palaolaj a kitermelőknek, az lejjebb is lehet, illetve bevállalnak egy kisebb veszteséget a hosszú távú profitért.

Olaj árfolyam elemzés - finviz.com/minner.hu
Olaj árfolyam elemzés – finviz.com/minner.hu

Most érdemes fracking/palaolajjal foglalkozó cég részvényét venni?

Érdemes tehát azokat a fracking, vagyis palaolaj technológiával dolgozó cégek részvényeit kiszemelni, melyek túlélték a vérengzést. Már meg is van a kiszemeltem. Az USA Compression Partners, LP (USAC). 2015-ben a cégnek a mélyben tartózkodó olajár miatt veszteséget kellett elszenvednie, azonban 2016 első negyedévében már újra szebb adatokat mutattak. A cég a fracking kitermelő cégeknek ad szolgáltatást, eszközöket, ezért is esett be az árfolyam, mert kevesebb kút, kevesebb megrendelés. El kell mondjam a Goldman Sachs nem is olyan régen eladásra írta ki a papírt (13 dolláros célárral), de ez engem most nem is tántorít el. A vállalat stabilan fizet osztalékot, így támogatta meg az árfolyamot, hogy ne zuhanjon a mélybe. (Éves 13% osztalékot fizet!)

Bár a Goldman Sachs várakozása picit ijesztő lehet, hogy én pont ebben látok fantáziát, viszont a jó kockázat/nyereség arány most itt nagyon jól jön. 16 dollár felett érdemes a papírral foglalkozni. Miután 16 dollár fölé megy a részvény, utána a stop szintet be lehet állítani először 13,70 dollárra, így a kockázat 16% körül van, majd 1-2 dolláros emelkedés utána már 16 dollárig fel lehet húzni a stop szintet. Az osztalék a jelenlegi árfolyamnál extrém magas, 13%-ot hoz évente, tehát egy kis kockázat belefér. A befektetőknél megnőhetnek a várakozások, így ez felhajthatja a részvényt. Sőt szinte együtt is mozog az olajárfolyammal, így már könnyebben tudunk kalkulálni.

USAC részvény elemzés - A grafikont előhívhatod a www.brokermonitor.hu árfolyam elemzőjében is.
USAC részvény elemzés – A grafikont előhívhatod a www.brokermonitor.hu árfolyam elemzőjében is.

Videó a fracking technológiáról

Szeretnéd először begyakorolni a tőzsdét, a kereskedést? Akkor kattints ide, és töltsd le a belinkelt ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja, náluk tudsz kereskedni az olajjal.

[sam_ad id=”116″ codes=”true”]

Forrás: EIA

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek