Nem jött be a szaúdiak és az OPEC terve? A nagy olajár mutyi

Oil Drilling Platform in the Santa Barbara CA Channel. Ten of us docent types from Morro Bay, CA, take a 4-hour Whale Watching boat trip tour on the Condor Express http://www.condorcruises.com/ out of Santa Barbara, CA, to Santa Cruz Island in the Channel Islands in Central-Southern California, on Labor Day 07 Sept 2009. Organized by Rouvaishyana of the CA State Park Museum of Natural History in Morro Bay, CA. Photo by Michael "Mike" L. Baird, mike [at} mikebaird d o t com, flickr.bairdphotos.com; Canon 5D, Canon 100-400mm Lens with circular polarizer (which made a big difference) handheld on a moving boat.

Sok elemző szerint a szaúdiak az olajár leverésével szerették volna elérni azt, hogy az USA-ban egyre több palaolaj kút zárjon be, így nem csökkenne az ő piacuk. A fracking technológiával (erről videó a cikk végén) felhozott palaolaj kitermelése már veszélyeztette a szaúdiak piacát. Bár a drasztikus olajár esés részben elérte célját, és több palaolaj kút bezárt, viszont valami más is történt.

Az ilyen technológián alapuló termelés nem csökkent olyan mértékben, mint ahogy azt a szaúdiak várták. Sőt, még hatékonyabb lett a kitermelés. Nézd csak meg az alábbi ábrát! Láthatod, hogy az elmúlt 15 év alatt többszörösére nőtt a palaolaj kitermelés, tehát a drasztikus olajár csökkenés hirtelen nem fogja kiütni őket a nyeregből. (Kép alatt folytatom)

usa_fracking

Vége az olajár esésnek

Az olaj ára szépen lassan kúszik vissza, és már 45-50 dollár között ingadozik, sőt azt is mondhatjuk emelkedő trendben van.  Kiderült az is, hogy az eddig hitt 70 dolláros minimum ár, amiért még megéri a palaolaj a kitermelőknek, az lejjebb is lehet, illetve bevállalnak egy kisebb veszteséget a hosszú távú profitért.

Olaj árfolyam elemzés - finviz.com/minner.hu
Olaj árfolyam elemzés – finviz.com/minner.hu

Most érdemes fracking/palaolajjal foglalkozó cég részvényét venni?

Érdemes tehát azokat a fracking, vagyis palaolaj technológiával dolgozó cégek részvényeit kiszemelni, melyek túlélték a vérengzést. Már meg is van a kiszemeltem. Az USA Compression Partners, LP (USAC). 2015-ben a cégnek a mélyben tartózkodó olajár miatt veszteséget kellett elszenvednie, azonban 2016 első negyedévében már újra szebb adatokat mutattak. A cég a fracking kitermelő cégeknek ad szolgáltatást, eszközöket, ezért is esett be az árfolyam, mert kevesebb kút, kevesebb megrendelés. El kell mondjam a Goldman Sachs nem is olyan régen eladásra írta ki a papírt (13 dolláros célárral), de ez engem most nem is tántorít el. A vállalat stabilan fizet osztalékot, így támogatta meg az árfolyamot, hogy ne zuhanjon a mélybe. (Éves 13% osztalékot fizet!)

Bár a Goldman Sachs várakozása picit ijesztő lehet, hogy én pont ebben látok fantáziát, viszont a jó kockázat/nyereség arány most itt nagyon jól jön. 16 dollár felett érdemes a papírral foglalkozni. Miután 16 dollár fölé megy a részvény, utána a stop szintet be lehet állítani először 13,70 dollárra, így a kockázat 16% körül van, majd 1-2 dolláros emelkedés utána már 16 dollárig fel lehet húzni a stop szintet. Az osztalék a jelenlegi árfolyamnál extrém magas, 13%-ot hoz évente, tehát egy kis kockázat belefér. A befektetőknél megnőhetnek a várakozások, így ez felhajthatja a részvényt. Sőt szinte együtt is mozog az olajárfolyammal, így már könnyebben tudunk kalkulálni.

USAC részvény elemzés - A grafikont előhívhatod a www.brokermonitor.hu árfolyam elemzőjében is.
USAC részvény elemzés – A grafikont előhívhatod a www.brokermonitor.hu árfolyam elemzőjében is.

Videó a fracking technológiáról

Szeretnéd először begyakorolni a tőzsdét, a kereskedést? Akkor kattints ide, és töltsd le a belinkelt ebookot, melyből már kellő rálátásod lesz a tőzsdére!

A tőzsde rovatot a HotForex szponzorálja, náluk tudsz kereskedni az olajjal.

[sam_ad id=”116″ codes=”true”]

Forrás: EIA

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!