Kezdőlap Tőzsde Nem jött be a XETRA a BÉT-nek

Nem jött be a XETRA a BÉT-nek

-

Egy éve (pontosan 2013, december 6-án) vezették be a Xetra rendszert a Budapesti Értéktőzsdére (továbbiakban: BÉT) is. A bevezetéstől lényegében a forgalom növekedését várták. Mivel így több európai tőzsdéhez is gyorsabban tudunk, közvetlenül csatlakozni, és több részvényt érünk el. Sajnos a számításuk nem jött be, a forgalom nem nőtt.

A Xetra rendszer mindenképpen kellett, mivel az előtte lévő MMTS rendszer nem volt kompatibilis a CEESEG csoport rendszerével, és a fejlesztését is csak a BÉT végezte. Az új rendszer tehát abban előnyös, hogy komolyabb IT fejlesztések vannak mögötte. Az európai tőzsdéken a forgalom így is alacsony, és egy külföldi befektetőnek nem biztos, hogy jelenleg vonzóak a magyar részvények.

Egyik érdekessége a Xetrának, hogy robot kereskedésre is lehet használni (az előző rendszer alkalmatlan volt rá.) Igaz, még a BÉT-en az robot kereskedés alacsony, de jó eljátszani a gondolattal, hogy mennyivel előnyben indulhat az, aki már most elkezd robotokkal kereskedni a BÉT-en.

Összességében a forgalom növekedést nem hozta meg az új rendszer, de kellett mindenképpen ahhoz, hogy a hazai tőzsde informatikai rendszere sokkal stabilabb legyen. A forgalom így is 70%-ot esett a válság után, amit a legtöbb brókercég alig tud kigazdálkodni. Amíg ők nem állnap talpra, addig a befektetők se fognak jobban kereskedni a BÉT-en.

A tapasztalatunk az is, hogy a brókercégek az ügyfeleikre nem erőltetik rá a kereskedést, valószínűleg óvják a megmaradt ügyfél állományt. Így kevés a tranzakció.

Forrás: bet.hu

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek