Nem jött be a XETRA a BÉT-nek

Budapesti Értéktőzsde

Egy éve (pontosan 2013, december 6-án) vezették be a Xetra rendszert a Budapesti Értéktőzsdére (továbbiakban: BÉT) is. A bevezetéstől lényegében a forgalom növekedését várták. Mivel így több európai tőzsdéhez is gyorsabban tudunk, közvetlenül csatlakozni, és több részvényt érünk el. Sajnos a számításuk nem jött be, a forgalom nem nőtt.

A Xetra rendszer mindenképpen kellett, mivel az előtte lévő MMTS rendszer nem volt kompatibilis a CEESEG csoport rendszerével, és a fejlesztését is csak a BÉT végezte. Az új rendszer tehát abban előnyös, hogy komolyabb IT fejlesztések vannak mögötte. Az európai tőzsdéken a forgalom így is alacsony, és egy külföldi befektetőnek nem biztos, hogy jelenleg vonzóak a magyar részvények.

Egyik érdekessége a Xetrának, hogy robot kereskedésre is lehet használni (az előző rendszer alkalmatlan volt rá.) Igaz, még a BÉT-en az robot kereskedés alacsony, de jó eljátszani a gondolattal, hogy mennyivel előnyben indulhat az, aki már most elkezd robotokkal kereskedni a BÉT-en.

Összességében a forgalom növekedést nem hozta meg az új rendszer, de kellett mindenképpen ahhoz, hogy a hazai tőzsde informatikai rendszere sokkal stabilabb legyen. A forgalom így is 70%-ot esett a válság után, amit a legtöbb brókercég alig tud kigazdálkodni. Amíg ők nem állnap talpra, addig a befektetők se fognak jobban kereskedni a BÉT-en.

A tapasztalatunk az is, hogy a brókercégek az ügyfeleikre nem erőltetik rá a kereskedést, valószínűleg óvják a megmaradt ügyfél állományt. Így kevés a tranzakció.

Forrás: bet.hu

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!