péntek, január 15, 2021

Nézd meg, hogy a brókerbotrányok évében mennyit lehetett keresni a Budapesti Értéktőzsdén!

Év elején, pontosabban január 15-én jött a svájci frank sokk, majd ez részben lavinát indított el. Kihullottak a csontvázak a szekrényből, és több brókercég fiktív ügyei kerültek nyílvánosságra, és csődöt kellett jelenteniük. Február 24. után a Buda-Cash Brókerház, a Hungária Értékpapír és a Quaestor is bedobta a törölközőt, ezzel több ügyfélnek is kárt okoztak. A Buda-Cash az egyik legnagyobb brókercég volt itthon, így kiesése a Budapesti Értéktőzsde forgalmán is meglátszott (az elején). Nézzük meg, mennyire befolyásolta ez a befektetési kedvet, mennyit változtak a részvények 2015 -ben.

Minden hozam 2015. 01.10 és 2015. 11.30 közötti időszakra vonatkozik (osztalék nélkül)

 • ANY Biztonsági Nyomda Nyr.   +17,4% hozam
 • Apeninn +26,8%
 • CIG Pannónia -18%
 • FHB -1,8%
 • Graphisoft Park +31,7 %
 • MOL +19,4%
 • Magyar Telekom +19,3%
 • OTP +61,4%
 • PannErgy -20,8%
 • Rába +26,2%
 • Richter +59%
 • Zwack + 27,7%

A Prémium kategóriás részvényeket választottam, mert ezeknél nagy a likviditás, és a többség ezzel kereskedik.
A Budapesti Értéktőzsde indexe is szépen emelkedett, aki határos piacon vett az indexből, ő 45%-ot hozamot tudott elérni.

Ezek után mondja azt nekem valaki, hogy a botrányok után elvették az emberek kedvét a befektetéstől. Valószínűleg van egy réteg akinek igen, de a többség vételi kedve nem csökkent. Az OTP-ről többször is írtam, hogy érdemes beszállni, hát elég szép hozamot érhettél el vele, 60% nem is rossz.

Az is igaz, hogy a Buda-Cash botrány a Norbi Update részvényt érintette a legjobban, mivel a cég papírjai az előbb említett cégen keresztül kerültek kibocsátásra. Erről itt írtam:  Ez hülye! Norbi Update részvényt akar venni.

Ezért kövesd a Minner.hu Tőzsde rovatát! Kattints ide!  Élvezhető, érthető cikkeket találsz nálam.

Fotó: Minner/Buda-Cash

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Január 15-én lesz 20 éve, hogy elindult az online enciklopédia. Már több mint 55 millió szócikk található rajta, havonta 22 milliárdos nézettséget tud felmutatni. A Wikipédia adományokból tartja fenn magát, nincsenek rajta reklámok, bár a márkák is jelen vannak rajta.

MinnerInstant

A napokban nagyon népszerű lett a 444.hu egyik tartalma, ami a kiégésről szó. Igazán átfogó anyag lett, csak ajánlani tudom:

Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés az alapállapot – 444.hu

És itt vannak erről a Minner anyagai is:

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…

MinnerInstant

Alig 6 napja posztoltam arról, hogy Livermore egykori tanai szerint 30 000-ről 40 000-ig lazán el tud száguldani, mert lendületben van a bitcoin. És valóban. Érdemes elolvasni Jesse Livermore tanairól szóló könyvet, a címe: Egy spekuláns feljegyzései


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek