Nyereséges a céged? Vedd igénybe ezeket az adókedvezményeket! Bértámogatás, beruházás támogatás

Dátum

Megosztás

Miért nem szólt erről a könyvelőm? Kapsz majd a fejedhez. Nos ez nem is az ő dolga, és lehet nem is tud róla. Sajnos az alábbi adókedvezményekről, bértámogatásokról nyílt fórumokon ritkán hallani. Társasági adóhoz kapcsolódó támogatásokat emelünk ki itt most főleg, szóval ez magával vonzza, hogy itt nyereséges cégek rúghatnak labdába. Ha nincs profitod, akkor a cikk végén van néhány link, ami segíthet még. Vágjunk is bele!

A cikk megírásában Kántor Adrienn és dr. Tóth Zsombor volt segítségemre, az IBSH -tól. A vállalkozások állami támogatások lehívásával, adókedvezményekkel foglalkoznak. Már Minner vállalkozónak is segítettek például bértámogatásban. Hivatkozz majd a Minnerre, ha megkeresed őket.

Előzetes információ, amiről jó ha tudsz – támogatások, amelyek nem jönnek veled szembe az utcán

A fejlesztési adókedvezmény a Tao tv.) 22/B. §-an alapján a társasági adóból nyújtható kedvezmény, amely állami támogatásnak minősül. Az adózó évente legfeljebb a fizetendő társasági adójának 80%-a alól mentesülhet, és maximum 13 év alatt lehet kihasználni a támogatást. A fejlesztési adókedvezmény nem ugyanaz, mint a KKV-k beruházási kedvezménye, azt a fennmaradó 20%-ból még lehet érvényesíteni, legfeljebb a fizetendő adó 70%-áig.

Bértámogatás

Támogatható projekt: munkahelyteremtés, ha legalább 1 új munkahely jön létre

Támogatható költségek: az új munkavállalók 24 havi személyi jellegű ráfordításai

Támogatás mértéke: a munkavállalók foglalkoztatásának helyétől függ, Budapesten kisvállalatoknak a támogatható költségek 20%-a is lehet, de Heves megyében akár a költségek 80%-a is lehet, Pest megyében akár 70%.

Maximális támogatás nagyvállalatok számára az elszámolható költségek arányában:

  • 50%: Közép-Magyarország, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban
  • 30%: Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl régióban

Ez a maximális támogatás kisvállalkozások esetén +20%-kal, középvállalkozások esetén +10%-kal növelhető.

Például, ha egy vállalat 10 új munkahely létrehozását tervezi és az új munkahelyekhez kapcsolódóan átlagosan 300.000 Ft személyi jellegű ráfordítás merül fel havonta, akkor a támogatható költségek összege: 10*300.000*24= 72.000.000 Ft.

Például, ha egy kisvállalat támogatható költségeinek összege 72.000.000 Ft, akkor a maximális támogatás, amit igénybe vehet Budapesten: 72.000.000*0,2= 14.400.000 Ft

Beruházási támogatás

Támogatható projekt: beruházás, ha költsége kisvállalat esetén legalább az 50 millió forintot eléri, középvállalat esetén pedig a 100 millió forintot

Támogatható költségek: eszközbeszerzés, telekvásárlás és ingatlanépítés

Támogatás mértéke: a beruházás helyétől függ, Budapesten kisvállalatoknak a támogatható költségek 20%-a is lehet, de Heves megyében akár a költségek 80%-a is lehet, Pest megyében akár 70%.

Merre tovább?

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!