Ők el merik mondani a vállalkozás ötletüket. Nem félnek, hogy ellopják?

Volt már olyan üzleti ötleted, amit jónak láttad, ha senkivel sem osztod meg, mert félő, hogy bárki ellopja? Sokan így vannak vele! Mintha a feltalálók és vállalkozók országa lennénk, és ha meghallunk egy ötletet, azonnal ellopjuk és megvalósítjuk. Ugyan már! Kell-e félni attól, hogy egy ismerős, vagy befektető, vagy bárki is ellopja az ötletünket?

Mindig hallani rémtörténeteket

Az a helyzet, hogy kicsit túlbecsüljük a saját ötletünk eredetiségét és kidolgozottságát. A legtöbbször maximum az ötletmorzsát ha ellopják, de azon mit is lopnak el? Ha összehasonlítani szeretnénk a lopást, akkor mondjuk ami annak számít, az most a Samsung hajlított kijelzős technológiának az ellopása (via index). És itt a lényeg, hogy nem az ötletet lopják el, hanem a megvalósítást. Hisz nem a hajlított kijelzős ötletet lopták el, hanem magát a technológiát, amit ők megvalósítottak.

Kik és hol mondják el az ötleteiket. Nem félnek?

Van egy réteg, akik igazán elmerik mondani az ötletüket. Legtöbbször startup versenyeken, vagy éppen befektetők előtt teszik ezt, illetve természetesen az ismeretségi körükben. Majd erre keresek statisztikát, kutatást, de egészen biztos az, hogy akik már az ötletük megszületése után elmerik mondani környezetüknek a vállalkozási ötletüket nagyobb eséllyel meg is valósítják azt. Én pedig vezetem is a Minneren az üzleti ötleteimet, már több mint 200-at megosztottam veletek, sőt van olyan is, aminél jeleztem, hogy én szeretném megvalósítani majd, de kapsz 2 év előnyt.

És még tudod hol?
A Minner Vállalkozás indítás minikurzusában. A tanítványoknak van lehetőségük arra, hogy beküldjék a megvalósítás előtt álló ötletüket, és ahhoz kapcsolódóan a Minner (Mándó Milán) 2-3 percben tippeket, megvalósítási ötleteket ad (véleményezi azt) videó formájában. És bizony a többi tanítvány is látja ezeket a videókat. Jó, az igazat megvallva, a tanítványok ötleteit védem annyira, hogy a videóban nem árulok el mindent, hanem nagy vonalakban mondom el. A 2-3 perces véleményezésekben olyan tippeket is hallani, ami akár többi hallgatót is segítheti, inspirálhatja. A cél az, hogy így nagyobb arányban megvalósítsák az ötleteiket az emberek.

Fotó: Envato License

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!