OneCoin piramisjáték, átverés, vagy tényleg jó biznisz? Kiderül!

Dátum

Megosztás

A bitcoinról már biztosan hallottál. Hozzá hasonlóan több ilyen cryptovaluta jelent meg a piacon. Kisebb-nagyobb közösségek kezdtek el vele foglalkozni. Jelenleg a bitcoin az, amit több helyen el is fogadnak (lehet vele fizetni), sőt számon tartanak. A OneCoin a bitcoin farvizén szeretné saját magát felhúzni, elfogadtatni. Mivel egy ez MLM cég, így nehéz lesz, és persze van néhány furcsaság is körülötte. Nézzük is!

Kezdjük azzal, hogy ez egy cég, belső piaccal. Még ez nem is lenne akkora baj, de így már nem tekinthető teljesen blockchain technológiára épülő cryptovalutának.

Bitcoin vs. OneCoin
A legérdekesebb, hogy a OneCoin folyamatosan a bitcoint hozza fel példának, főleg az árfolyam emelkedését, holott teljesen máshogy működnek.
Így juthatsz hozzá:
Bitcoin:  Vagy vásárolsz, vagyis pénzt váltasz (forintból bitcoin…), vagy mikor bányászunk (az sincs ingyen mert a számítógépünket, vagy más nagyobb teljesítményű gépet használunk, ami költség, áram, amortizáció…), vagy valaki küld neked a saját bitcoin pénztárcádra.
OneCoin: Egy belső rendszerük van, ahol oktató csomagot veszel, és elvileg ebből lesz OneCoinod. Ez a legfurcsább része a dolognak! Elvileg így kerülik ki, hogy ne befektetésnek hívják. Bár folyamatosan hozamról beszélnek, mégis kerülik a befektetés szót. Még az egymás közötti tranzakció is kiforratlan, használhatatlan.

Coinból – valódi pénz
Bitcoin:
könnyen akár forintra is válthatjuk, vagy egyéb valutára/devizára.,
OneCoin: belső rendszerből kell kiszedni a pénzt, de ez függ az ún. oktató csomagoktól is, hogy éppen mennyi áll rendelkezésre.

Elfogadóhelyek:
Bitcoin elfogadóhely rengeteg van már a világban, sok helyen fizethetünk étteremben, taxiban, webshopban, ruháért…
OneCoin elfogadóhely: a promócióikban még csak mondják, hogy hamarosan lesznek ilyenek. Eddig a legtöbb videóban, prezentációban egy olyan kaszinóról olvastam/hallottam, ami amúgy is az ő tulajdonukban van.

Láthatjuk tehát, hogy a OneCoin túl zárt rendszer ahhoz, hogy ténylegesen a többi cryptovalutához tartozzon. Ezt bizonyítja az is, hogy a www.coinmarketcap.com oldalon nincs is nyilvántartva a OneCoin. Vagyis csak volt, levették az oldalról a készítők, mivel túl sok negatív hír jött a OneCoinról, és ők sem látják a nyílt rendszert. Érdekes, hogy amennyiben a listán szerepelne, a 2. helyen lenne a bitcoin után (Ez előre vetíti azt is, hogy ha tényleg piramisjáték, akkor sok-sok áldozat lesz.)

Egyre több hatóság, felügyeleti szerv foglalkozik a OneCoin jelenséggel:

  • MNB:  “Egyes konstrukciók, kereskedési platformok új, a Bitcoinhoz hasonló virtuális eszközbe – például az úgynevezett OneCoin-ba – való befektetést és az ezzel való kereskedést teszik elméletileg lehetővé a leendő befektetőknek. A valóságban ugyanakkor a virtuális eszköz kibocsátásának hatáskörét a piramisjáték szervezője kizárólagos jogkörrel magának tartja fenn, és kereskedni is csak a kibocsátó által üzemeltetett zárt „tőzsdén” lehetséges. A rendszerbe magas hozamok ígéretével az interneten szerveznek új belépőket, a később csatlakozók befizetéseiből pedig a korai belépők kapnak jutalékot úgy, hogy a jutalék aránya további befizetésekkel növelhető.”
  • A svéd rendőrség is elkezdte már a nyomozást.
  • Finnek: Több mint 20 000 finn lehet érintett az ügyben, sőt több tíz millió eurót “fektethettek” OneCoinba.  Még hivatalos nyomozás nem volt, de már több rendőrségi szálon is elindultak.
  • Bulgáriában a pénzügyi felügyelet felhívta a figyelmet a OneCoin kockázatára. Ezután a cég elkezdte áttelepíteni a pénzek beérkezésének helyét, sőt magában a cégben is változásokat eszközölt. Ez azért fontos, mert innen indult útjára ez a világot megrengető cryptovaluta.

Én ki is próbáltam, hogy beregisztrálok a OneCoinba, sőt beszélgettem MLM-es tagokkal. Ami megdöbbentő volt számomra (pedig aztán sok MLM-essel beszéltem már), hogy fel sem merült bennük a piramisjáték gondolata. Ez egy külön cikket is megérdemelne, mármint a vizsgálata annak, hogy mennyire elkötelezett lehet valaki pl. egy MLM cégnek, és ezt hogy sikerül elérni. Visszatérve a OneCoinra, a tagoknak még az sem feltűnő, hogy 2 hétig le is állt a rendszer márciusban, mondván karbantartást végeznek.

Az alább belinkelt Mirror cikk is feltár néhány érdekességet, legutóbb egy The Economist rendezvényen szólalt fel a OneCoin asszonya, Ruja Ignatova, így fenntartva a bizalmat  a többi MLM tagban. A legtöbb ilyen (MNB után szabadon) piramisjátékot szervező cég él az ilyen lehetőséggel, hogy elhárítsa az alulról jövő tagokban felmerülő kétségeket. A cég hátterét már nem is vizsgáltam, mert a OneCoin Ltd. egy Gibraltáron bejegyzett cég.

Érdemes elolvasnod a Mirror cikkét is a OneCoin témáról: Who wants to be a OneCoin millionaire? YOU don’t – here’s why hyped-up web currency is virtually worthless

Végére jöjjön az én véleményem!
A blockchain technológiát már több helyen hasznosították, pl. tőzsdei részvénykibocsátás. Viszont a bitcoinhoz hasonló valutát még nem sikerült senkinek létrehoznia. A OneCoinnal nem tudsz fizetni, nem tudod semmire se használni. Akkor? Gondolkodjatok! Ahh, el se hiszem, hogy a nagy nevek miatt, amiket használ a cég a prezentációikban (pl. Google, Apple, Microsoft és hasonló nagy márkákat puffogtatnak) tömegek regisztrálnak hozzájuk, itthon is.

Figyelem! Egyetértek az MNB-vel, kerüld a OneCoint!

Forrás: Cointelegraph, Mirror, Reddit, Wikipédia
+ a többi linket, forrást a cikkben megtalálod
Fotó: Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hírszemle: 30 napod van, vagy kirúgunk (Facebook). 4 napos munkahét eredmények, új irodai juttatások

A nagy techcégek szenvednek azzal, hogy nem elég produktívak a munkavállalók. Vége a babzsákfoteles álomnak? A Facebook és a Google is olyan intézkedéseket vezetett...

A papír halott, 2022-ben csak appot lehet csinálni?

Miután megjelent a Beerálat vállalkozás bemutatkozója, aztán egy kérdés a Minner Extra csoportban, sokan elítélték az ötlet légjogosultságát. Jött sok hozzászólás, hogy miért nem...

Változtatok a marketingszövegen. Lesz több eladásom? Mutatom az eredményt!

Ott a termék, szolgáltatás a weboldalon. Tiszta sor, hogy jó a termék, veszegetik is, vagy ahogyan a kínai importosunk szokta mondani: csipegetik. Nos felmerül...

Így áll a 3 friss vállalkozás néhány héttel az indulásuk óta – Business GYM

A Minner Business GYM-be nem csak cikk formájában szeretnénk tartalmat gyártani, hanem videó formátum is segíteni fog még jobban elmélyülni a vállalkozás indítás rejtelmeibe....

Hírszemle: Saját fizetését emelte a CEO válságban, étel dropshipping, IKEA víztakarékos megoldása

Egy légitársaság vezetője béremelést eszközölt saját magának akkor, amikor is a cég éppen válságban van. Roppant érdekes helyzetet szült, természetesen sokan támadták. A közösségi...

Gerillamarketing: Ízteszt, termelői vs bolti zöldség. Lecsó kóstolás, vakteszt

Na ezt már szeretem! Amikor egy beszélgetésből tettek születnek. Azért vagyunk vállalkozók, hogy problémákat oldjunk meg és persze kipróbáljunk minél több dolgot, hogy lássuk...

Nekem ezért fognak fizetni? Egy leendő és egy veterán szabadúszóval beszélgettem [podcast]

A felvétel még nyáron készült, amikor is összejött egy tucat szabadúszó a Minner főhadiszálláson. Olyan digitális szabadúszók, akiknek mindössze egy laptop is elég a...

Esettanulmány – Így vezette be a Google Workspace-t a Tumblebee

Még a tavasszal volt egy olyan akció a Minnernél, amely esetén ha megvett valaki adott üzleti kurzusokat, akkor a vásárlás után egy hónappal egy...