vasárnap, január 17, 2021

OneCoin piramisjáték, átverés, vagy tényleg jó biznisz? Kiderül!

A bitcoinról már biztosan hallottál. Hozzá hasonlóan több ilyen cryptovaluta jelent meg a piacon. Kisebb-nagyobb közösségek kezdtek el vele foglalkozni. Jelenleg a bitcoin az, amit több helyen el is fogadnak (lehet vele fizetni), sőt számon tartanak. A OneCoin a bitcoin farvizén szeretné saját magát felhúzni, elfogadtatni. Mivel egy ez MLM cég, így nehéz lesz, és persze van néhány furcsaság is körülötte. Nézzük is!

Kezdjük azzal, hogy ez egy cég, belső piaccal. Még ez nem is lenne akkora baj, de így már nem tekinthető teljesen blockchain technológiára épülő cryptovalutának.

Bitcoin vs. OneCoin
A legérdekesebb, hogy a OneCoin folyamatosan a bitcoint hozza fel példának, főleg az árfolyam emelkedését, holott teljesen máshogy működnek.
Így juthatsz hozzá:
Bitcoin:  Vagy vásárolsz, vagyis pénzt váltasz (forintból bitcoin…), vagy mikor bányászunk (az sincs ingyen mert a számítógépünket, vagy más nagyobb teljesítményű gépet használunk, ami költség, áram, amortizáció…), vagy valaki küld neked a saját bitcoin pénztárcádra.
OneCoin: Egy belső rendszerük van, ahol oktató csomagot veszel, és elvileg ebből lesz OneCoinod. Ez a legfurcsább része a dolognak! Elvileg így kerülik ki, hogy ne befektetésnek hívják. Bár folyamatosan hozamról beszélnek, mégis kerülik a befektetés szót. Még az egymás közötti tranzakció is kiforratlan, használhatatlan.

Coinból – valódi pénz
Bitcoin:
könnyen akár forintra is válthatjuk, vagy egyéb valutára/devizára.,
OneCoin: belső rendszerből kell kiszedni a pénzt, de ez függ az ún. oktató csomagoktól is, hogy éppen mennyi áll rendelkezésre.

Elfogadóhelyek:
Bitcoin elfogadóhely rengeteg van már a világban, sok helyen fizethetünk étteremben, taxiban, webshopban, ruháért…
OneCoin elfogadóhely: a promócióikban még csak mondják, hogy hamarosan lesznek ilyenek. Eddig a legtöbb videóban, prezentációban egy olyan kaszinóról olvastam/hallottam, ami amúgy is az ő tulajdonukban van.

Láthatjuk tehát, hogy a OneCoin túl zárt rendszer ahhoz, hogy ténylegesen a többi cryptovalutához tartozzon. Ezt bizonyítja az is, hogy a www.coinmarketcap.com oldalon nincs is nyilvántartva a OneCoin. Vagyis csak volt, levették az oldalról a készítők, mivel túl sok negatív hír jött a OneCoinról, és ők sem látják a nyílt rendszert. Érdekes, hogy amennyiben a listán szerepelne, a 2. helyen lenne a bitcoin után (Ez előre vetíti azt is, hogy ha tényleg piramisjáték, akkor sok-sok áldozat lesz.)

Egyre több hatóság, felügyeleti szerv foglalkozik a OneCoin jelenséggel:

  • MNB:  “Egyes konstrukciók, kereskedési platformok új, a Bitcoinhoz hasonló virtuális eszközbe – például az úgynevezett OneCoin-ba – való befektetést és az ezzel való kereskedést teszik elméletileg lehetővé a leendő befektetőknek. A valóságban ugyanakkor a virtuális eszköz kibocsátásának hatáskörét a piramisjáték szervezője kizárólagos jogkörrel magának tartja fenn, és kereskedni is csak a kibocsátó által üzemeltetett zárt „tőzsdén” lehetséges. A rendszerbe magas hozamok ígéretével az interneten szerveznek új belépőket, a később csatlakozók befizetéseiből pedig a korai belépők kapnak jutalékot úgy, hogy a jutalék aránya további befizetésekkel növelhető.”
  • A svéd rendőrség is elkezdte már a nyomozást.
  • Finnek: Több mint 20 000 finn lehet érintett az ügyben, sőt több tíz millió eurót “fektethettek” OneCoinba.  Még hivatalos nyomozás nem volt, de már több rendőrségi szálon is elindultak.
  • Bulgáriában a pénzügyi felügyelet felhívta a figyelmet a OneCoin kockázatára. Ezután a cég elkezdte áttelepíteni a pénzek beérkezésének helyét, sőt magában a cégben is változásokat eszközölt. Ez azért fontos, mert innen indult útjára ez a világot megrengető cryptovaluta.

Én ki is próbáltam, hogy beregisztrálok a OneCoinba, sőt beszélgettem MLM-es tagokkal. Ami megdöbbentő volt számomra (pedig aztán sok MLM-essel beszéltem már), hogy fel sem merült bennük a piramisjáték gondolata. Ez egy külön cikket is megérdemelne, mármint a vizsgálata annak, hogy mennyire elkötelezett lehet valaki pl. egy MLM cégnek, és ezt hogy sikerül elérni. Visszatérve a OneCoinra, a tagoknak még az sem feltűnő, hogy 2 hétig le is állt a rendszer márciusban, mondván karbantartást végeznek.

Az alább belinkelt Mirror cikk is feltár néhány érdekességet, legutóbb egy The Economist rendezvényen szólalt fel a OneCoin asszonya, Ruja Ignatova, így fenntartva a bizalmat  a többi MLM tagban. A legtöbb ilyen (MNB után szabadon) piramisjátékot szervező cég él az ilyen lehetőséggel, hogy elhárítsa az alulról jövő tagokban felmerülő kétségeket. A cég hátterét már nem is vizsgáltam, mert a OneCoin Ltd. egy Gibraltáron bejegyzett cég.

Érdemes elolvasnod a Mirror cikkét is a OneCoin témáról: Who wants to be a OneCoin millionaire? YOU don’t – here’s why hyped-up web currency is virtually worthless

Végére jöjjön az én véleményem!
A blockchain technológiát már több helyen hasznosították, pl. tőzsdei részvénykibocsátás. Viszont a bitcoinhoz hasonló valutát még nem sikerült senkinek létrehoznia. A OneCoinnal nem tudsz fizetni, nem tudod semmire se használni. Akkor? Gondolkodjatok! Ahh, el se hiszem, hogy a nagy nevek miatt, amiket használ a cég a prezentációikban (pl. Google, Apple, Microsoft és hasonló nagy márkákat puffogtatnak) tömegek regisztrálnak hozzájuk, itthon is.

Figyelem! Egyetértek az MNB-vel, kerüld a OneCoint!

Forrás: Cointelegraph, Mirror, Reddit, Wikipédia
+ a többi linket, forrást a cikkben megtalálod
Fotó: Flickr

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek