Kezdőlap Tőzsde OnlineTőzsdeExpo Opciólejáratok – avagy hol nézheted meg a nagy befektetők pozícióit, és miért...

Opciólejáratok – avagy hol nézheted meg a nagy befektetők pozícióit, és miért jó ez Neked?

-

Egyszerű befektetőként vajmi kevés hatásunk lehet a devizapiaci árfolyamok alakulására – szemben azokkal a nagybefektetőkkel, jegybankokkal, hedge fundokkal, egyéb befektetési alapokkal és spekulánsokkal, akik olyan hatalmas pozíciókkal kereskednek, hogy egymaguk befolyásolni tudják az árfolyamokat. Kevesen tudják, hogy léteznek ingyenesen hozzáférhető adatbázisok, melyek az aznapi, magyar idő szerint délután 16:00-kor lejáró opciókat devizapár, árfolyam, és az ezekhez tartozó összesített lejárati mennyiség szerint publikálják minden egyes kereskedési napon! Ezen nyers információk feldolgozása nem egyszerű feladat. Jelenleg a legjobb algoritmussal dolgozó, és mindezt közérthető módon, opciólejárat néven publikáló weboldal a TradingBud.com.

Hogyan használhatjuk az opciók lejáratára vonatkozó információkat kereskedéseink során?

Az egyik legkönnyebb és legsikeresebb módja az azonnali devizapiacon történő kereskedésnek a lejárati opciók ismeretének felhasználása. Az opciós szerződések összességében általában 100 milliós nagyságrendűek USD-ben kifejezve, de ennél jóval nagyobb összegek sem ritkák. Mivel ezek igen jelentős összegek, a lejárat előtt pár perccel az opciós szerződésben érintettek észszerű határokon belül mindent megtesznek, hogy számukra kedvező módon befolyásolják az árfolyamot, amennyiben az árfolyam 20-30 pipen belül található a lehívási árhoz képest. Ennek pontos mértéke függ a devizapártól (eltérő nagyságú piac), a mértékegységtől (eltérő devizanem) és az opció méretétől is, egyebek között.

Bővebb, példával illusztrált információkat a TradingBud weboldalán találsz az opciólejáratok használatához.

Mik az ideális feltételek opciók lejáratának kereskedéséhez?

  • Az opciók lejárata magyar idő szerint 16:00, minden hétköznap.
  • Az opciók mérete nagyobb, mint 500 millió USD (különösen 1 milliárd USD felett).
  • Az árfolyam a lehívási ár környékén van a 08:30-as (EST) hírek megjelenése (másfél órával az opciók lejárata, vagyis 14:30) előtt.
  • A hírek megjelenésekor nem történnek nagyobb események (pl. FED bejelentés).

De még ha a fenti tényezők közül nem mindegyik garantált, abban az esetben is jelentős mértékű profit realizálható ezzel a módszerrel nyugodt piacokon. Azonban a fenti kondíciók (a bejelentendő hírek fontossága mellett) a fő meghatározói a piac hangulatának, ami befolyásolja az elérhető profitot.

Mi történik egy opció lejáratakor?

Ha az árfolyam közel áll a lehívási árhoz, az opció kereskedői és más, nagy piaci szereplők megpróbálják számukra kedvező irányba befolyásolni az árfolyamot. Erős jele, ha egy résztvevő védeni szándékozik a pozícióját, hogy az árfolyam lassan az általa kívánt irányba mozog. Hogy nyereséget érjünk el e minta felismerésével, csatlakoznunk kell az opciós ügyletben résztvevőkhöz, és „menni a nagyok után”. Mivel ez a logikus lépés és rengeteg más kereskedő is pontosan ugyanezt teszi, nagyon magas az esély a sikerre.

Amíg az opciók lejárati ideje ismert, és a nagy összegű lejáratok arra ösztönzik a kereskedőket, hogy relatíve kis összeget kockáztatva biztosítsák a nyereségüket, ez a módszer eredményes marad. Fontos, hogy tudatában legyünk, ez az időzítés-érzékeny lehetőség a nagy összegű lejáratoknak köszönhető. Talán felesleges is megjegyeznünk, hogy miután az opció lejárt, a lejárati érték a későbbiekben csak egy jelentéktelen adat lesz.

Akinek ez nem lenne elég, és a lejáratokból tapasztalt kereskedők által készített előrejelzések, úgynevezett szignálok alapján szeretne kereskedni, annak a TradingBud Prémium szolgáltatására van szüksége, melyet a Tools / Trading Signals menüpontban találhat meg.

Ehhez kapcsolódó cikk:
A sikeres befektetők a költségekre is figyelnek

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek