Opciólejáratok – avagy hol nézheted meg a nagy befektetők pozícióit, és miért jó ez Neked?

Egyszerű befektetőként vajmi kevés hatásunk lehet a devizapiaci árfolyamok alakulására – szemben azokkal a nagybefektetőkkel, jegybankokkal, hedge fundokkal, egyéb befektetési alapokkal és spekulánsokkal, akik olyan hatalmas pozíciókkal kereskednek, hogy egymaguk befolyásolni tudják az árfolyamokat. Kevesen tudják, hogy léteznek ingyenesen hozzáférhető adatbázisok, melyek az aznapi, magyar idő szerint délután 16:00-kor lejáró opciókat devizapár, árfolyam, és az ezekhez tartozó összesített lejárati mennyiség szerint publikálják minden egyes kereskedési napon! Ezen nyers információk feldolgozása nem egyszerű feladat. Jelenleg a legjobb algoritmussal dolgozó, és mindezt közérthető módon, opciólejárat néven publikáló weboldal a TradingBud.com.

Hogyan használhatjuk az opciók lejáratára vonatkozó információkat kereskedéseink során?

Az egyik legkönnyebb és legsikeresebb módja az azonnali devizapiacon történő kereskedésnek a lejárati opciók ismeretének felhasználása. Az opciós szerződések összességében általában 100 milliós nagyságrendűek USD-ben kifejezve, de ennél jóval nagyobb összegek sem ritkák. Mivel ezek igen jelentős összegek, a lejárat előtt pár perccel az opciós szerződésben érintettek észszerű határokon belül mindent megtesznek, hogy számukra kedvező módon befolyásolják az árfolyamot, amennyiben az árfolyam 20-30 pipen belül található a lehívási árhoz képest. Ennek pontos mértéke függ a devizapártól (eltérő nagyságú piac), a mértékegységtől (eltérő devizanem) és az opció méretétől is, egyebek között.

Bővebb, példával illusztrált információkat a TradingBud weboldalán találsz az opciólejáratok használatához.

Mik az ideális feltételek opciók lejáratának kereskedéséhez?

  • Az opciók lejárata magyar idő szerint 16:00, minden hétköznap.
  • Az opciók mérete nagyobb, mint 500 millió USD (különösen 1 milliárd USD felett).
  • Az árfolyam a lehívási ár környékén van a 08:30-as (EST) hírek megjelenése (másfél órával az opciók lejárata, vagyis 14:30) előtt.
  • A hírek megjelenésekor nem történnek nagyobb események (pl. FED bejelentés).

De még ha a fenti tényezők közül nem mindegyik garantált, abban az esetben is jelentős mértékű profit realizálható ezzel a módszerrel nyugodt piacokon. Azonban a fenti kondíciók (a bejelentendő hírek fontossága mellett) a fő meghatározói a piac hangulatának, ami befolyásolja az elérhető profitot.

Mi történik egy opció lejáratakor?

Ha az árfolyam közel áll a lehívási árhoz, az opció kereskedői és más, nagy piaci szereplők megpróbálják számukra kedvező irányba befolyásolni az árfolyamot. Erős jele, ha egy résztvevő védeni szándékozik a pozícióját, hogy az árfolyam lassan az általa kívánt irányba mozog. Hogy nyereséget érjünk el e minta felismerésével, csatlakoznunk kell az opciós ügyletben résztvevőkhöz, és „menni a nagyok után”. Mivel ez a logikus lépés és rengeteg más kereskedő is pontosan ugyanezt teszi, nagyon magas az esély a sikerre.

Amíg az opciók lejárati ideje ismert, és a nagy összegű lejáratok arra ösztönzik a kereskedőket, hogy relatíve kis összeget kockáztatva biztosítsák a nyereségüket, ez a módszer eredményes marad. Fontos, hogy tudatában legyünk, ez az időzítés-érzékeny lehetőség a nagy összegű lejáratoknak köszönhető. Talán felesleges is megjegyeznünk, hogy miután az opció lejárt, a lejárati érték a későbbiekben csak egy jelentéktelen adat lesz.

Akinek ez nem lenne elég, és a lejáratokból tapasztalt kereskedők által készített előrejelzések, úgynevezett szignálok alapján szeretne kereskedni, annak a TradingBud Prémium szolgáltatására van szüksége, melyet a Tools / Trading Signals menüpontban találhat meg.

Ehhez kapcsolódó cikk:
A sikeres befektetők a költségekre is figyelnek

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ahhoz, hogy a mindennapi munkád eredményes legyen, fontos, hogy a hatékonyságod minél inkább maximalizáld. Megérzésem szerint, mivel rengeteg feladatért te felelsz, általában multitaskingolsz, azaz egyszerre több dologra is koncentrálsz, nem beszélve arról, hogy az email-ek, chat üzenetek értesítő hangjai is folyamatosan megzavarják a figyelmedet. Minél több információt kell befogadnod, annál nagyobb kihívás fókuszálni egy-egy konkrét feladatra.

A kutatók azt javasolják, hogy minden egyes tevékenységre jelölj ki egy adott időszakot, azaz minden részfeladatot külön-külön végezz el, a multitaskingolást pedig csökkentsd le. Ezenfelül ha nem is alkalmaznád a POMODORO-technikát, próbáld kiiktatni a zavaró tényezőket arra az időszakra, amíg koncentrálnod kell a munkára!

Milán például annyira szétfolyt nemrég, mint a táblás csoki a tűző napon. Nem tudott a piactérre kellőképpen fókuszálni, így eldöntötte, hogy a pénteki napot ezentúl az IRE.HU-nak szenteli, ekkor nem foglalkozik mással.

Szükséged lenne egy kis flow-ra? Mi a flow? Hogyan lehetünk produktívabbak, hogyan tudunk folyamatosan teljesíteni. Megállíthatatlannak érzem magam!

MinnerInstant

Az utóbbi időben az IKEA termékei iránt kiugróan magas érdeklődés mutatkozott, ezt bizonyítja, hogy az előző pénzügyi évét 8,5%-os emelkedéssel zárta a svéd bútorgyártó vállalat. Azonban a megnövekedett kereslet, valamint az egész világot érintő logisztikai fennakadások miatt több hónappal meghosszabbodtak egyes termékek beszerzési ideje, ami a vásárlói panaszok számának emelkedését idézte elő.

A vállalat hiába emelte meg 10%-kal a szállítási kapacitását, így sem tudja teljes mértékben megoldani beszerzési, szállítási problémáit, így a megfelelő minőség és kiszolgálás megtartása érdekében 2022-től Európában várhatóan 5%-kal csökkenti árukészletét az IKEA, ami a kb 12 ezer darabos átlagválaszték esetében kb. 600 termék forgalmazásának megszűnését jelenti.

Kapcsolódó tartalom: Az IKEA tesztel! A/B teszteli az új üzleti modelljét, ötleteit. A szemünk láttára alakul…

Forrás: G7.hu 1; G7.hu 2

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

  • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
  • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
  • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

  • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
  • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
  • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek