Pánik tőzsdén? Esnek a részvények? Gondolkodj, újságíró (elemző) kollégám, mielőtt pánikot keltesz!

Olvasom a cikkeket, cikkcímeket és ámulok-bámulok. Pánikról írnak a szakmai tőzsdei, gazdasági portálok. Oké, aláírom, hogy esnek a részvények. Hol itt a pánik? Alacsony forgalom mellett esnek a papírok, még nem is kiemelkedő a tranzakciók száma. És akkor nézzük tovább…

Az árfolyam! Nézz rá! Sokat emelkedett az elmúlt időszakban? Igen. Sokan szálltak be, fektettek be alacsony árfolyam mellett, és félúton? Igen. Akkor a profitból, vagy a saját tőkéjükből veszítenek. A profitból. Rendben, akkor hol itt a pánik? Ha még esik 15%-ot, akkor esetleg írhatnánk azt a cikk címekben, hogy “Pánik a tőzsdén!!! Fusson ki merre lát”

Miért esnek a részvények? Részben a kínai gazdaság lassulása körüli hírek miatt. Másrészt a befektetőknek nem tetszik, hogy az amerikai jegybank nem tesz említést az esetleges kamatemelésről, annak időpontjáról, félnek attól, hogy valamit elhallgatnak. Amúgy csak ráhagyják a piacra, hogy megoldja saját maga, a FED lépett, amikor lépnie kellett. És tudjuk, ha bizonytalanság van, akkor a tőzsdén nem a vételek lesznek túlsúlyban. Na és a profit realizálás? Arra nem gondol senki? És, hogy elfogytak a vevők? Ilyen magasan ki akar venni? Max a balekok. Szóval mégha valaki profitot is akarna realizálni, eladni a papírjait, nincs kinek, a kisbefektetők sem akarnak vásárolni (lásd következő bekezdésben.)

Látod a grafikonon a középső sávot? Ez mutatja meg, hogy a kisbefektetők, illetve nagybefektetők milyen pozíció állománnyal rendelkeznek. És mit látunk? Elfogytak a kis befektetők (kék vonal csökken), vagyis ők nem vásárolnak. Persze, hogy az árfolyam beesik. Nos végre ők is jól gondolkodtak, és az árfolyam túl magas volt még nekik is. Mit kell figyelni? Amikor a piros vonal emelkedik, vagyis a nagy befektetők elkezdenek vásárolni, akkor tudhatjuk, hogy az esés véget ért. Addig akár az esésből is profitálhatunk. És kinek lesz jó beszállási pont a jelenlegi árfolyam esés? Hát persze, hogy a nagyoknak (Soros György, Warren Buffett…).

SP 500 amarikai index elemzés - finviz.com
SP 500 amerikai index elemzés – finviz.com

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!