KezdőlapTőzsdePár nap alatt 1 millió forintról 46 millióra nőtt az ismerősöm megtakarítási...

Pár nap alatt 1 millió forintról 46 millióra nőtt az ismerősöm megtakarítási számlájának egyenlege, ő mégsem örült

-

Egy ismerősöm hétfőn izgatottan hívott, hogy elújságolja azt, hogy egy hétvége alatt 45 millióval nőtt a megtakarítási számlája, amin csak befektetési alapokba fektet. Még pénteken 1 millió forint körül állt a számlája. Azért is keresett meg engem, hogy mit csináljon? Szinte örömet és pánikot is éreztem a hangjában.

Mondtam neki, hogy ha tud, küldjön a webes kimutatásáról egy képernyőfotót (a cikk végén látod), és megnézzük, ténylegesen ott van-e a 46 millió forint. Át is küldte és látszott, hogy az Allianz Europe Equity Growth Huf Részvény Eszközalap sorában a befektetése 45 millió forint feletti összegen állt. Megnéztem az alap grafikonját és elmúlt időszakban nyújtott teljesítményét, és láttam, hogy lehetetlen, hogy hirtelen (pár nap alatt) 4500%-ot emelkedett az adott eszközalap. Megírtam neki, hogy szerintem ott valamit félreírtak, kérdezze meg a kapcsolattartóját. Még aznap este eszembe jutott valami, amire fel kell hívnom a figyelmét.

Felhívtam, hogy figyeljen rá, hogy mit csinál az egyenlegével, mert amennyiben elírás, és kiveszi a pénzt (vagy átteszi az online felületen keresztül másik alapba…) és költ belőle, akkor később vissza kell azt fizetni. Ugyanúgy, mint amikor téves utalás érkezik a számládra, azt sem költheted el. Kiderült az is, hogy nemcsak ő örült így a nagy hozamnak. Többen is hasonlóan jártak, és több milliós pluszt láttak a számlájukon, és sokan ki is akarták azonnal venni a pénzüket. A cég, aki amúgy az Aegon Prémium, korrigálta az összegeket, és mára már mindenki a valós számlaértékét látja maga előtt. Egy ilyen rendszer esetében persze  becsúszhatnak elszámolási hibák, főleg akkor, ha az adatszolgáltató küld rossz árat (árfolyam adatokat). De ezeket folyamatosan monitorozzák a cégek.

Szóval az ismerősöm nem lett 45 millióval gazdagabb, de legalább átbeszéltük a többi befektetését.
A lényegtelen részeket kitakartam az alábbi képernyőmentésből:

Forrás: Minner.hu
Forrás: Minner.hu

Fotó, kiemelt kép:
wackystuff/Flickr

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek