KezdőlapTőzsdePicit kockázatosabb lesz tőzsdézni? Nem lesz stop megbízás! - Csak semmi pánik!

Picit kockázatosabb lesz tőzsdézni? Nem lesz stop megbízás! – Csak semmi pánik!

-

A New York Stock Exchange is csatlakozott azokhoz a tőzsdékhez, ahol már nem lehet piaci stop megbízást elhelyezni (2016. február 26-tól lép érvénybe). Miért is teszik ezt? Mert több vita is volt már a spekulánsok, befektetők között olyan esetekben, amikor az előre beállított (piaci ) stop árszinten nem teljesült a kereskedés, így a befektető nagyobb veszteséget is elszenvedhetett. Egy ilyen stop megbízás csak akkor záródik, ha van azon az áron vevő (vagy eladó, iránytól függ). De ez még semmi… jah és nyugalom, lesz itt stop, olvasd tovább.

Lehetett olyan eset is, hogy mondjuk 95 dolláron volt egy befektető (piaci) stopja, a részvény hirtelen beesett, nem záródott a részvény csak 94 dollárnál, majd hirtelen az árfolyam irányt váltott és 96 dollárig is felment. Persze a befektető már nem volt a részvényben, mert a stopja teljesült, és bánatára nem is a meghatározott árszintnél. Ez volt a stop piaci megbízás. Ez szűnik most meg, de helyette van más!

A stop limit megbízást viszont használhatják a befektetők. Ennél a módszernél azt is be kell állítani, hogy hol is aktiválódjon a stop megbízás. Tehát nem kell félni, ugyanígy biztonságosan kereskedhetünk.

Ezt a KBC Equitas példája mutatja be legjobban:

Ön OTP részvényt vásárolt 4000 Ft-on és elhatározza, hogy nem szeretne 200 Ft-nál többet veszíteni részvényenként. Ezért Ön ad egy stop-limit eladási ajánlatot 3800 Ft-ra szóló limitárral és – a teljesülés biztonsága érdekében – 3820 Ft-ról szóló aktiválási árfolyammal.
A kereskedési rendszer aktiválja az ajánlatot, ha az aktiválási áron (3820 Ft-on) vagy annál alacsonyabb áron kötés születik. Az aktivált ajánlat annyit jelent, hogy a megadott limitárral a megbízás azonnal bekerül az ajánlati könyvbe. Ha ezzel a limitárral kötés tud születni, akkor az aktiválódott limit eladási megbízás teljesül.

 

Olvasd a tőzsde rovatot, és böngészd a tippeket, majd nézz utánuk! Profitálj!

fotó: stocksnap.io

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek