Sikeresek, pedig nem fejezték be az egyetemet

Sok fiatal szokott olyan példákkal dobálózni, hogy Mark Zuckerberg sem szerzett diplomát, és nézzük meg hol tart… Persze, ilyenkor nem gondolt bele, hogy mennyi munka (és szerencse) van egy ekkora eredmény mögött. Nézzünk meg néhány sikeres embert, aki nem szerezte meg a diplomáját…

Mark Zuckerberg

1,86 milliárd Facebook-felhasználó, több mint 60 milliárd dollárra becsült vagyon (ami egyébként folyamatosan növekszik a Facebook-részvény áraival együtt) – ezek a számok állnak Zuckerberg mellett. Mark már gimnazista korában is programozott, ami egyébként a vérében van – apja már tízévesen tanította a fiatal zsenit.

Már tapasztalt programozóként érkezett a Harvardra társaival ellentétben, sőt: egyből le is fejlesztett egy CourseMatch nevű programot, ami segített a diákoknak kiválasztani az órákat – ahhoz viszonyítva, hogy a többiek miket választottak, sőt, még iskolai körök szervezéséhez is tökéletesen használhatták.

Hamar kitalálta a FaceMash nevű programot, amin a diákok kiválaszthatták, szerintük ki a legvonzóbb a suliban. Egy hétvége alatt rengetegen használták, aztán hétfőre a Harvard vezetősége letiltotta, és behívatta Zuckerberget egy beszélgetésre. Szerintük sértette a diákság jogait és önérzetét (persze, nem nyerhetett mindenki).

A Facebook-ot első sorban ismerkedési célra fejlesztette ki, hogy könnyebb legyen a sok tanulás mellett megtalálni egymást a tanulóknak. Olyan népszerű volt a Harvardon, hogy villámgyorsan elterjedt az összes amerikai egyetemen. Csak azok regisztrálhattak, akik az iskolák tanulói voltak – aztán hamar kiderült, hogy a Facebookon mindenki fent akar lenni. Ekkor jött el az első üzleti angyal befektetés ideje, amivel Sean Parker, a Napster alapítója segített neki. Na, nem csak baráti szeretetből, a Facebookból mindenki akart egy kis részt.

Az első időkben a dolgozók bér helyett bizony részt kaptak a Facebook későbbi bevételeiből. Gondolj bele, még a 38. programozó is több millió dollárt kaszált, amikor tőzsdére ment a cég.

Zuckerberg sikerének oka

Mark Zuckerberg azért lett ennyire sikeres, mert már tízévesen is programozott, és kellő energiát beletett ahhoz, hogy amikor a legjobb ötlete támadt, azt meg tudja valósítani…

(Milán hozzászólása a témához: természetesen kellett az egyetem is ahhoz, hogy megfelelő kapcsolatai, ismerettsége kialakuljon, és el tudjon kezdeni dolgozni a Facebookon.)

Steve Jobs

Jobs már fiatalkorában is nagyon gyorsan fejlődött, még az általános iskola előtt megtanult írni és olvasni – ezért az első évek unalmasak voltak neki. Elfoglalta magát máshogy: igazi csínytevő volt, mindig részt vett minden rosszaságban.

Fiatal korában több drogot is kipróbált, de szerencsére a számítógépek jobban érdekelték: a HP-tól már diák korában munkát kapott a leleményes Steve. Elektronika órán ismerkedett meg a zseniális Steve Wozniakkal, akivel később az Apple-t alapították.

A BlueBox nevű, közösen készített készülék lényegében ingyenes telefonhívásokat biztosított – okosan használtak ki egy elektronikai újságban látott cikket. Ezeket a készülékeket 40 dollárért rakták össze, és 150-ért árulták. Azért érdekes az első közös találmány, mert Jobs szerint enélkül a Apple se jöhetett volna létre később.

Az Apple Computer cég valójában azért lett Apple, mert meghökkentő, barátságos nevet akartak, de ami még nagyon fontos: előre akartak kerülni a szaknévsorban. A gyors cégalapítás mellett döntöttek, Jobs még az autóját is eladta, hogy legyen elég kezdőtőkéjük.

Persze az Apple növekedése nem volt sétagalopp, de a végeredményt láthatjuk: manapság az egyik domináns elektronikai márka mobil és számítógép területen, illetve nagyon menőnek számít, ami fontos a pozicionálás szempontjából.

Jobs sikerének oka

Steve Jobs sikerének egyik oka a kitartás lehetett. Az Apple évekig nem volt akkora nagyvállalat, mint aminek ma ismerjük, gyakran nyúltak mellé – de soha nem adta fel. Kiskora óta elkötelezett rajongója volt az elektronikának, nem csak munkának tekintette – hanem az életét jelentették a kütyük.

Richard Branson

Az előző héten már írtam Richard Bransonról, akit 16 évesen kirúgtak a középiskolából. Ennek ellenére sikeres lett, 4,9 milliárd dollár körüli vagyonnal rendelkezik. Branson diszlexiás is volt, nehezen boldogult az olvasással.

Richard Branson mégis kiáll az iskolák és a továbbtanulás mellett, és támogatja, hogy a sulikban több szó essen a vállalkozói képességekről – amiket a hétköznapi életben is jól fel lehet használni.

Branson sikerének oka 

Annak ellenére, hogy a suliból kirúgták, egyáltalán nem volt lusta… Branson keményen dolgozott a sikerért, és korai éveiben jól vett észre egy piaci rést – lemezeket küldött ki postán, ami olyan jól ment, hogy lemezkiadó lett a kis vállalkozásból.

A siker valódi oka

A fent említett emberek egyike sem annak köszönheti a sikerét, hogy nem járta ki az egyetemet… Persze, így több idejük volt a vállalkozásukra, de ez nem garancia a sikerre. Mindannyiukban közös, hogy kitartó és kemény munkát végeztek – így jutottak el oda, ahol most tartanak.

Sokan szeretnek az ő nevükkel dobálózni a témában, pedig van rengeteg sikeres ember, akik elvégezték az egyetemet. Néhány példa:

Elon Musk – Nem kell bemutatni a PayPal korábbi, és a Tesla jelenlegi tulaját szerintem senkinek.

Stephen King – Az író már iskolai évei alatt belekezdett első könyvébe, de csak a végzése után lett igazán sikeres.

Dwayne “The Rock” Johnson – A kigyúrt színész is egyetemet végzett, mielőtt megtalálta a helyét. Persze kellett is neki, az amerikai focisták mind egyetemre járnak (és ez volt az akkori életcélja).

Konklúzió

Nem sok köze van valójában a sikerhez az egyetemnek, a kemény munkának annál inkább. Rengeteg szakmában viszont az egyetemi végzettség a “beugró”, anélkül bele sem lehet fogni (például az összes jogi, orvosi, vagy mérnöki szakma). Nem szabad azért kihagyni a továbbtanulást, mert épp trendinek számít egyből beleugrani a munkába vagy egy saját vállalkozásba… Az egyetemi évek arra is jók, hogy kiforrjon benned, merre is vágysz igazán. Lehet, egész más lesz belőle, mint aminek indult…

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!