Sikerült! Elértem, amit 3 éve elterveztem. Mi volt az, és mi jön most? – Minner a kulisszák mögött – 10. rész

2014. február 25-én élesedett a Minner.hu oldal. Ahogy a cikksorozatban már olvashattad, először főleg tőzsdei, befektetés témában kerültek fel tartalmak a blogra, és később váltott profilt az oldal, és lett üzleti és marketing oldal (azért olyan nagyot nem váltottam, az elején is voltak már populáris üzleti cikkek). Természetesen célom volt az oldal elindításával. Nem csak úgy blogolgatni akartam, hanem rövid időn belül elérni, hogy abból éljek meg, illetve elkezdjem növelni megtakarításaimat, valamint lent olvashatod még, mi volt kezdetben tervben.

Kezdjük a legelején. Bármit, amit ide leírok természetesen azt hittem, hogy már az első év után meglesz, azért kicsit tovább tartott, de valahol 2016. év elejére teszem azt, amikor már teljesen szó szerint berobbant a Minner, és hamar elértem a céljaim (2014 februárjában indult az oldal). 2017-es év pedig maga a mámor 🙂

Stabil olvasótábor

Végig azon voltam már az elején, hogy legyen egy stabil olvasótáborom. Bár nagy kockázatot vállaltam, hogy külön domainre tettem az oldalt, vagyis nem egy blog szolgáltató alá. Miért nagy kockázat? Mert egy blogszolgáltató (pl. blog.hu, cafeblog, reblog.hu) ingyen szállította volna az olvasókat, és valószínűleg rövidebb idő alatt fellendült volna az oldal. Így viszont nekem kellett az olvasókat ráterelnem a Minnerre. Szerencsémre a Facebook erre jó eszköz volt, összeteszem a két kezem, hogy van ez a közösségi oldal, mert így könnyedén szinte 0 forintból tudtam építeni az olvasótáborom. Aztán a brandépítésnek és a cikkeknek köszönhetően a látogatók 25-30%-a már direktben, napi szinten felkeresi az oldalt (beüti a böngészősávba, hogy minner.hu) Így a harmadik év után már be is betonozódott a napi 5-8 000 látogató. Ez pipa. Ezt meg kell tartanom, illetve picit növelem évről-évre, és oké. Tehát ezt a célomat kipipálom, teljesítve.

Nézd meg majd az infografikát az első 3 évről! >>> A Minner 3 éve számokban egy infografikán

Brandet akartam

minneratalalkozomarcius29_10Egyébként azért is lett saját domainen, mert bizony én brandet akartam ebből csinálni. A terveim között volt az, hogy bizony egy olyan cégem legyen, mint mondjuk a Facebook, vagy a Youtube, vagy az Apple… Sokat tanulmányoztam a brandépítést, faggattam ügyfeleimet, dolgoztam más cégek brandjének megtervezésében, aminek köszönhetően a Minner-be is át tudtam ültetni a megszerzett tudást és gyakorlatot. Nem véletlen, hogy például eseményeket szervezek, szponzorálok más blogokat, vagy éppen póker versenyt…
Amikor 120-an eljöttetek ez év februárjában a közös mozizásra (Az Alapító c. filmre), akkor a fellegekben jártam.

Facebook követők

A célok között volt mindenképpen az, hogy több tízezres követőtábort magaménak tudjak. Nos, ehhez több melóra volt szükség, mint gondoltam. Illetve azért is, mert én szó szerint olyan követőket akartam, akikre lehet építeni is, hisz ez nem egy lájkvadász oldal. Tehát minőségi követőket. Nekem nem kell 100 000 inaktív követő, nekem 10-20 ezer aktív ember kell. Ennek elérésében sokat segített az is, hogy sok emberrel chateltem a Minner FB-ján keresztül. Több mint 2000 ember írt rám az utóbbi 3 évben, és beszélgettem velük. Megtérült a több száz óra chatelés. Illetve a napi FB posztok, szórakoztató vagy informális, motiváló posztok mind-mind segítettek egy aktív közösséget összehozni. Már heti 250 000 elérést generálnak a posztok, tehát ennyiszer jelenek meg a követők előtt a Minner bejegyzései. És 80-90 000 aktivitást jelentenek (kattintás, lájk, megosztás, komment összesen). Ez még nem teljesen pipa, ez a terv. Valahol 25-30 000 követőnél fogom azt mondani, hogy oké, itt már ennyi elég ezen a területen. Továbbá építem az új közösségi marketing csatornákat. Ezek már új célok. Youtube és Instagram lesz az, amire az elkövetkező 2 évben még több időt fektetek. Mindkét helyen 10 000 követőszámot el kell érnem.

Elismerés, ismertség

Természetes, hogy erre vágyik az ember. Nos meglepődtem, de nem volt olyan nehéz eljutni addig, hogy akár marketing területen, mint személyes márkát saját magamat (én Mándó Milán), vagy az üzleti oldalt, a Minner-t eljuttassam, és legalább kicsit beleégessem az emberek tudatába. Erről itt írtam: Így lettem 3 év alatt “elismert” marketing szakember úgy, hogy előtte nem is ezen a piacon voltam

Bevétel, stabilitás, növekedés

Természetesen a pénz is beletartozik a célok közé, hisz valamiből élni kell. Bár a Minner cikkek ingyen vannak, az étel, a megélhetés nem 🙂 No meg egy üzleti oldal mutassa meg, hogy bizony itt van bevétel, nyereség. Nem? Szóval az első 1 évben már a stabilitás meglett. Innnen már nem volt kérdés, vissza kellett forgatni a bevételeket, profitot (bevételt visszaforgattam események szervezésébe, FB reklámba, új üzletekbe…). Költségem nincs sok, így könnyű volt gazdálkodni. 2017-ben a szolgáltatásokat is sikerült racionalizálnom, újra gondolni, sőt, új szolgáltatásokat, termékeket bevezetni (lásd minnerakademia.hu, brokermonitor.hu). Stabil, havi több milliós árbevétel már megvan, sőt, hónapról-hónapra növekszik. A racionalizálás és automatizálás miatt viszont csúszott a hőn áhított alkalmazottak felvétele. Én azt hittem, hogy már 1-2 éves működés után lesz alkalmazottam. De valószínűleg így lesz jó, mert 2018-ban viszont jól meg tudom majd fizetni a munkatársaimat.

Új tervek

A kezdeti céljaimat tehát sikerült elérnem. Néhány új tervemet egyébként már megosztottam veletek a “Levél minden Minner olvasónak” című bemutatkozóban. Jelenleg azon vagyok, hogy minél több tőke összegyűljön arra, hogy offline Minner központot nyissak (erre is megvan már az üzleti modell, koncepció). Ekkor történik majd meg a Minner nagyobb munkatársi bővülése is. Jelenleg főleg virtuális asszisztensek és alvállalkozók segítenek be egy-egy projektbe. Ez az elkövetkező 1-2 éves terv. Persze mindent nem árulok el 🙂

Köszi, hogy olvastok!

Ebben a cikksorozatban a Minner 3 éves múltjába és jelenébe nyersz betekintést. #sikerek #kudarcok #lehetőségek #titkok

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!