KezdőlapTőzsdeSzívnak a dohánygyárak?

Szívnak a dohánygyárak?

-

Az EU-ban 2016-tól az új dohánytermék irányelvek miatt a dohánygyárakra nagyobb költség hárul. Csak Magyarországon a legnagyobb dohánygyártóknak közel 1-1 milliárd forintos többletköltséget jelentenek a változások (19-ről 20 szálas dobozok lesznek, máshová kerülnek a feliratok, több figyelmeztető felhívás lesz a dohányzás káros hatásaira., eltűnnek az ízesített cigaretták..)

A Marlboro a top 10 legértékesebb márka között található 2015-ben. Ez nem jelenti azt, hogy márka tulajdonosának, a Philip Morrisnak jól menne az üzlete. Az utóbbi egy évben csökkentek bevételek és a nyereség is, míg a költségei folyamatosan nőttek. Az alábbi ábrán is látszik, hogy közel jár ahhoz, hogy elfogyjon a nyeresége, már pedig az EU-s új dohány irányelvek miatt további többletköltésük lesz a térségben.

Philip Morris pénzügyi eredmény - google finance
Philip Morris pénzügyi eredmény – google finance

Az ábra 2014. évet bezárólat mutatja a Philip Morris pénzügyi eredményét, 2015-ben az olajár csökkenés miatt a szállítási költségeik csökkentek, így egy picit növekedett a profitjuk 2015-ben. A hírre viszont a befektetők nem ugrottak, és a részvény folytatja az utóbbi pár évben megkezdett oldalazását.

A fenti hírekből lehet is profitálni, vagyis a várható árfolyam esésből. Persze semmi sem biztos, viszont jó kockázat kezeléssel okosan profitálhatunk.

Így tudsz legjobban profitálni:

  • Két részre osztod a rá szánt tőkét
  • Az első feléből most fektetsz be a részvény esésére
  • A tőke második felét csak akkor vonod be, ha a részvény 70 dollár alá csökken.
  • Ha a részvény 90 dollárig emelkedne, magyarul számodra nem kedvező irányba, akkor zárod a pozíciót. Mivel először csak fele tőkéd van bent, így a kockázatod alacsony (4%)
  • 70 dollárnál viszont már profitban van a pozíciód első része.
Philip Morris részvény elemzés - finviz.com
Philip Morris részvény elemzés – finviz.com

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek