Találd ki, add el, csináld meg! – Kerekasztal-beszélgetés a közösségi finanszírozásról Baló György műsorában. A Minner is ott volt!

Tegnap a “Magyarul Balóval” című műsorban voltam meghívott vendég. A téma a közösségi finanszírozás volt. Érdemes megnézned a műsort, mert két sikeres közösségi finanszírozással pénzt szerző projektgazda is megszólal. Bihari Viktória a tékasztorik nevű blogjáról készült filmre gyűjtött pénzt, Pásztor Lénárd pedig olyan eszközt gyárt, ami felokosítja a Legokat, azokat irányítani, vagy játékosan programozni tudod (a projektjéről az Sbrickről, és a közösségi finanszírozó kampányáról már írtam a Minneren. Kattints ide, miután megnézted az alábbi műsort).
A szakértők szerepkörét pedig Turcsán Tamás és én (Mándó Milán) öltöttük magunkra. A videó alatt olvashatsz néhány statisztikát, amit összeszedtem (néhányat a műsorban is elmondtam).

 

Érdekes statisztikák a közösségi finanszírozásról:

 • 861 milliárd forintot gyűjtöttek össze így a Kickstarter oldalon az elmúlt 8 évben (3 milliárd dollár)
 • 340 000 projekt indult el
 • 121 000 projekt érte el a kitűzött célt
 • 38 000 projekt tudott 20 000 dollárnál (5,6 millió forint) több pénzt gyűjteni.
 • Csak 3600 projekt tudott 100 000 és 1 millió dollár közötti összeget összegyűjteni.
 • És csupán 22 projekt volt, aki 1 millió dollárnál is többet gyűjtött.
 • 12 millió támogató volt eddig (ők adják a pénzt a projektekre, amiért cserébe terméket kapnak vagy valami csekély ajándékot), ebből 4 millióan voltak, akik 2-nél több projektet is támogattak már.
 • Érdekesség, hogy a legtöbb sikeres közösségi finanszírozó projekt nem a technológiai szektorra irányul. Népszerűség szerint:
  1. Zene
  2. Film
  3. Könyv, ebook
  4. Művészet
  5. játék
  …9. Technológia

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!