A népszerű weboldalakat elvileg tesztelik felhasználókkal és a visszajelzések alapján fejlesztik. A betűszíneket ezer 100%-ék, hogy nem tesztelik, mert ki az aki szereti a szürke háttérre írt halvány szürke betűket? Egyszerűen olvashatatlan! A grafikusok, holnaptervezők között valamiért elterjedt, hogy egyre kisebb legyen a kontraszt a háttér és a betűszín között. Miért? Ez nemcsak nekem tűnt fel.

A 444.hu még 2 éve írt egy cikket erről “Egyre olvashatatlanabb az internet” címmel. Megnyugodtam, hogy nem csak engem zavar, dehogy 2 éve nem változott semmi? A borítóképet láttad? Nos az a Maichimpből lett fotózva. Az még inkább szomorúbb, hogy ez a honlap a cikk megjelenése előtt 2 héttel új dizájnnal jött ki. Igen, ennyire majmolják a divatot (chimp – majom, még találó is) és ők is úgy gondolják legyen a szürke háttéren szürke betű. Az hagyján!

A nagy cégek, a Google, Apple is ezt használja, sőt az almás cég a tipográfiai javaslataiban is ajánlja a kisebb kontraszt használatát a tervezőknek. 7:1-et javasol, de ő maga 5,5:1 arányt használ a javaslatban. Minél nagyobb az arány egyébként, annál olvashatóbb a szöveg. Le akarják fárasztani a szemünket? Ne mondja senki azt, hogy a könnyű olvashatóság árt a szemeknek (értsd fekete betűk szürke háttéren). Sehol nem találtam arra utalást, hogy a szürke betűk, szürke háttéren nyugtatnák a szemet, vagy bármi előnye lenne (ha találsz ilyet, küldd el). Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a felhasználók képernyőjének monitorbeállításai teljesen különbözőek.

Legyünk jobbak, a mi weboldalainkon töltsenek el több időt!
Körbenéztem a weboldalakon és szerencsére több helyen is jól kezelik ezt és a halvány szürke, olvashatatlan betűszínt nem használják. Ha mégis, akkor a kontraszt arány jobb. Tegyük olvashatóvá a weboldalainkat! Meg is kérdezem az olvasóimat erről. Itt tudsz szavazni!

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!