Több mint 10 millió forint megtakarítása van a magyaroknak? Kár, hogy ez csak átlag…

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb tanulmánya szerint egy magyar háztartás megtakarítása már több, mint 10 millió forint. Ez természetesen átlagot jelent, sajnos a helyzet az, mint külföldön, a felső 1% birtokolja a megtakarítások több mint 50%-át. Össze is foglaltam a jelentést, mert érdekesek a számok:

  • Készpénz: Történelmi mennyiségű készpénzt tartunk otthon, 3800 milliárd forintot. Átlagosan 850 ezer forintot tart otthon egy háztartás, és néhány 10 000 forint értékű valutát.
  • Bankbetét: 5800 milliárd forintnyi állomány van lekötve a bankokban (folyamtosan csökkent, mert alacsonyak a betéti kamatok.)
  • Deviza: 1178 milliárd forintot tartunk devizában, ez elég vonzó lett a kisbefektetők körében, megközelíti a 2010-es csúcsokat.
  • 600 milliárd forintot külföldi bankokban tartunk.
  • Állampapír: Ez a kedvenc megtakarítási formája a magyaroknak. 4280 milliárd forintnyi összeget tartanak állampapírokban a hazai háztartások.
  • Részvény. Lehet a pénzügyi kúltúra nem is annyira rossz itthon? 17 637 milliárd forint összeg van részvényekben, csak egy baj van ezzel, ebből csak 320 milliárdnyi összeg az, ami tőzsdén jegyzett részvénybe való befektetés.
  • Befektetési alap: Az előzőhöz tartozik még az is, hogy a 17 637 milliárdból 3800 milliárd befektetési alapban van.
  • Biztosításokban és nyugdíjpénzárakban 3 700 milliárd forintja van a magyar háztartásoknak.

Ehhez kapcsolódó cikk:
Mennyi pénz van Magyarországon – 2. rész: Ennyi pénze van a (leendő) vevőidnek

Ehhez kapcsolódó vállakozás ötlet:
Indíts vállalkozást: 137. ötlet – újhullámú pénzügyi tanácsadó, bróker
Indíts vállalkozást: 89. öltet – online biztosítási szakértő weboldal

Forrás: MNB, VG.hu

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!