KezdőlapTőzsdeTombol a Quaestor-láz Kínában. A végén még nekik "köszönhetünk" egy válságot? Én...

Tombol a Quaestor-láz Kínában. A végén még nekik “köszönhetünk” egy válságot? Én így fogok profitálni belőle, és védem be magam

-

Hallottál már az ún. kínai szuperbefektetésről? Már lehetséges, hogy találkoztál olyan cikkel, amiben azt írták, hogy Kínában nagyon veszélyes befektetési forma népszerű, ami akár nagyobb bankválságot is okozhat. Ez pedig gyorsan továbbterjedhet, sőt, nagyobb válság is jöhet, mint 2008-ban. Szó szerint igazi piramisjátékot űznek a kínai pénzügyi szektor szereplői. “Ááá, majd a kormány megment minket.”- gondolják a többségében kínai középosztályt kitevő befektetők, bankok. A kormánynak esze ágában sincs megmenteni az így befektetett pénzeket. Mi a probléma? Néhányan veszítenek pénzt, és akkor mi van?

Nem csak a befektetőket éri kár, hanem a bankok is sokat veszíthetnek. A kínai bankok több esetben egymástól vesznek fel hitelt azért, hogy a hozamokat ki tudják fizetni. Ezt írtam tavaly júniusban erről a befektetési termékről:

WMP – a kínai szuperbefektetés

Kínában eléggé eladósodott a lakosság. A kínai pénzintézetek az alacsony kamatkörnyezet miatt “rárepültek” az ún. WMP-kre, vagyis egyfajta vagyonkezelési terméket értékesítenek. Ha a bank nem tudja kifizetni az éves 4-5% kamatot, akkor hitelt vesz fel. A lakosság önti a pénzt ebbe a termékbe (2015-ben 75%-kal többet fektettek be 2014-hez képest), és a bankoknak természetesen hitelt kell felvenniük, hogy tudják finanszírozni a hozamokat. És itt jön a csavar. A WMP-kre nincs hozam-, és tőkegarancia. A végén lesz is egy szép összefoglalója ennek a résznek. Folytassuk.

Kockázat

Itthon is probléma volt, hogy a lakosságot nem tájékoztatták kellően a devizahitelek kockázatáról. Nos, itt a kínaiak esetében is úgy áll a helyzet, hogy nem tájékoztatják az embereket, hogy ha bedől az adott WMP, akkor se hozam, se tőke. Sajnos ott is a pénzügyi kultúra még nem olyan kiforrott, így sokan fektetnek be úgy, hogy nincsenek tisztában a kockázattal. A 1-2%-hoz képest, viszont vonzó a 4-5% éves hozam, sőt, most már több helyen 10-20%-ot is adnak.

9000 milliárd dollár a tét. Az ilyen befektetésekben már a GDP 80%-ának megfelelő összeg csücsül. Veszélyes játék!

Pánik helyett védd meg a pénzed egy lehetséges válság elől!

Két tartalom is szól arról, hogy miként védekezthetsz, illetve mi az, amivel profitálhatsz egy esetleges válságból.

 1. Kínai részvény-cikksorozat:
  Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 1. rész – Bevezető
  Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 2. rész: A kínai szuperbefektetés
  Így meríts ötletet egy filmből. Bankot fogunk robbantani!!! – 3. rész: A kínai részvények
 2. Ide bemásolom azt a részt az egyik cikkemből, ami arról szól, hogy miként készülj fel egy esetleges válságra:
  Nézzük meg, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél profitálni:

  • Érdemes eljátszanod a gondolattal, hogy ne csak vételre helyezz el pozíciókat, hanem eladásra is, vagyis shortolj. Ha be akarsz fektetni 10 részvénybe, akkor
   – 5 (lehet több is) részvény legyen, melyekre vételre spekulálsz (feltételek: fizessen osztalékot, legyen minimum 5000 munkavállalója, időszakosan vegyél a részvényekből, hogy beátlagold. Főleg bluechip részvényeket válassz).
   – 5 (lehet több is) részvény legyen, melyekre eladásra spekulálsz. (feltételek: nem fizet osztalékot, veszteséges, kevés alkalmazott.) Erről még írni fogok a Minneren. Ezekben a részvényekben az a jó, hogy amúgy is érdemes a részvényeik áresésére spekulálni.
  • Befektetési alap: Ne egy, hanem több befektetési alapba oszd el a pénzed, és legyen olyan, ami nemesfémet is tartalmaz (arany, ezüst). 10 ok, amiért számodra is jó választás a befektetési alap
  • Arany/ezüst: A tőkéd egy részét érdemes elhelyezni nemesfémekbe is, mert ha pánik van, akkor az árfolyam jobban emelkedhet.

Regisztrálj be a HotForexhez, náluk tudsz árfolyamesésre is kereskedni. Ők támogatják a Minner tőzsderovatát! Olvasd el a többi tőzsdés cikket is a Minneren. Kattints ide! 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek