Újra lehet ebédelni Warren Buffett befektetési guruval

Warren Buffett befektetési guruval, ilyen lehetőséged egyszer lehet csak az életben. Sajnos viszont mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, már most 1 millió dollárt (280 millió forint) kellene fizetni az ebayen indított aukción. Tavaly 2,166 millió dollárt kellett fizetnie annak, aki el töltene egy ebédet Buffettel. Mire megy el ez a sok tőke?

Az befolyt összeget alapítványok kapják, így jó célt szolgál a kezdeményezés. Az sem utolsó szempont, hogy az aukció nyertese 7 barátját is magával viheti az ebédre (szóval akár többen is összedobhatják a pénzt). 2012-es rekord licitet az elmúlt években nem sikerült elérni, akkor 3,5 millió dollárt fizettek az ebédért. Az jelenlegi aukció vége június 5, így hamarosan kiderül menny is lesz a végső ár.

Több helyen is olvastam nyilatkozatokat az elmúlt aukciók nyerteseitől. Mindegyik interjúban olvasható, hogy befektetésekről kis részben esett csak szó, főleg személyes beszélgetések voltak. Megéri vele ebédelni? Ha azt nézzük, hogy például 2007-es ebédpartnere azóta egy könyvet is írt (The Education of a Value Investor – Guy Spier) , és 200 millió dolláros befektetési alap fölött őrködik, akkor azt mondom, hogy igen.

Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway Inc, mely részvényt ha megszeretnéd venni ugyancsak mélyen a zsebedbe kell nyúlni, mivel 215 000 dollárba kerül egy részvény. Tavaly augusztusban írtam a részvényről, akkor lépte át a 200 000 dolláros határt. Jelenlegi árfolyamon számolva 60 millió forintért tudod megvenni a részvényt.

Berkshire Hathaway Inc részvény - finviz.com
Berkshire Hathaway Inc A sorozatú részvény – finviz.com

De gondoltak a kisebb befektetőkre is, és létezik a részvénynek ‘B’ sorozata, ami lényegesen olcsóbb, de mint látható az árfolyam teljesen úgy alakul, mint a fenti grafikonon is látható ‘A’ részvényen. Csak töredék részesedést jelent a vállalatban.

Berkshire Hathaway Inc B részvény - finviz.com
Berkshire Hathaway Inc B sorozatú részvény – finviz.com

Fotó: Ebay

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!