Vállalkozók figyelem! Így jutott hozzá ingyen több termékhez is egy hacker: hamis “Sikeres banki tranzakció”-kat gyártott.

Ha régi motoros Minner olvasó vagy, akkor már tudod is, hogy bizony én egy vállalkozási ötletet látok ebben a hírben azonnal, illetve természetesen egy figyelmeztetés miatt is gondoltam rá, hogy leírjam az esetet.  Először jöjjön a hír: a kőbányai rendőrök a képen is látható hackert keresik (a férfi 30-35 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas, rövid, barna hajú). Az illető jogosulatlanul belépett egy cég rendszerébe, és “sikeres banki tranzakció”-kat generálva saját magának szállíttatott ki több terméket is. Ehhez valószínűleg a cég telephelyére is kellett mennie, vagy annak közelébe. Sajnos hiányzik néhány információ, méghozzá az, hogy vajon akkor hová küldte a terméket….? Persze ez részletkérdés, valószínűleg ezt jól átgondolta, hogy ne azzal bukjon le. Na, de mivel is állunk szemben?

Könnyű behatolás

Többen dolgoztok a cégnél? A jelszavak nálatok is a monitorra vannak ragasztva? Minden bejövő emailben található fájlra kattintanak az alkalmazottak? Van vírusvédelem a gépeken? Érdemes feltenni ezeket a kérdéseket, mert egyre több hacker célozta meg a kisebb-nagyobb cégeket. A kis – és középvállalkozások egyébként is jó terep számukra, mert nem annyira óvatosak, elővigyázatosak, mint a multik. A fenti példa hasonló lehet a már ismert emailbe ágyazott számlacsalásokhoz. A hackerek, csalók olyan emaileket küldenek az áldozatnak (cég), mintha valamelyik partnere lenne, akinek utalni kell. Sok esetben sikerül emailfiókokat is feltörniük, amivel akár a “levelezési láncolatba” is be tudnak kapcsolódni, így még könnyebben elhitetik az áldozattal, hogy adott számlát ki kell fizetniük.

Milyen csalásokkal találkozhatsz?

  • A fent említett számlacsalás, amikor is elhitetik, hogy az adott cég már meglévő partnere állította ki a számlát.
  • A rendszert hackelő csalás, amihez hasonlót elkövetett a bevezetőben leírt úriember.
  • Facebook hirdetési fiók feltörése. Ez mostanában fordul elő többször. Nagyon könnyen leszívják a céges bankkártyákat úgy, hogy hirdetéseket helyeznek el. Természetesen nem öncélúan, vagy saját terméket hirdetnek, vagy valamilyen hirdetési rendszerre viszik a látogatókat, így generálva profitot. Itt írtam róla, olvasd el! Kipécézték a magyarokat? Egyre több céges Facebook oldalt és hirdetési fiókot törnek fel a hackerek, csalók
  • Wifis csalás. Nem is gondolnád, de a wifi az egyik legsebezhetőbb pont egy vállalatnál. Ha rosszul van beállítva a free wifi, könnyen bejuthatnak a cég rendszerébe, ami például elősegítheti a fenti csalásokat is.

A Google-t és a Facebookot is megkárosították már a számlacsalók.

Persze nem csak a kis cégekre utaznak a csalók, a nagy techóriások is már több milliót veszítettek ilyen miatt. Erről itt olvashatsz bővebben >>> A Facebookot és a Google-t is megkárosították már a számlacsalók. Akár a te cégedet is megtalálhatják.

A vállalkozási ötlet

Az 56. ötletben pont erről írok, hogy biztonsági szakértőként menj el cégekhez, és mérjétek fel, hogy mennyire könnyű feltörni a rendszerüket…., és természetesen a megoldásban is tudsz segíteni. Ehhez persze szakemberek kellenek, de senki nem mondta, hogy te dolgozz 🙂 . Az ötletet itt olvashatod >>> Biztonsági szakértő cégeknél, vállalati James Bond

Forrás: Index.hu, Police.hu

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!