Ha régi motoros Minner olvasó vagy, akkor már tudod is, hogy bizony én egy vállalkozási ötletet látok ebben a hírben azonnal, illetve természetesen egy figyelmeztetés miatt is gondoltam rá, hogy leírjam az esetet.  Először jöjjön a hír: a kőbányai rendőrök a képen is látható hackert keresik (a férfi 30-35 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas, rövid, barna hajú). Az illető jogosulatlanul belépett egy cég rendszerébe, és “sikeres banki tranzakció”-kat generálva saját magának szállíttatott ki több terméket is. Ehhez valószínűleg a cég telephelyére is kellett mennie, vagy annak közelébe. Sajnos hiányzik néhány információ, méghozzá az, hogy vajon akkor hová küldte a terméket….? Persze ez részletkérdés, valószínűleg ezt jól átgondolta, hogy ne azzal bukjon le. Na, de mivel is állunk szemben?

Könnyű behatolás

Többen dolgoztok a cégnél? A jelszavak nálatok is a monitorra vannak ragasztva? Minden bejövő emailben található fájlra kattintanak az alkalmazottak? Van vírusvédelem a gépeken? Érdemes feltenni ezeket a kérdéseket, mert egyre több hacker célozta meg a kisebb-nagyobb cégeket. A kis – és középvállalkozások egyébként is jó terep számukra, mert nem annyira óvatosak, elővigyázatosak, mint a multik. A fenti példa hasonló lehet a már ismert emailbe ágyazott számlacsalásokhoz. A hackerek, csalók olyan emaileket küldenek az áldozatnak (cég), mintha valamelyik partnere lenne, akinek utalni kell. Sok esetben sikerül emailfiókokat is feltörniük, amivel akár a “levelezési láncolatba” is be tudnak kapcsolódni, így még könnyebben elhitetik az áldozattal, hogy adott számlát ki kell fizetniük.

Milyen csalásokkal találkozhatsz?

  • A fent említett számlacsalás, amikor is elhitetik, hogy az adott cég már meglévő partnere állította ki a számlát.
  • A rendszert hackelő csalás, amihez hasonlót elkövetett a bevezetőben leírt úriember.
  • Facebook hirdetési fiók feltörése. Ez mostanában fordul elő többször. Nagyon könnyen leszívják a céges bankkártyákat úgy, hogy hirdetéseket helyeznek el. Természetesen nem öncélúan, vagy saját terméket hirdetnek, vagy valamilyen hirdetési rendszerre viszik a látogatókat, így generálva profitot. Itt írtam róla, olvasd el! Kipécézték a magyarokat? Egyre több céges Facebook oldalt és hirdetési fiókot törnek fel a hackerek, csalók
  • Wifis csalás. Nem is gondolnád, de a wifi az egyik legsebezhetőbb pont egy vállalatnál. Ha rosszul van beállítva a free wifi, könnyen bejuthatnak a cég rendszerébe, ami például elősegítheti a fenti csalásokat is.

A Google-t és a Facebookot is megkárosították már a számlacsalók.

Persze nem csak a kis cégekre utaznak a csalók, a nagy techóriások is már több milliót veszítettek ilyen miatt. Erről itt olvashatsz bővebben >>> A Facebookot és a Google-t is megkárosították már a számlacsalók. Akár a te cégedet is megtalálhatják.

A vállalkozási ötlet

Az 56. ötletben pont erről írok, hogy biztonsági szakértőként menj el cégekhez, és mérjétek fel, hogy mennyire könnyű feltörni a rendszerüket…., és természetesen a megoldásban is tudsz segíteni. Ehhez persze szakemberek kellenek, de senki nem mondta, hogy te dolgozz 🙂 . Az ötletet itt olvashatod >>> Biztonsági szakértő cégeknél, vállalati James Bond

Forrás: Index.hu, Police.hu

 

Kérj telefonos visszahívást! Beszélj a Minnerrel!
Kérdezz üzletről, vállalkozásról, marketingről, vagy valamelyik cikkel, Minnerakadémia oktatással kapcsolatban! A Minner fog felhívni! Kattints ide és kérd a visszahívást!