szombat, január 16, 2021

Visa vs Mastercard

Ahogy már lelkes olvasóink megszokhatták, az ehhez hasonló cikkekben két nagy rivális céget hasonlítunk össze. Most a Visa és a Mastercard bankkártya kibocsátokra esett a választás.  Nézzük meg, tudunk e valamit profitálni a két cégből, vagy legalább egyikből. Többségében a bankszámlákhoz hazánkban az előbb említett két cég közül választhatnak bankkártyát az ügyfelek. De jelenleg az összehasonlításban egy kis piac Magyarország, mi globálisan vizsgáljuk. A cikk után érdemes elolvasni a Visa-ról készített régebbi cikkünket is.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés

Először jöjjön egy kis visszatekintés. A Visa-t már 1958-ban BankAmericard néven megalapították, míg a Mastercard jogelődje Interbank/Master Charge néven 1966-ban jött létre. Tehát a Visa mögött már volt 8 év előny, és ezt ki is használta, mivel nagy a piaci előnye. Már most kihirdethetnénk a győztest, de még vizsgáljuk meg a részvény árfolyamot is.

A két cég részvénykibocsátásánál a Mastercard elsőzött 2006-ban, míg a Visa papírjait 2008-ban bocsátották ki. Cégértékben az utóbbi cég 139,8 milliárd dollárt tud felmutatni, míg a Mastercard 91,8 millárd dollár. Már ebből is látszik a Visa fölénye. Persze a részvényük teljesen azonosan mozog, annyi csak, hogy Mastercard részvényei alacsonyabb áron forognak.

Az alábbi grafikonon látjuk összehasonlítva az árfolyam mozgást, bevezetésük óta több mint 200%-ot emelkedett mindkét papír.2014- elején több bankkártya csalásra (adatlopásra) is fény derült, például a Target áruházláncnál, ez egy kicsit lehúzta az addig szépen emelkedő részvényeket. Az elemzők többsége, és mi is emelkedést várunk. Igaz több fronton is új piaci szereplők jelennek meg, pl. mobilfizetés és onlinefizetés, de még így is folyamatosan nő a forgalom a bankkártyáknál.

visavsmastercard

 

Olvasd el további összehasonlító cikkjeinket:
Coca Cola vs Pepsi
McDonald’s vs Burger King
Ford vs General Motors

 

Fotók:  felső – Michael Probst/Associated Press, grafikon – google/finance

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek