KezdőlapTőzsdeVisa vs Mastercard

Visa vs Mastercard

-

Ahogy már lelkes olvasóink megszokhatták, az ehhez hasonló cikkekben két nagy rivális céget hasonlítunk össze. Most a Visa és a Mastercard bankkártya kibocsátokra esett a választás.  Nézzük meg, tudunk e valamit profitálni a két cégből, vagy legalább egyikből. Többségében a bankszámlákhoz hazánkban az előbb említett két cég közül választhatnak bankkártyát az ügyfelek. De jelenleg az összehasonlításban egy kis piac Magyarország, mi globálisan vizsgáljuk. A cikk után érdemes elolvasni a Visa-ról készített régebbi cikkünket is.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés

Először jöjjön egy kis visszatekintés. A Visa-t már 1958-ban BankAmericard néven megalapították, míg a Mastercard jogelődje Interbank/Master Charge néven 1966-ban jött létre. Tehát a Visa mögött már volt 8 év előny, és ezt ki is használta, mivel nagy a piaci előnye. Már most kihirdethetnénk a győztest, de még vizsgáljuk meg a részvény árfolyamot is.

A két cég részvénykibocsátásánál a Mastercard elsőzött 2006-ban, míg a Visa papírjait 2008-ban bocsátották ki. Cégértékben az utóbbi cég 139,8 milliárd dollárt tud felmutatni, míg a Mastercard 91,8 millárd dollár. Már ebből is látszik a Visa fölénye. Persze a részvényük teljesen azonosan mozog, annyi csak, hogy Mastercard részvényei alacsonyabb áron forognak.

Az alábbi grafikonon látjuk összehasonlítva az árfolyam mozgást, bevezetésük óta több mint 200%-ot emelkedett mindkét papír.2014- elején több bankkártya csalásra (adatlopásra) is fény derült, például a Target áruházláncnál, ez egy kicsit lehúzta az addig szépen emelkedő részvényeket. Az elemzők többsége, és mi is emelkedést várunk. Igaz több fronton is új piaci szereplők jelennek meg, pl. mobilfizetés és onlinefizetés, de még így is folyamatosan nő a forgalom a bankkártyáknál.

visavsmastercard

 

Olvasd el további összehasonlító cikkjeinket:
Coca Cola vs Pepsi
McDonald’s vs Burger King
Ford vs General Motors

 

Fotók:  felső – Michael Probst/Associated Press, grafikon – google/finance

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek