A pénzügyi rendszer felforgatása nehéz lesz úgy, hogy egy tranzakció energiafogyasztása annyi, amennyivel legalább 3 hónapig el lehetne látni energiával (árammal) egy lakást. Év végére a világ energiafogyasztásának 0,5%-át a bitcoin bányászat teszi ki. Ez téged is megdöbbenthet. Már érthető, hogy miért nem jelent veszélyt a bitcoin a pénzügyi rendszerre. A következő ábrát nézd!

Egy bitcoin tranzakciós energiafogyasztása összehasonlítva a Visa tranzakciókkal. Látszik az ábrán, hogy egy bitcoin tranzakcióhoz annyi energia kell, mint 500 000 VISA tranzakcióhoz. Miért ilyen magas? Mert az adásvételek ellenőrzésére, könyvelésére használt algoritmusok sok energiát fogyasztanak.

A bitcoin energiafogyasztása összehasonlítva néhány nagyfogyasztó országéval

Régi motoros a bitcoin

Sokan azt is mondják, hogy már régi, elavult rendszert használ a bitcoin, és ezért is ilyen drága. Rengeteg új kriptovaluta próbálja átvenni a helyét. Eddig a Ripple-nek sikerült elérni olyan sikereket, hogy több bank is használja. A bitcoin inkább spekulációs célt szolgál, mintsem bankszámla alternatíva. A kiötlőinek utóbbi volt a célja, sajnos spekuláció lett belőle.

Kapcsolódó cikkek:

Fotó WorldSpectrum / Pixabay
Forrás: Economist

Ne csak olvasd, hallgasd is Minnert!
11 érdekes, üzleti, vállalkozásokkal kapcsolatos podcast, hanganyag vár rád! És még bővülni fog! Kattints ide!