5 millió forintból marketing (3-6 hónapos kampány)

Ezt a cikket úgy írom, mintha megbíztál volna azzal, hogy: „Tessék Milán, itt van 5 millió forint, csinálj belőle marketinget, add el a termékemet, szolgáltatásomat még több embernek!”. Nemcsak azt láthatod majd a cikkből, milyen eszközökhöz nyúlhatsz ekkora büdzsével, hanem a marketing szemléletmódodat is fejleszteni tudod. Igen, akkor is érdemes elolvasni a cikket, ha egyébként kiszervezed a marketinget!

Ez a tartalom egy cikksorozat része. A cél, hogy bemutassuk, hogy milyen lehetőségeid és korlátozó tényezőid vannak a marketingben akkor, amikor 1, 5 vagy 10 millió forintot tudsz marketingre költeni. Az előző rész: 1 millió forintból marketing.

Már itt felhívnám a figyelmed arra, hogy a cikk első része olvasható bárki számára, a tartalom további (többségi) részét a Minner Előny előfizetők olvashatják.

Mi a fő különbség 1 millió forintos és egy nagyobb, 5 millió forintos kampány között?

Az 1 millió forint cikknél láthattad, hogy nem az a cél, hogy ez az összeg egy hónap alatt elköltésre kerüljön. Sőt a te stratégiádtól, céljaidtól és rendelkezésre álló cash flow kerettől függ az időtáv. Ezt úgy maximalizáltuk, hogy 1 millió forintnál max 5 hónap alatt érdemes elkölteni ezt az összeget, és hoztunk sok példát a cikkben, de 2-3 hónapos kampányterv ideális lehet, ha igazán nagy löketet akarsz.

Az 5 millió forint esetében is lehetséges több hónapra elosztani a hirdetési és marketing kiadáshoz kapcsolódó büdzsét (benne van például a kiszervezés díja). Itt a 4-6 hónap lehet az ideális (havonta kb. 1 250 000 forint). Mondom is, hogy miért!

A fő különbség 1 és 5 milliós időszakos kampány, büdzsé között:

  • 1 millió forintnál korlátozottak a marketing csatornák, a cél a rövid távú eladás. Rövid sales ciklus. Amíg tart a kampány, addig van vevő, majd kampány után 2-3 héttel forgalom visszaesés következik be. Enne oka, hogy már nem hirdetünk.
  • 5 millió forint marketing büdzsénél olyan marketing megoldásokra is jut pénz, amelyek 4-6 hónap után fejtik ki hatásukat. Tehát rövid távú eredmény is látszódik ahogy az 1 milliós kampányoknál, de türelmesnek kell lennünk az olyan megoldásokkal, amik segítik majd, hogy amikor már lejjebb csavartuk a hirdetési keretet, akkor organikus vásárlókat szerezzünk. Valahol pont ezt szeretnénk a marketingünktől. Amikor például az 5. hónapban 0 -ra kifut a hirdetési keret, akkor azok a marketing megoldások, amivel támogatjuk a folyamatos forgalmat éppen beértek és forgalomhoz jutunk.

A tapasztalat az, hogy a legtöbb cégvezető az azonnali eredményeket szereti és nem aknázza ki azokat a marketing stratégiákat, aminek 5-6 hónapos megtérülési ideje van. Utóbbi azért előnyös, mert elérhetjük, hogy akkor is jöjjön forgalom, amikor nem erőből hirdetünk. Itt a szemléletmódváltást úgy segítjük, hogy a büdzsé nagyobbik része támogatja a rövid távú forgalmat, és ekkora összegnél már jut arra is, hogy a hosszú távú forgalmat is megtámogassuk.

Megtérülés. Az 1 millió forintból marketing cikkben kitértünk a ROAS-ra, érdemes elolvasni. Ott kitértünk rá, hogy minél kevesebbet költesz, annál okosabbnak, ügyesebbnek kell lenned (annál jobban optimalizálni). 5 millió forintnál már megadhatjuk magunknak azt a luxust, hogy nem forintra pontosan optimalizáljuk a hirdetéseket, és az átfogóbb marketing stratégia révén a hosszú távú marketing megoldásokból profitálni tudunk.

A cikk további részét a Minner Előny előfizetőink olvashatják. Ezzel folytatjuk:

  • Marketing stratégia 5 millió forintos marketing büdzséhez – 2 nagy stratégiát is látsz, benne összegekkel, lépésekkel, ezek magyarázatával.
  • Több marketing módszert megismerhetsz, ami segít a házon belüli marketingedben, de a kiszervezett marketingedre is pozitív hatással lesz. Tudod mit várhatsz el, mit követelhetsz meg.
  • A ma népszerű marketingcsatornák is szerepelnek a cikkben.

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

A cikksorozat részei

Hasonló tartalom:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Kapcsolódó cikkek