5 üzleti hír júliusból: 72 év nyugdíjkorhatár, Facebook Libra, európai autóipar válságának jelei

Üzleti hírek, hírlevél
Üzleti hírek, hírlevél

A júliusi üzleti hírlevelekben kiküldött 20 hírből 5-öt kiválasztottam. Olvasd el őket! És ha kedvet kaptál, iratkozz fel a Minner hírlevélre, továbbá lent látod még belinkelve az egyes hetekhez tartozó hírleveleket, el tudod olvasni őket akár most is.

Az USA-kongresszus: Fel kell függeszteni a Facebook kriptopénzének fejlesztését– Qubit
Az Egyesült Államok kongresszusának mindkét háza, a szenátus és a képviselőház is levelet küldött a Facebooknak, amelyben arra kérik a saját digitális pénzét 2020-tól kibocsátani tervező Facebookot, hogy függessze fel a projektet, amíg a törvényhozók alaposabban meg tudják vizsgálni a kriptopénz lehetséges gazdasági hatásait.

Jöhet a brutális nyugdíjkorhatár-emelés? – HVG
Az Eurostat frissen közzéadott jelentése szerint 2100-ra már csupán 7,9 milliónyi magyar ember fog élni Magyarországon. És ha drámai népességfogyás még nem lenne elegendő, akkor azzal is számolni kell, hogy az akkori társadalom brutálisan el is lesz öregedve, legalábbis a maihoz képest mindenképpen – írja penzcetrum.hu. Elemzések szerint legalább ahhoz, hogy az elöregedési (függőségi) rátánk stabilan maradjon az elkövetkező évtizedekben, 72 éves korig kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, ami ráadásul önmagában még nem is lenne elég ahhoz, hogy megoldja a problémát. 2019-2050 között bármikor esedékes lehet a korhatár emelése. 

Sok cég felől aggasztó hírek érkeznek, pedig látszólag minden rendben van a magyar autóiparral – G7
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása májusban 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és az autóipari export is hasonló mértékben, 17 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Szerettük volna megtudni, hogy a beszállítók tapasztalatai mennyire széles körben érezhetőek a magyar autóiparban, ezért olyan szakszervezeti vezetőkkel is beszéltünk, akik több cég működésére is rálátnak. Ezek alapján a következők derültek ki általánosabban:

  • Nagyjából március vége, április eleje óta a magyar autóiparban és az ehhez kapcsolódó iparágakban, például gépiparban, fémiparban lassulás érzékelhető.
  • Több, korábban nem tapasztalt folyamat is erre utal, a legjellemzőbb tünetek: létszámstopot rendelnek el, a határozott idejű szerződéseket nem hosszabbítják meg, a megüresedő pozíciókat nem töltik fel, a műszakokat csökkentik, csoportosnak még nem számító létszámleépítések (egyszerre kevesebb mint 30 fő), kölcsönzött munkaerő elbocsátása akár nagyobb számban is, projektek, beruházások csúsznak, vagy akár el sem indítják őket, a képzéseken, csapatépítő tréningeken spórolnak a cégek.
  • A tünetek azonban nem minden cég esetében jellemzőek és nem minden régióban: nagyobb részben nyugat-dunántúli, közép-dunántúli, dél-alföldi autóipari beszállítóknál tapasztalhatóak a fentiek, kisebb részben észak-magyarországi járműipari cégeknél, illetve néhány gépipari és fémipari cégnél régiótól függetlenül.
  • Vannak ugyanakkor olyan cégek is, ahol nem érezhető a bizonytalanság, nincs probléma a megrendelésekkel, a munkaerőhiány viszont továbbra is korlátozza a termelést.

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon  – HVG
Az elmúlt egy évben közel 32 milliárdot költöttünk energia- és sportitalokra, amiből 50 millió liter fogyott. A kategóriából egy év alatt összességében 15 százalékkal fogyasztottak többet a magyarok, a forgalom 90 százalékát pedig az energiaitalok tették ki, abból is leginkább a 200-250 ml-es kiszerelésű fogy.
Hm! Jó piac, talán saját márkát kellene piacra dobni bérgyártásban? Utóbbiról itt olvashatsz a Minneren!

A repülőtereken nagyobb hajlandósággal vásárolnak az emberek. Na mit kell csinálnia egy cégnek? – Minner
Az Estée Lauder új vásárlóinak 59%-a repterekről származik. Na nem az utcai árusoktól, hanem benn a duty free shop részen. Megfigyelték, hogy a repülőre várva az emberek sokkal nagyobb eséllyel kipróbálnak új dolgokat. Ezt használják ki a cégek, sőt sokkal jobban vevők az emberek a prémium termékekre. Erről szól a cikk, úgy gondolom ezt neked is érdemes elolvasnod!

A hónap hírlevelei: iratkozz fel és akkor te is minden hétfőn reggel 6-kor megkapod!

 

Fotó: Envato License

Miskolc / Pécs / Debrecen / Szeged / Győr / Budapest - üzleti tanácsadás

Találkozzunk a te városodban! A Minner a következő 2 hónapban a fenti városokban tart üzleti tanácsadói órákat! Használd ki! Részleteket!